هشدار درباره احتمال ریزش باران شدید و جاری‌شدن سیلاب در بخش‌هایی از افغانستان

سیلاب در افغانستان، آرشیف

حکومت طالبان از احتمال ریزش باران، برف شدید همراه با جاری شدن سیلاب‌های آنی در بخش‌های از حوزه‌های دریایی در افغانستان خبر داده‌است.

وزارت آب و انرژی حکومت طالبان روز چهارشنبه در صفحه اکس (تویتر سابق) خود با هشدار در این مورد، از مردم خواسته تا احتیاط لازم را در نظر داشته باشند.

این هشدار باشنده‌های مناطق آسیب‌پذیر از بارنده‌گی و سیلاب‌ها را نگران کرده و آنان خواستار توجه حکومت و نهادهای بین‌المللی شده‌اند.

عبدالرازق باشنده ولایت فاریاب است که می‌گوید مردم این ولایت همیشه با تهدید سیلاب روبه‌رو بوده، اما تا کنون هیچ توجهی لازمی برای حل این مشکل‌شان از سوی حکومت‌ها در افغانستان صورت نگرفته است.

احتمال ریزش باران، برف نسبتاً شدید، همراه با سیلاب‌های آنی در ساحات حوزه "هریرود، شمال، کابل، پنج آمو و سیل‌برهای مربوط پیش‌بینی می‌شود

او با اشاره به هشدار اخیر وزارت آب و انرژی حکومت طالبان از وقوع بارنده‌گی‌ها و سیلاب‌های شدید به رادیو آزادی گفت: "درکل وقتی در فاریاب باران شود، تقریباً ۵۰ فیصد مردم نگران آمدن سیلاب می‌شوند، بخاطری‌که فاریاب نه نهر دارد، نه جویبار. مردم همیشه در تهدید است، ولی سیلاب که با قهر و غضب بیاید جلوگیری آن از توان مردم نیست، باید حکومت در این زمینه توجه کند، بیل میخانیکی و بوجی و برخی وسایل ضروری به مردم توزیع کند."

عبدالرحمن یکی از باشنده‌های ولایت تخار که همواره از آب‌خیزی دریا و سیلاب متضرر شده‌اند نیز از این هشدار نگران است: "ما خود را نجات داده نمی‌توانیم، قبلاً هم سیلاب‌های شدید آمده و جان و مال مردم همه در خطر است، فعلاً زمین‌ها همه کشت شده‌است، به تنهایی تمام قشلاق هم کاری کرده نمی‌توانیم، حکومت بیاید از نزدیک ساحه را ببیند و بررسی کند."

این نگرانی‌ها درحالی‌ست که وزارت آب و انرژی حکومت طالبان از احتمال سرازیر شدن سیلاب و ازدیاد سطح آب دریاهای بعضی از ساحات حوزه‌های دریایی افغانستان از تاریخ ۲۸ الی ۳۰ حمل سال جاری هشدار داده‌است.

این وزارت به تاریخ ۲۷ حمل در صفحه اکس (تویتر سابق) خود نوشته که بنابر تغییرات اقلیمی و با در نظرداشت پیش‌گویی ریاست هواشناسی کشور احتمال ریزش باران، برف نسبتاً شدید، همراه با سیلاب‌های آنی در ساحات حوزه "هریرود، شمال، کابل، پنج آمو و سیل‌برهای مربوط پیش‌بینی می‌شود".

در ادامه گفته شده که به تاریخ‌های یاد شده احتمال سرازیر شدن سیلاب و یا بلند شدن سطح آب در مسیر دریاها در ولایت‌های "غور، بادغیس، فاریاب، جوزجان، سرپل، بلخ، سمنگان، غوربند، پنجشیر، لغمان، لوگر، کنر، بغلان، تخار، کندز، بدخشان و بعضی سیل‌برهای مربوط به این مناطق ناشی از بارنده‌گی متصور است".

با آن‌که مردم برخی از این مناطق تأکید می‌کنند که به تنهایی کاری کرده نمی‌توانند و از حکومت طالبان می‌خواهند که در این زمینه همکاری و توجه کنند، وزارت آب و انرژی حکومت طالبان از مردم خواسته که تا از نزدیک شدن به دریاها هنگام سیلاب یا آب‌خیزی خوداری کرده و احتیاط لازم را در نظر داشته باشند.

کارشناسان بخش محیط زیست در افغانستان نیز در کنار احتیاط مردم بر مسئولیت حکومت‌ها در چنین شرایط در قبال باشنده‌های مناطق آسیب‌پذیر تأکید می‌کنند.

از این‌که اکنون بیشتر مؤسسات خارجی فعالیت‌های شان در افغانستان متوقف است، کمک‌ها کاهش یافته، حکومت باید به مردم پیام برساند و رسیده‌گی هم صورت گیرد

احمد جاوید نور، یکی از مسئولان پیشین اداره حفاظت از محیط زیست در جمهوری مخلوع در این مورد به رادیو آزادی گفت: "متأسفانه هشداری که در سمت شمال است، حوزه آمو بیشتر مورد تهدید قرار دارد و همچنان وضعیت‌های که تغییرات اقلیمی به وجود آورده است، باران‌ها شدید و توام با طوفان است و سیلاب‌ها می‌تواند این ساحات را تهدید کند، لازم است که مردم تدابیر را داشته باشند، از این‌که اکنون بیشتر مؤسسات خارجی فعالیت‌های شان در افغانستان متوقف است، کمک‌ها کاهش یافته، حکومت باید به مردم پیام برساند و رسیده‌گی هم صورت گیرد."

تلاش کردیم در مورد آماده‌گی‌ها برای رسیده‌گی به متضررین احتمالی این وضعیت نظر ملا جانان سایق سخنگوی وزارت مبارزه با حوادث حکومت طالبان را بگیریم، اما به پرسش‌های رادیو آزادی در این مورد پاسخ نداد.

افغانستان یکی از کشورهای آسیب‌پذیر از تغییرات اقلیمی خوانده شده که همواره پس از وقوع سیلاب‌ها و باران‌های شدید تلفات جانی و خسارات هنگفت مالی به مردم مناطق مختلف وارد کرده‌است.

هرچند حکومت طالبان و برخی ادارات همواره ادعا کرده‌اند که برای رسیده‌گی به متضررین سیلاب‌ها کمک می‌کنند، اما متضررین همواره انتقاد کرده‌اند که این وعده‌ها عملی نشده و با وجود این‌که اعضای خانواده و اموال‌شان به شمول سرپناه را از دست داده‌اند، هیچ کمکی به آن‌ها صورت نگرفته است.