آژانس باختر زیر اداره طالبان در هرات، ناوقت روز دوشنبه ۲۲ دلو به نقل از داکتر محمد طارق صدیقی، ترینر بخش آنکولوژی شفاخانه حوزوی هرات گزارش داده که این رقم افزایش ۳۰ درصدی بیماری سرطان در این ولایت را نشان میدهد.
شماری از خانوادههای افغان در این ولایت که از اعضای خانوادههای شان به این بیماری مبتلا اند از عدم امکانات برای تداوی مریضان سرطانی در داخل کشور شکایت دارند و میگویند که توانایی رفتن به خارج از کشور را ندارند.
عنایتالله باشنده ولسوالی اوبه هرات گفت: "دخترم سرطان خون دارد و هر شش ماه یکبار دچار کمخونی میشود. او را به بیمارستان میبرم تا به او انتقال خون بدهم. داروی او آنقدر گران است که من حتی توان خرید آن را ندارم. نمیدانم چی کار کنم خدا کمکم کنه."
جعفر احمدی باشنده شهرک جبریل هرات به رادیو آزادی گفت: "کاکایم سرطان مغز داشت، یک هفته پیش فوت کرد، ما زیاد تداوی او را کردیم، حتی به پاکستان بردیم، اما خوب نشد. متأسفانه امکانات تداوی در داخل افغانستان کم است و کسیکه توانایی تداوی در بیرون را نداشت مریض از دست میرود."
پیش از این هم برخی از شهروندان افغانستان از کمبود امکانات درمانی بیماری سرطان ابراز نگرانی شدید کرده بودند.
بیشتر در این باره: روز جهانی سرطان؛ بیماران در افغانستان از کمبود امکانات درمانی این بیماری شکایت دارندمسئولان صحی شفاخانه حوزوی هرات همچنان میافزایند که از شش سال بدینسو (۱۳۹۸-۱۴۰۳) بیش از ۲۳ هزار بیمار سرطانی به این شفاخانه مراجعه کردهاند. اما چی باعث افزایش بیماری سرطان در غرب افغانستان شدهاست؟
داکتر یاسین جلالی متخصص آنکلوژی به رادیو آزادی گفت: "عوامل محیطی میتواند، استفاده از غذاهای نامناسب که در آن مقدار مواد کیمیاوی زیاد باشد، محیط نامناسب، هوای نادرست که در هوا مواد کمیاوی کاربن مونو اکساید استفاده از مواد سرب که تنفس میشود، رول خود را دارد."
خواستیم دیدگاه مولوی محمد طالب شاهد رئیس صحت عامه ولایت هرات در مورد افزایش بیماران سرطانی و امکانات درمانی در مراکز صحی این ولایت را داشته باشیم، اما او به تماسهای رادیو آزادی پاسخ نداد.
بر اساس معلومات مرکز کنترل سرطان، در مجموع تعداد مبتلایان به سرطان در افغانستان تا پایان سال ۲۰۲۴ به حدود ۵۰۰ هزار نفر رسیده که سالانه بیش از ۱۹ هزار نفر به این بیماری مبتلا میشوند و۷۶ درصد آنان جانهای شان را از دست می دهند.
بر اساس اطلاعات سازمان جهانی صحت، همهساله حدود ۲۰ هزار افغان به انواع مختلف سرطان مبتلا میشوند که از این تعداد، بیش از ۱۵ هزار نفر بر اثر این بیماری جان خود را از دست میدهند.
شایعترین انواع سرطانها شامل سرطان سینه، معده، مری، لب، دهان، رحم و شش اند.