طالبان یک خبرنگار و یک فعال زن را برای دومین‌بار بازداشت کردند

زندان پلچرخی کابل، آرشیف

حکومت طالبان یک بار دیگر دو فعال را بازداشت و زندانی کرده‌است.

خانواده ندیمه نور، کانادایی-افغانی‌الاصل رئیس یک نهاد خیریه در افغانستان و فعال شبکه‌های اجتماعی مدعی است که طالبان او را بازداشت و زندانی کرده‌اند.

ندیمه نور، از ۲۴ مارچ به این طرف بدون هیچ دلیلی بازداشت شده و در ریاست ۴۰ استخبارات طالبان است

داستان، برادر ندیمه نور که به «پتینگره کاکی» نیز مشهور است، در ۱۷ اپریل به رادیو آزادی گفت که ندیمه از تاریخ ۲۴ مارچ به این طرف بدون هیچ دلیلی بازداشت شده و به گفته او در ریاست ۴۰ استخبارات طالبان است.

آقای داستان، هرچند نخواست که صدایش در گزارش منتشر شود، اما او از بازداشت خواهرش ابراز نگرانی کرده و از حکومت طالبان می‌خواهد که خواهرش را فوراً رها کند.

ندیمه نور، یکبار در فبروری سال ۲۰۲۲ نیز توسط طالبان بازداشت شده بود.

ندیمه نور که در شبکه‌های اجتماعی فعال است، آخرین بار در ۲۱ دلو سال ۱۴۰۳ (اوایل فبروری ۲۰۲۵) با نشر یک پیام ویدیویی از طالبان خواست که با مردم رفتار نیک کنند و خطاب به آن‌ها افزود "وقتی با موترهای رنجر (وسایط نظامی) گشت‌وگذار می‌کنید، بالای مردم سلاح نکشید و دل مردم را بدست بیاورید".

او در سال ۲۰۱۹ از کانادا به افغانستان برگشت، اما اخیراً به کانادا رفت‌وآمد داشت.

از سویی هم سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان گزارش داده که حکومت طالبان برای دومین بار راشد کاشفی خبرنگار تلویزیون رسا و تایمز را در کابل بازداشت و زندانی کرده‌است.

طالبان برای دومین بار راشد کاشفی خبرنگار تلویزیون رسا و تایمز را در کابل بازداشت و زندانی کرده‌است

این سازمان در بیانیه‌ی که ۱۷ اپریل در صفحه اکس (تویتر سابق) خود منتشر کرده از بازداشت او و به گفته آنان «انتقال به مکان نامعلوم» ابراز نگرانی کرده و افزوده است که این اقدام حاکمان نظام کنونی نه‌تنها نقض آشکار حقوق خبرنگاران و آزادی بیان است، بلکه وضعیت جاری خبرنگاری را نشان می‌دهد که روز به روز مصونیت خبرنگاران و ادامه کار مسلکی خبرنگاری در افغانستان سرکوب می‌شود.

حامد عبیدی، رئیس این سازمان در مورد به رادیو آزادی گفت: "کاشفی بدون هیچ دلیلی از سوی اداره استخبارات طالبان بازداشت شده‌است و چندین روز است که در زندان به سر می‌برد، متأسفانه طی سه سال گذشته این ثابت شده که طالبان بدون هیچ دلیلی خبرنگاران را بازداشت می‌کند، خبرنگارانی‌که از هر گوشه جامعه اطلاع‌رسانی می‌کنند، زمانی‌که یک خبرنگار بر نظام انتقاد می‌کند، از سوی اداره طالبان بازداشت و آزار و اذیت می‌شود."

این سازمان از حکومت طالبان خواسته که فوراً وضعیت آقای کاشفی را روشن کرده و او را بدون هیچ قید و شرطی رها کند.

راشد کاشفی پیش از این در ماه قوس سال ۱۴۰۰ نیز برای مدت کوتاهی بازداشت شده بود که پس از آن در مصاحبه‌ی با برخی از رسانه‌ها ادعا کرد که در زندان مورد لت‌وکوب قرار گرفته است.

خلیل همراز سخنگوی ریاست عمومی استخبارات و عبدالمتین قانع سخنگوی وزارت داخله حکومت طالبان معلوماتی را در این مورد با رادیو آزادی شریک نکردند.

برخی از نهادهای حقوق بشری این بازداشت‌ها را «وضعیت عمیقاً خطرناک» می‌خوانند

اما ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان پیش از این به رادیو آزادی گفته بود که تا کنون هیچ خبرنگاری به دلیل کارش بازداشت نشده‌است.

در عین حال، برخی از نهادهای حقوق بشری این بازداشت‌ها را «وضعیت عمیقاً خطرناک» می‌خوانند و تأکید دارند که جامعه جهانی باید با فشار آوردن بر طالبان از ادامه این وضعیت جلوگیری کند.

هیدر بار مسئول بخش زنان دیدبان حقوق بشر به رادیو آزادی گفت: "این یک وضعیت عمیقاً خطرناک است، مخصوصاً خطرناک بخاطری‌ست که در برابر عادی‌سازی فزاینده طالبان توسط جامعه جهانی اتفاق می‌افتد، این بسیار مهم است که سازمان ملل متحد این قضایا را از نزدیک بررسی کند، تا ببینند که چه کسانی و چرا در افغانستان زندانی هستند؟ آن‌ها باید بر طالبان فشار بیاورند تا افرادی را آزاد کنند که به شکل غیر قانونی بازداشت شده‌اند و به توقیف‌های غیر قانونی پایان دهند."

پیش از این نیز بسیاری از نهادهای حقوق بشری به شمول سازمان ملل متحد و شماری از رسانه‌ها گزارش داده‌اند که طالبان پس از حاکمیت دوبارۀشان بر افغانستان، فعالان حقوق زن، مدافعان حقوق بشر، خبرنگاران و برخی از نیروهای امنیتی جمهوری پیشین را بازداشت، شکنجه و ناپدید کرده‌اند، آن‌چه طالبان همواره رد می‌کنند.