سازمان های حامی خبرنگاران:منع پخش صدای زنان در رسانه های کندهار تبعیض آشکار علیه زنان است

سازمان های مختلف حامی خبرنگاران ممنوعیت طالبان بر پخش کامل صدای زنان در رسانه های کندهار را تبعیض آشکار علیه زنان خوانده اند.

مرکز خبرنگاران افغانستان و سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان با نشر اعلامیه های جداگانه می گویند این ممنوعیت حذف صدای نیمی از جامعه افغانستان است.

پس از محدودیت تازه طالبان مبنی برمنع کلی پخش صدای زنان در رسانه های کندهار ، شماری از نهاد های حامی خبرنگاران آن را محکوم کرده و تبعیض آشکار علیه زنان دانسته‌اند.

ریاست اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در کندهار در مکتوبی چندین دستور العمل تازه را به رسانه های آن ولایت فرستاده که ممنوعیت پخش صدای زنان شامل آن است.

در این مکتوب آمده که "صدای زنان در رادیوها به طور مطلق ممنوع است و پخش و انتشار پیام‌های زنان در برنامه‌های تفریحی نیز ممنوع است."

سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان روز سه شنبه (۱۸مارچ) با نشر اعلامیه در ویب سایت خود گفته که "منع کامل صدای زنان از پخش رسانه‌ای، تبعیض آشکار علیه زنان و حذف صدای نیمی از جامعه افغانستان است.

همزمان با این مرکز خبرنگاران افغانستان نیز در اعلامیه ء روز سه شنبه در ویب سایت این مرکز محدودیت های تازه بر رسانه های کندهار را نشانه آشکار تشدید سیاست سرکوب رسانه‌های آزاد در این ولایت خوانده و از حکومت طالبان خواسته تا به آزادی بیان به عنوان حق بنیادی بشری احترام بگذارد.

مسئول یکی رسانه محلی در کندهار که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش در گزارش گرفته شود این فرمان جدید را محدودیتی بر آزادی بیان و حقوق زنان می داند.

او به شرط تغییر صدایش به رادیو آزادی گفت:

این بالای حقوق خبرنگاران و آزادی بیان یک محدودیت است و صدای زنان همچنان در جلب شنونده های زن و در قسمت تشویق و آگاهی دهی آنان در بعضی پروگرام ها و راپور ها موثر تمام می شود که ممنوعیت در این بخش یک محدودیتی در قسمت حقوق و آزادی زنان است که باید دور شود.


در عین حال یکی خبرنگار زن در کندهار که نخواست نام و صدایش در گزارش منتشر شود در پیام نوشتاری به رادیو آزادی گفت که این نقض کامل حقوق زنان و خبرنگاران است.

یکی زنان شنونده رادیو در این ولایت که او نیز نخواست نامش در گزارش گرفته شود و می گوید که همواره در برنامه های مختلف رادیویی اشتراک می کرد به شرط تغییر صدایش به رادیو آزادی گفت: «به نظر من صدای زنان در رادیو خیلی مهم است، مثلا یک داکتر در رادیو صحبت می کند و یک خواهر زنگ بزند و بپرسد که مثلا این مریضی چگونه یک مریضی است و یا در مورد موضوع دیگر بپرسند، ما خیلی به این مساله جگرخون استیم.»

مقام‌های طالبان بارها مدعی شده اند که متعهد به آزادی بیان و فعالیت رسانه‌ها و خبرنگاران در چارچوب شریعت اسلام و منافع ملی هستند،اما پس از بازگشت طالبان به قدرت در بیش از سه و نیم سال گذشته، محدودیت ها بر رسانه ها و خبرنگاران افزایش یافته است.

یکسال پیش مرکز خبرنگاران افغانستان گزارش داد که مقام های محلی طالبان در ولایت خوست، تماس تیلفونی دختران با رسانه‌ها در این ولایت ممنوع کرده اند،این مرکز پیش از آن گفته بود که حکومت طالبان در ماه اسد ۱۴۰۲ بر پخش صدای زنان در رسانه های هلمند به شمول نشر صدای آنان در اعلانات تجارتی ممنوعیت وضع کرده است.

مرکز خبرنگاران افغانستان ۲۶ حوت در گزارشی گفت که موارد نقض حقوق رسانه‌ها و خبرنگاران از سوی طالبان در این کشور در سال جاری خوشیدی، ۲۴ درصد افزایش یافته است.