در حالی که حکومت طالبان ثبت و راجستر سیمکارتها را اجباری کرده و از ثبت میلیونها سیمکارت در افغانستان خبر داده است، برخی شهروندان میگویند که همچنان سیمکارتهای ثبتنشده همچنان فعال اند و باعث مشکلاتی مانند مزاحمتهای تلفنی و سوءاستفادههای مختلف میشوند.
فریبا یک باشنده شهرکابل روز شنبه ۱۵ مارچ درمورد به رادیوآزادی گفت :
«من چندین مزاحم تیلفونی داشتیم وحالی هم است وقتی که صدای یک خانم را میشنوند، بازشماره را بین هم تقسیم می کنند و می گویند این خانم یا دختر است مردم در فکرهای کهنه هستند، سیم کارت ها همه باید راجسترشود، تا مزاحمت های تیلفونی کاهش پیدا کند.»
برخی از شهروندان افغانستان، بهویژه در مناطق دوردست، ادعا میکنند که ثبت سیمکارت برایشان آسان نیست و این موضوع مشکلات جدی برای آنها به همراه داشته است.
هریوا باشنده ولایت خوست به رادیوآزادی گفت:
« درمحل راجستر بیرو بار زیاد است، بخاطر راجستریشن یک سیم کارت ما تقریبا ۱۵ روز رفتیم تا راجسترشد،سه روزبعد باز سیم کارت ما بند شد وبرای ما پیام دادن که شما سیم کارت تان را دوباره راجسترکنید، این ها باید کارمندان شان را زیاد کنند وبرای مردم سهولت فراهم کنند»
درمحل راجستر بیرو بار زیاد است، بخاطر راجستریشن یک سیم کارت ما تقریبا ۱۵ روز رفتیم تا راجسترشد،سه روزبعد باز سیم کارت ما بند شد وبرای ما پیام دادن که شما سیم کارت تان را دوباره راجسترکنید، این ها باید کارمندان شان را زیاد کنند وبرای مردم سهولت فراهم کنند
عبدالله باشنده ولسوالی رودات ولایت ننگرهار نیز مشکل مشابهی را مطرح می کند.
«درولسوالی ما مشکل زیاد است گاهی نماینده میباشد وگاهی نمی باشد ، باز که میروی می گوید سیستم خراب است وقت که سیم کارت راجسترهم شود باز مسج می کنند که باز مراجعه کنید.»
این درحالیست که با فعال بودن میلیون ها سیم کارت ثبت نشده در کشور، این موضوع نه تنها به یک نگرانی عمومی بلکه به یک چالش برای مقامات مسئول مبدل شده است.
اما وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی حکومت طالبان می گوید که بخاطر رفع این نگرانی ها روند ثبت سیم کارت ها را آغاز کرده که از میان ۲۶ میلیون سیمکارت فعال در افغانستان، تاکنون ۱۸ میلیون آن به صورت رسمی ومطابق طرزالعمل ثبت شده است.
عنایت الله الکوزی سخنگوی این وزارت روزجمعه ۱۴ مارچ درشبکه ایکس «توییترسابق »نوشته که سیستم ثبت وراجستریشن سیم کارت ها عملا فعال است و این روند درکشور ادامه داشته وبه شکل درست نظارت ومدیریت میشود.
شماری از آگاهان ومسئولان پیشین وزارت مخابرات وتکنالوِژی معلوماتی به این باور اند که تکمیل این روند می تواند تأثیرات مثبتی بر مدیریت امنیت و ارتباطات در افغانستان داشته باشد.
عبدالهادی هادی سخنگو ورئیس نشرات پیشین وزارت مخابرات وتکنالوژی معلوماتی در جمهوری مخلوع درمورد به رادیوآزادی گفت :
«ثبت وراجسترسیم کارت ها برای مصونیت افراد، جلوگیری از رویدادهای بد امنیتی، جلوگیری از ارتباطات غیرمجاز بسیارمهم است و فرضا اگر فعلا هم فروش سیم کارت های راجسترناشده وجود داشته باشد باید به گونه جدی جلوگیری شود»
این درحالیست که درنظام جمهوریت وحتی اوایل حکومت طالبان سیم کارت های موبایل به طور آزاد و بدون ثبت راجستر دربازارهای افغانستان قابل دسترس بود .
هرچند وزارت مخابرات وتکنالوژی حکومت طالبان روند ثبت سیم کارت ها را جدی گرفته اند، اما مردم درمناطق مختلف شکایت دارند که با وجود این شبکه های مخابراتی درمناطق شان آنتن دهی درست نداشته و به این مساله توجه لازم صورت نگرفته است.
آنان ازحکومت طالبان وشبکه های مخابراتی تقاضا دارند که درکنارثبت سیم کارت ها درقسمت تنظیم سیستم ارتباطات هم توجه لازم کند، تا دیگر از این ناحیه دچار مشکل نشوند.