توقف فعالیت ده‌ها مرکز صحی در غزنی و بامیان؛ مردم محلی چی می‌گویند؟

افغانستان - یکی از شفاخانه‌های محلی (عکس آرشیف)

توقف فعالیت ده‌ها مرکز صحی در ولایت‌های غزنی و بامیان، باشنده‌های این ولایت‌ها را به شدت نگران کرده‌است.

آنان می‌گویند این مراکز صحی برای‌شان بسیار مؤثر بوده و خدمات را به شکل سیار و ثابت در مناطق مختلف برای‌شان ارائه می‌کرد.

حفیظ‌الله باشنده ولسوالی ورس ولایت بامیان است. او می‌گوید توقف فعالیت مراکز صحی همه باشنده‌های این ولسوالی را به شدت نگران کرده‌است.

حفیظ‌الله می‌گوید که این ولسوالی مناطق کوهستانی و صعب‌العبور دارد و هنگام نیاز همین مراکز خدمات صحی را به مردم نیازمند ارائه می‌کرد که بسیار مؤثر بود.

فعالیت این مؤسسات خیلی برای مردم در بخش ارائه خدمات صحی مهم بود.

او به رادیو آزادی در این مورد بیشتر گفت: «خودم که در ولسوالی ورس هستم این‌جا یک منطقه صعب‌العبور و کوهستانی است، فعالیت این مؤسسات خیلی برای مردم در بخش ارائه خدمات صحی مهم بود، از این‌که کمک‌های جهانی قطع شده و از این بابت مردم زیاد به تشویش هستند و این بسیار به مردم دشوار شده‌است، اگر باز می‌بود بسیار مؤثریت داشت.»

علی رضا باشنده ولایت غزنی نیز نگرانی مشابهی دارد و می‌گوید که توقف فعالیت مراکز صحی و داکتران در ولسوالی‌های این ولایت مشکلات زیادی را برای مردم ایجاد می‌کند: «مردم غزنی از سال‌ها به این‌سو به این مؤسسات و مراکز صحی ضرورت داشته و حالا که این کار یکباره انجام شده بسیار دشوار است، ما چیزی‌که اشد ضرورت داریم مراکز صحی و داکتر است، مردم که در ولسوالی‌ها زنده‌گی می‌کنند به دلیل مشکلات اقتصادی، نداشتن پول و یا راه‌های پر از برف نمی‌توانند به مرکز آمده و مشکل صحی‌شان را حل کنند به ویژه زنان.»

این درحالی‌ست که به تازه‌گی برخی رسانه‌های داخلی به نقل از مقام‌های محلی ولایت‌های غزنی و بامیان گزارش داده‌اند که به دلیل متوقف شدن کمک‌های مالی امریکا ده‌ها مرکز صحی و مؤسساتی‌که در بخش صحت در این ولایت‌ها فعالیت داشتند، فعالیت‌شان متوقف شده‌است.

در گزارش‌ها به نقل از حمیدالله نثار رئیس اطلاعات و فرهنگ غزنی آمده که در مجموع ۳۹ مرکز صحی شامل ۱۵ کلینیک کوچک، ۳ مرکز فرعی، ۱۷ تیم سیار، یک مرکز ایمنی و ۲ کلینیک صحی فعالیت‌شان متوقف شده‌است.

صبور فرزان سیغانی سخنگوی والی طالبان در بامیان روز پنجشنبه در صحبت با رادیو آزادی متوقف شدن فعالیت دو موسسه که خدمات صحی را به گونه ثابت و سیار به مردم این ولایت ارائه می‌کردند، تأیید کرد.

او گفت که قطع کمک‌های مالی امریکا سبب متوقف شدن فعالیت این موسسات شده‌است: «در نتیجه قطع کمک‌های امریکا، دو موسسه فعالیت‌های صحی خود را در بامیان متوقف کرد که این مسئله برای اداره محلی و مردم بامیان نگرانی را ایجاد کرده بود، اما خوشبختانه به اثر تلاش‌های رهبری مقامات محلی بامیان یکی از این مؤسسات فعالیت خود را از سر گرفته و یک مؤسسه دیگر مسدود است که تلاش‌ها جریان دارد تا این مشکل هم حل شود.»

بیشتر در این باره: ملل متحد: توقف کمک‌های امریکا منجر به ۱۲۰۰ مورد مرگ و میر بیشتر مادران حامله در افغانستان خواهد شد

اما حمیدالله نثار رئیس اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در ولایت غزنی با وجود تماس‌های مکرر به پرسش‌های رادیو آزادی در این مورد پاسخ نداد.

توقف فعالیت مؤسسات و مراکز صحی در ولایت‌های بامیان و غزنی در حالی صورت می‌گیرد که تازه به روز دوشنبه ۲۲ دلو شورای پناهنده‌گان ناروی، یکی از بزرگترین سازمان‌های امدادرسان در جهان اعلام کرد که به دلیل تعلیق کمک‌های خارجی ایالات متحده مجبور شده که فعالیت‌های بشردوستانۀ خود را در چندین کشور به شمول افغانستان به حالت تعلیق درآورد.

دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحده ماه گذشته طی فرمان اجرایی کمک‌های خارجی ایالات متحده را برای ۹۰ روز به حال تعلیق درآورد.

ترمپ گفت که کمک‌های خارجی ایالات متحده و بروکراسی آن با منافع این کشور همخوانی ندارد و در بسیاری موارد با ارزش‌های آن کشور در تضاد است.

این درحالی‌ست که پیش از تعلیق کمک‌های ایالات متحده نیز شماری از سازمان‌های بین‌المللی در مورد بحران صحی در افغانستان هشدار داده بود.

دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) اعلام کرده بود که در سال ۲۰۲۵ حدود ۱۴،۳ میلیون نفر در افغانستان به خدمات اضطراری صحی نیاز خواهند داشت، اما از این میان تنها ۹،۳ میلیون نفر کمک‌های لازم را دریافت خواهند کرد.

کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهنده‌گان (یو ان اچ سی آر) نیز گفته بود که ۱۳ میلیون و۲۰۰ هزار افغان در۳۴ ولایت افغانستان در مناطقی زنده‌گی می‌کنند که حتی تا فاصله یک ساعت راه هم به سهولت‌های اولیه صحی دسترسی ندارند.

وزارت صحت عامه حکومت طالبان هم گفته بود که ۷۲ درصد باشنده‌های ولسوالی‌های افغانستان به خدمات صحی دسترسی ندارند و از میان ۴۰۰ ولسوالی این کشور تنها در ۹۳ ولسوالی مراکز صحی وجود دارد.