رای گیری شورای امنیت ملل متحد در باره ادامه ماموریت یوناما در افغانستان

انتظار می رود شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد پیش‌نویس قطعنامه تمدید ماموریت هیئت سازمان ملل در افغانستان، یوناما رای گیری کند.

شورای امنیت سازمان ملل متحد در گزارشی که در وب سایت خود گفته که این رای گیری روز دوشنبه ۱۷ مارچ انجام می‌شود و پیش‌نویس قطعنامه، مأموریت یوناما را بدون تغییر در وظایف و اولویت‌های آن برای یکسال دیگر یعنی تا ۱۷ مارچ ۲۰۲۶ تمدید می‌کند.

بر اساس گزارش این شورا، پیش‌نویس قطعنامه یونوما شامل مقدمه در باره برخی موضوعات از جمله حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و دختران، وضعیت اقتصادی و بشردوستانه در افغانستان، مبارزه با تروریسم، قاچاق مواد مخدر و وضعیت بیجاشدگان داخلی می‌پردازد.

برخی از افغان‌ها مأموریت یوناما در افغانستان را در بخش بشردوستانه مهم می‌دانند، اما برخی دیگر می‌گویند که این مأموریت از نظر سیاسی و اعاده حقوق زنان بی‌اثر بوده است.

مأموریت یوناما بسیار مهم است، مسئولیت آن حفاظت از حقوق بشر، حمایت از مردم و هماهنگی روابط بین المللی است

یک باشنده شهر کابل و محصل فاکولته طب محروم از تحصیل که نخواست نامش در گزارش منتشر شود، روز دوشنبه به رادیو آزادی گفت: "مأموریت یوناما بسیار مهم است، مسئولیت آن حفاظت از حقوق بشر، حمایت از مردم و هماهنگی روابط بین المللی است، اما در مورد حقوق زنان، آموزش دختران و بسیاری محدودیت های دیگر فقط بیانیه صادر کرده و اقدام عملی نکرده است."

بر اساس گزارش شورای امنیت سازمان ملل متحد، هرچند اعضای شورا تا حد زیادی بر روی اولویت های تغییر نیافته پیش نویس قعطنامه ماموریت یوناما توافق کرده اند، اما برخی از موضوعات این پیش‌نویس مانند کمک های انکشافی، دارایی های مالی و بانکی مسدود شده افغانستان، مشارکت و تعهدات یوناما و پاسخگویی همچنان بحث برانگیز است.

روزی محمد زابلی، باشنده ولایت زابل و فارغ تحصیل رشته حقوق و علوم سیاسی، نیز در این مورد به رادیو آزادی گفت: "یوناما روابط افغانستان با جهان را حفظ کرده و کمک های بشردوستانه را از اکثر کشورهای بزرگ به افغانستان هماهنگ کرده است، هرچند این کمک ها در زمینه های اساسی مصرف نشده است، اما یوناما و سازمان ملل متحد در مجموع هنوز مشکلات اساسی سیاسی افغانستان را حل نکرده اند و نقش سازنده‌ای در ثبات سیاسی این کشور ایفا نکرده اند."

سازمان ملل متحد همواره بر نقش سازنده و مثبت خود در افغانستان تاکید کرده است

هرچند حکومت طالبان هنوز به گزارش سازمان ملل در مورد تمدید ماموریت یوناما پاسخی نداده است، اما حدود یک و نیم هفته پیش، ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت در مصاحبه‌ای با رادیو تلویزیون ملی تحت کنترل آنان، ماموریت یوناما را به چالش کشید.

مجاهد گفت که یوناما علیه افغانستان و طالبان به جهان ذهنیت منفی می‌دهد، در حالی که سازمان ملل متحد همواره بر نقش سازنده و مثبت خود در افغانستان تاکید کرده است.

یوناما در ۲۸ مارچ ۲۰۰۲ فعالیت خود را در افغانستان براساس کنفرانس بن در سال ۲۰۰۱ و قطعنامه ۱۴۰۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد به هدف حمایت از حقوق بشری و کمک به مردم افغانستان در این کشور آغاز کرد.

ماموریت یونوما سالانه توسط شورای امنیت سازمان ملل بررسی می‌شود .