به ادامه واکنشها به ممنوعیت طالبان بر نشرات رادیو بیگم در افغانستان، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) میگوید که توقف نشرات این رادیو اقدام دیگری برای خاموش کردن صدای زنان و از بین بردن فرصتهای آموزشی است.
یونسکو روز سه شنبه با پستی در صفحه اکس (تویتر سابق) خود با نگرانی از بسته شدن رادیو بیگم میافزاید که این تنها نهاد رسانهای تحت رهبری زنان در افغانستان بوده است.
این نهاد مربوط به سازمان ملل متحد تأکید میکند که "بار دیگر، این صدای زنان افغان است که خاموش و فرصتهای آموزشی آنها بیش از پیش قربانی میشود".
یونسکو در حالی در این مورد نگرانی میکند که برخی خبرنگاران در افغانستان نیز از افزایش محدودیتها بر آنها و رسانهها در این کشور شاکی اند.
لیدا یکی از زنان خبرنگار در افغانستان که به دلیل محدودیتهای طالبان بر رسانهها وظیفهاش را از دست داده در صحبت با رادیو آزادی گفت که مسدود ساختن رسانههای آزاد پیامدهای منفی بر جامعه میگذارد:
رادیو بیگم تنها رسانهای بود در افغانستان که توسط زنان اداره میشد، اما متأسفانه گروه طالبانی ضد آزادی بیان، صدای این رسانه را نیز خاموش کردند، کاهش رسانههای مستقل و به خصوص آنانیکه بر حقوق زنان تمرکز دارند پیامدهای منفی بر جامعه افغانستان خواهد داشت.
یک تن دیگر از خبرنگاران افغان که نخواست به دلیل حساسیت موضوع ناماش در این گزارش گرفته شود نیز به رادیو آزادی گفت، در صورت ادامۀ محدودیت طالبان بر رسانهها، احتمال مهاجرت خبرنگاران بیشتر از پیش میشود: "وضعیت رسانهها در افغانستان به ویژه پس از چند ماه اخیر بطور فزایندهای محدودتر شده، بهعنوان مثال بسته شدن رادیو بیگم نمونهای از این نوع محدودیتها است، این محدودیتها میتواند چند پیام یا پیامدی برای آینده رسانههای افغانستان داشته باشد."
وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان سهشنبه ۱۶ دلو نشرات رادیو بیگم را به دلیل آنچه تخلف از پالیسی نشراتی و استفادهی نادرست از جواز نامیده، متوقف کردهاست.
بر اساس گزارشها، طالبان به تاریخ «۱۶ دلو» به دفتر این رادیو در کابل وارد شده، علاوه بر بازجویی کارکنان این رسانه، کمپیوترها، هارد دیسکها و تیلیفونهای همراه خبرنگاران زن را ضبط کرده و دو کارمند مرد را با خود بردند که تا کنون در بازداشت طالبان قرار دارند.
متوقف کردن نشرات رادیو بیگم که برای زنان و دختران افغان برنامههای آموزشی نشر میکرد پیش از این نیز با واکنشهای شماری از نهادهای بینالمللی مدافع رسانهها و خبرنگاران مواجه شدهاست.
برخی از کارمندان رادیو بیگم نیز پیش از این در صحبت با رادیو آزادی درحالیکه این اقدام طالبان را سرکوب آزادی بیان عنوان کرده، خواستار رهایی دو همکار شان از بند طالبان شده و به دلیل فشار طالبان خواستند صدای شان در گزارش نشر نشود.
رادیو بیگم متعلق به «سازمان بیگم برای زنان» است که در سال ۲۰۲۰ تأسیس شده و در افغانستان و فرانسه فعالیت دارد.
این نهاد غیر دولتی در ماه مارچ ۲۰۲۴، تلویزیون بیگم را راهاندازی کرد که از فرانسه نشرات دارد و در سال ۲۰۲۳ یک پلتفرم آموزشی آنلاین نیز به راه انداخت.