قوانین سختگیرانۀ مهاجرتی بلجیم پناهجویان افغان را با مشکلات بیشتر دچار ساخته است

عبدالخالق یک پناهجوی افغان در بلجیم - تصویر از آرشیف

شماری از جوانان افغان که به طور غیر قانونی به بلجیم رفته اند، می‌گویند که این کشور قوانین مهاجرتی را تشدید کرده و اکنون تعداد بسیار اندک مهاجران پذیرفته می‌شوند.

آن‌ها به رادیو آزادی گفتند که با مشکلات شدید روبه‌رو هستند، حتی این‌که شب‌ها را در جاده‌ها و پارک‌ها می‌گذرانند.

جمشید، یک پناهجوی افغان در بلجیم است که اخیراً به طور قاچاقی به این کشور مهاجر شده. او می‌گوید، بلجیم قوانین خود را برای پذیرش پناهجویان سخت کرده‌است، "قانون بلجیم سخت‌تر شده. قانون جدید آمده است. قبلاً خوب بود. حالا فردی‌که زیر سن، صغیر، در حدود ۱۵، ۱۶ یا ۱۷ ساله باشد چانس دارد، ولی اگر بزرگ‌تر باشد، مشکل است."

جمشید، پناه‌جوی افغان در بلجیم که نمیخواهد چهره اش در این گزارش دیده شود

اصیل یکی دیگر از پناهجویان افغان در این کشور است که به طور غیر قانونی خود را به بروکسل، پایتخت بلجیم، رسانده‌است.

او نیز می‌گوید که بلجیم روند پذیرش پناهجویان را محدود کرده‌است، "مشکلات زیادی برای پناهجویان وجود دارد. اکنون مشکلات خیلی زیاد شده‌است. آن‌ها این پروسه را برای هر پناهجوی‌که از افغانستان یا کشورهای دیگر می‌آید دشوار کرده‌اند. تقریباً به ۹۰ درصد (پناهجویان) اسناد نمی‌دهند. حتی برای کسانی‌که کار کرده‌اند و مدارک دارند هم دشوار است."

اصیل، پناهجوی افغان در بلجیم که نمی خواهد چهره اش در این گزارش دیده شود

تعداد زیادی از جوانان افغان در بلجیم که در دو سه سال اخیر به این کشور مهاجرت کرده‌اند، نیز این موضوع را تأیید کرده‌اند.

آن‌ها می‌گویند که با مشکلات شدید از جمله اقتصادی و نبود سرپناه مواجه هستند، حتی این‌که شب‌ها را در جاده‌ها و پارک‌ها صبح کرده‌اند.

نجیب امین، فعال امور مهاجرت در بلجیم نیز این مشکل را تأیید می‌کند.

او در صحبت با رادیو آزادی گفت "پناهجویان افغانی‌که مجرد هستند و خانواده‌هایشان همراه‌شان نیستند، به آن‌ها جای داده نمی‌شود و باید ماه‌ها در سرک‌ها بمانند، این یکی از جدی‌ترین مشکلاتی است که شامل مسائل صحی نیز می‌شود."

او اما می‌گوید که در قسمت پذیرش زنان و دختران افغان چنین مشکلی وجود ندارد.

سید حضرت، رئیس سازمان انتفاعی مشاوره، خدمات و میانجیگری افغان-اروپا در بلجیم در صحبت با رادیو آزادی از این کشور خواست تا پرونده‌های پناهجویان افغان را بر اساس اعلامیه بین‌المللی حقوق بشر و کنوانسیون سال ۱۹۵۱ ژنو که بلجیم متعهد به آن است، بررسی کند.

او به رادیو آزادی گفت "ما از اداره مهاجرت بلجیم می‌خواهیم که با توجه به وضعیت اسفناک افغانستان از پاسخ رد سطحی بگذرد و پرونده‌های پناهجویی آن‌ها را به طور عینی و بی‌طرفانه در چارچوب اصول پذیرفته شده، بررسی کند."

سید حضرت، رئیس سازمان انتفاعی مشاوره، خدمات و میانجیگری افغان-اروپا در بلجیم

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که سازمان عفو بین‌الملل نیز به تازه‌گی گفته است که بلجیم از پذیرش هزاران پناهجو خودداری کرده و آن‌ها را از حق درخواست پناهنده‌گی محروم کرده‌است.

این سازمان در گزارشی‌که ۳ اپریل در شبکۀ اکس (تویتر سابق) منتشر کرده افزوده‌است که بلجیم حقوق پناهجویان را "برخلاف قوانین بین‌المللی و اتحادیه اروپا" نقض کرده‌است.

در گزارش سازمان عفو بین‌الملل همچنین آمده است که از اکتوبر ۲۰۲۱ به این طرف، اقدامات دولت بلجیم بر حیثیت و حقوق بشری پناهجویان تأثیر منفی بر جای گذاشته است.

در این گزارش آمده است که در قبال مردان مجرد تبعیض وجود دارد.

این درحالی‌ست که مهاجرت غیر قانونی جوانان از افغانستان نیز پس از سال ۲۰۲۱ افزایش یافته است، زیرا پس از حاکمیت دوبارهٔ طالبان بر این کشور، بسیاری از آنان به دلیل مشکلات مختلف، به ویژه بی‌کاری و مشکلات اقتصادی مجبور به مهاجرت از مسیرهای سخت و مرگبار قاچاقی شده‌اند.

این‌که به چه تعداد جوانان افغان در حال حاضر منتظر پاسخ به درخواست پناهنده‎گی شان در بلجیم هستند معلوم نیست، اما مسؤلین سازمان انتفاعی مشاوره، خدمات و میانجیگری افغان-اروپا در بلجیم تعداد شان را صدها نفر می‌گویند.