نورستان یکی از باشندهگان ولایت ننگرهار به رادیو آزادی گفت: "وضعیت اقتصادی ما بسیار خراب است. مواد غذایی نداریم. زمستان هم هست و قیمت مواد غذایی بسیار بالا رفته است. ما هیچ چیزی برای خوردن در شب نداریم. هر روز امید داریم که شرایط بهتر شود، اما روز به روز بدتر میشود."
در سال ۲۰۲۵، حدود ۲۲،۹ میلیون نفر در افغانستان، یعنی تقریباً نیمی از جمعیت این کشور، به کمکهای بشردوستانه نیاز خواهند داشت
عرفانالله باشنده کابل نیز میگوید که با مشکلات شدید اقتصادی روبهرو است و تأمین نفقه خانواده ۱۰ نفرهاش برای او دشوار شدهاست: "هیچکسی در افغانستان نیست که به ما کمک کند. من یک خانواده ۱۰ نفره دارم و چیزی برای خوردن نداریم. چهار روز پیش یک دکتر به خانهام آمد، اما نتوانستم هزینهاش را بپردازم، بعد از آن از من شکایت شد و در حکومت فعلی چهار روز زندانی بودم. وقتی آزاد شدم، مجبور شدم ظروف خانه را بفروشم. کمکهای جهانی هم متوقف شده و اینجا کسی نیست که کمک کند."
اما این مشکل فقط مربوط به نورستان و عرفانالله نیست، بلکه این روزها بسیاری از خانوادههای افغان با فقر و محرومیت دستوپنجه نرم میکنند.
دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) اعلام کرده که در سال ۲۰۲۵، حدود ۲۲،۹ میلیون نفر در افغانستان، یعنی تقریباً نیمی از جمعیت این کشور، به کمکهای بشردوستانه نیاز خواهند داشت.
نگرانیها در مورد بدتر شدن وضعیت بشری در افغانستان درحالیست که در چنین شرایطی شورای پناهندهگان ناروی (ان آر سي)، یکی از بزرگترین سازمانهای بشردوستانه جهان، روز دوشنبه ۱۰ فبروری اعلام کرد که به دلیل تعلیق کمکهای خارجی امریکا، مجبور است کمکهای بشردوستانه خود را در برخی کشورها، بهویژه افغانستان متوقف کند.
بیشتر در این باره: شورای پناهندگان ناروی کمکهای بشردوستانه خود را در چندین کشور به شمول افغانستان تعلیق کرددر بیانیهی «ان آر سی» آمده، این نخستین بار است که این سازمان مجبور میشود کمکهای جاری و فوری خود را که به هزاران فرد آسیبدیده از جنگ، بلایای طبیعی و آوارهگان میرسید، متوقف کند.
«ان آر سی» اعلام کرده که تنها در سال ۲۰۲۴، با تأمین مالی امریکا به ۱،۶ میلیون نفر کمکرسانی کردهاست.
این بیانیه میافزاید که «ان آر سی» در سطح جهان، از جمله در افغانستان، بسیاری از کارکنان بشردوست خود را اخراج خواهد کرد و کمکهای اضطراریکه با حمایت مالی امریکا تأمین میشد، بهزودی در بورکینافاسو و منطقه دارفور سودان نیز قطع خواهد شد.
«ان آر سی» اعلام کرده که تنها در سال ۲۰۲۴، با تأمین مالی امریکا به ۱،۶ میلیون نفر کمکرسانی کردهاست.
دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا، پس از روی کار آمدناش، فرمانی اجرایی صادر کرد که کمکهای خارجی این کشور، از جمله به افغانستان، را به مدت ۹۰ روز متوقف کرد.
وی تأکید کرده که کمکهای خارجی امریکا و بوروکراسی آن با منافع ملی این کشور همخوانی ندارد.
مارکو روبیو، وزیر خارجه امریکا نیز اظهار داشته است "هر دالریکه امریکا خرج میکند، باید در راستای امنیت، رفاه و قدرت این کشور باشد".
قابل ذکر است که امریکا در سه سال گذشته، هر هفته ۴۰ میلیون دالر کمک بشردوستانه به افغانستان ارسال میکرد.
این کمکها با انتقاد برخی مقامات امریکایی روبهرو بود، زیرا آنها معتقد بودند که حکومت طالبان به این کمکها دسترسی دارد، آنچه طالبان بارها این ادعا را رد کردهاند.