سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان: رادیو بیگم فعال شد، اما دو کارمندش هنوز زندانی استند

افغانستان - استدیوی رادیو بیگم

سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان AJSO می‌گوید که رادیو بیگم نشرات خود را از سر گرفته، اما دو کارمند این رادیو همچنان در بازداشت طالبان هستند.

این سازمان روز سه‌شنبه ۷ حوت در یک اعلامیه نوشت که گزارش‌های قبلی در مورد رهایی این کارمندان نادرست بوده‌اند.

سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان خواهان آزادی فوری آن‌ها شده است.

ما انتظار داریم که هرچه زودتر کارمندان رادیو بیگم از بند رها شوند.

بصیر احمد دانشیار، معاون سازمان حمایت از خبرنگاران، روز سه‌شنبه در این مورد به رادیو آزادی گفت: «هرچند مسؤولان مربوط تعهد کرده بودند که کارمندان رادیو بیگم را رها می‌کنند، در صحبت‌هایی که با یکی از مدیران ارشد رادیو بیگم هم داشتیم، آن‌ها تأیید کرده بودند، اما متأسفانه مسؤولین مربوط به وعدهٔ خود وفا نکردند و هر دو کارمند هنوز هم در بند هستند. ما انتظار داریم که هرچه زودتر کارمندان رادیو بیگم از بند رها شوند.»

این در حالی است که سازمان حمایت از خبرنگاران در ۵ حوت از آغاز نشرات رادیو بیگم و آزادی دو کارمند این رسانه خبر داده بود.

خبیب غفران، سخنگوی وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان، و عبدالمتین قانع، سخنگوی وزارت داخلهٔ طالبان، به پرسش‌های رادیو آزادی در مورد ادامهٔ بازداشت خبرنگاران رادیو بیگم پاسخ ندادند.

وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان بتاریخ ۴ حوت اعلام کرد که به رادیو بیگم اجازهٔ فعالیت دوباره داده است.

کارمندان وزارت اطلاعات و فرهنگ و نیروهای استخبارات طالبان در ۱۶ ماه دلو دفتر رادیو بیگم را بستند.

بیشتر در این باره: یونسکو از توقف نشرات رادیو بیگم در افغانستان ابراز نگرانی میکند

وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان در آن زمان گفته بود که رادیو بیگم افزون بر «تخلفات متعدد»، برای یک تلویزیون مستقر در خارج از کشور محتوای رسانه‌ای و برنامه تولید می‌کرد و دفتر این رسانه به دلیل «نقض پالیسی» و «سوءاستفاده» از جواز کار، بسته شده است.

گفته شده بود که طالبان دو کارمند مرد آن‌ها را نیز بازداشت کرده‌اند که هویت‌شان مشخص نشده است.

در این حال، شماری از خبرنگاران افغان می‌گویند که ادامهٔ فشارها و تهدیدها بر رسانه‌ها به خودسانسوری و کاهش کیفیت کار روزنامه‌نگاری در افغانستان مینجامد.

ظاهر بهاند، یکی از خبرنگاران افغان در تبعید، در این مورد به رادیو آزادی گفت:

«اخیراً دیده شد که طالبان رادیو بیگم را بستند و برخی کارمندان آن را هم بازداشت کردند که این کار نگرانی‌های جدی خبرنگاران را برانگیخته است. خواست ما خبرنگاران از جامعهٔ جهانی این است که به وضعیت خبرنگاران توجه کند تا تهدیداتی که متوجه خبرنگاران و رسانه‌ها در افغانستان است تا حدی کاهش یابد.»

وضعیت رسانه‌ها و خبرنگاران در افغانستان واقعاً زیاد نگران‌کننده است.

زهرا، یکی دیگر از خبرنگاران افغان، وضعیت خبرنگاران در افغانستان را نگران‌کننده خواند و به رادیو آزادی چنین گفت: «وضعیت رسانه‌ها و خبرنگاران در افغانستان واقعاً زیاد نگران‌کننده است. خبرنگاران با تهدیدات امنیتی و مشکلات اقتصادی روبه‌رو هستند. بازداشت خبرنگاران رادیو بیگم نگرانی زیادی را برای همهٔ خبرنگاران ایجاد کرده است.»

در ادامهٔ واکنش‌ها به جلوگیری از فعالیت رادیو بیگم و بازداشت کارمندانش، دفتر هیئت‌ معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان و ریچارد بنیت، گزارشگر ویژهٔ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان، نیز در این مورد ابراز نگرانی کرده‌اند.

بیشتر در این باره: یوناما خواستار رهایی دو کارمند بازداشت شده «رادیو بیگم» شد

آن‌ها خواستار آزادی افراد، بشمول کارمندان رادیو بیگم، شدند که به گفتهٔ‌شان به دلیل استفاده از حق آزادی بیان نزد طالبان زندانی هستند.

رادیو بیگم در ۱۸ حوت ۱۳۹۹، برابر با ۸ مارچ ۲۰۲۱ - روز جهانی زن - و پنج ماه قبل از بازگشت دوبارهٔ طالبان به قدرت، در کابل تأسیس شد.