اگر پروندههای اسکان مجدد هزاران افغان که منتظر سفر به ایالات متحده در پاکستان اند به موقع بررسی نشود یا رد شود ،آنان به عنوان مهاجران غیرقانونی در این کشور شناخته و به زودی به کشور شان افغانستان، بازگردانده خواهند شد.
این هشدار از سوی اسحاق دار، وزیر امور خارجه پاکستان در مصاحبهای با شبکه “تی آر تی” ترکیه داده شده است که جزئیات آن نیز توسط وزارت امور خارجه پاکستان منتشر شده است.
اما وزیر امور خارجه پاکستان همچنین ابراز تمایل کرده که این مسأله را از طریق گفتگو با واشنگتن حل کند و افزوده که حکومت اش این موضوع را بررسی میکند.
به گفته او، ایالات متحده متعهد شده بود که این افغانها را تا سپتمبر سال جاری از پاکستان خارج کند.
این در حالی است که دونالد ترمپ رئیسجمهور امریکا، به تاریخ ۲۰ جنوری، برنامه انتقال مهاجران خارجی به این کشور را به مدت ۹۰ روز به حالت تعلیق درآورد.
بیشتر در این باره: تعلیق برنامۀ امریکا برای پذیرش پناهندگان به دستور ترمپ؛ پناهجویان افغان نگران اند
حکومت امریکا گفته که برخی از افغانهای مهاجر که به این کشور منتقل شدهاند از لحاظ امنیتی به درستی بررسی نشده اند.
این تأخیر باعث شده که هزاران افغان در پاکستان با سرنوشت نامعلوم روبرو شوند، برخی از افغانهای مقیم پاکستان میگویند که وضعیت کنونی آنها را به شدت نگران کرده است.
نورضیاء یک زن افغان مهاجر در اسلامآباد در این باره به رادیو آزادی گفت: "این وضعیت ذهن ما را بسیار مشغول کرده است. مشکلات اقتصادی و امنیتی وجود دارد و وضعیت در افغانستان نیز بد است؛ بنابراین همه اینها برای ما بسیار آزاردهنده است."
یک افغان دیگر که به دلیل حساسیت موضوع نمیخواهد نامش و محل سکونت اش در پاکستان در گزارش ذکر شود، میگوید که زندگیاش در افغانستان در خطر است و آینده هم برای اش روشن نیست.
" اگر واقعاً پاکستان این تصمیم را عملی کند، برای پناهجویان افغان بسیار سخت خواهد بود و آنها با آیندهای تاریک روبرو خواهند شد."
پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، هزاران افغان شامل خبرنگاران، فعالان مدنی، مدافعان حقوق زنان و همکاران نیروهای خارجی و نیروهای امنیتی حکومت جمهوری پیشین به قصد سفر به کشور های غربی به پاکستان و سایر کشورهای همسایه و منطقه پناه بردند.
آنان می گویند که در افغانستان با مشکلات امنیتی، اقتصادی و آموزشی روبرو اند.
بر اساس گزارشها، در سه سال گذشته حدود ۸۰ هزار افغان مهاجر به کشورهای غربی از جمله اروپا و ایالات متحده انتقال یافته اند، اما هزاران نفر دیگر هنوز هم در پاکستان وبرخی کشورهای دیگر با سرنوشت نامعلوم روبرو هستند.
حکومت پاکستان در نوامبر ۲۰۲۳ عملیاتی را علیه اتباع بیمدرک خارجی که بیشترشان افغانها هستند، آغاز کرده و بر اساس آمار رسمی تا کنون بیش از ۸۰۰هزار افغان را به افغانستان بازگردانده است.
دولت پاکستان متهم شده که با موضوع پناهندگان برخورد سیاسی میکند. پاکستان ادعا میکند که تحریک طالبان پاکستان (تی تی پی)، گروه مسلح مخالف این کشور، در افغانستان فعال است، اما حکومت طالبان بارها این اتهامات را رد کرده است.
در پی این فشارها بر حکومت طالبان، پاکستان چندین بار مسیرهای ارتباطی بین دو کشور را مسدود کرده است. اخیراً پاکستان از روز شنبه گذرگاه تورخم را در برابر هرگونه تردد بسته است.
خبرگزاری باختر تحت کنترل طالبان گزارش داد که طرف پاکستانی پس از آنکه طالبان اقدام به ساخت تأسیسات در سمت دیگر خط دیورند کردند، این گذرگاه را بسته است؛ اما تا کنون حکومت پاکستان در این باره اظهار نظری نکرده است.