صندوق نجات کودکان (سیف د چلدرن) می گوید فقط در ۱۶ روز اول ماه اپریل در میان مهاجرین برگشته از پاکستان به افغانستان، حدود ۵۰ هزار تن آن کودکان اند که در هر پنج کودک یکی آن کمتر از پنج سال عمر دارد.
این سازمان در گزارش تازهٔ خود که به تاریخ ۱۸ اپریل در سایت ریلیف سازمان ملل متحد منتشر شده، گفته است که از ماه سپتمبر سال ۲۰۲۳، از زمانی که حکومت پاکستان اخراج مهاجرین فاقد اسناد را از آن کشور آغاز نمود، در حدود ۵۴۵ هزار اطفال از این کشور به افغانستان برگشتهاند.
صندوق نجات کودکان با ابراز نگرانی در مورد ادامهٔ آموزش این اطفال افزوده است که تقریباً دو سوم کودکانی که به افغانستان بازگشتهاند، در مکتب ثبتنام نکردهاند و اکثریت به این سازمان گفتهاند که مدارک لازم برای ثبتنام را ندارند.
این در حالیست که شماری از خانوادههایی که بهتازگی از پاکستان به افغانستان برگشتهاند نیز نگران تعلیم و آیندهٔ فرزندانشان هستند.
ما به همین دلیل خیلی پریشان استیم چون اطفال ما در آنجا مکتب می رفتند ولی ما تا هنوز در اینجا جای به جای هم نشدیم و بر علاوه این اینجا آن قسم تعلیم هم نیست قسمی که اطفال ما در پاکستان می کردند.
عظیم الله یکی از آنها در صحبت با رادیو آزادی گفت: "ما به همین دلیل خیلی پریشان استیم چون اطفال ما در آنجا مکتب می رفتند ولی ما تا هنوز در اینجا جای به جای هم نشدیم و بر علاوه این اینجا آن قسم تعلیم هم نیست قسمی که اطفال ما در پاکستان می کردند. "
سیدگل که مدت ۱۰ روز میشود از پاکستان دیپورت شده است نیز نگرانی مشابه دارد: "اطفال و نواسه های خودم هستند که اسناد ندارند، تازه آمدیم، معلوم نیست که در کدام مکتب شامل شان کنیم، داخله می شود یا خیر، این یک تشویش بزرگ است برای ما، مشکلات زیاد است."
Your browser doesn’t support HTML5
اخراج مهاجران افغان از پاکستان؛ "اینبار به کشور خود مهاجر شدم"
سیف د چلدرن در ادامهء گزارش خود افزوده است که کودکانی که وارد افغانستان می شوند در برابر شیوع بیماری های شدید ساری مانند اسهال و عفونت های تنفسی که به راحتی در مکان های پر ازدحام پخش می شوند، آسیب پذیر هستند.
شماری از متخصصین اطفال نیز می گویند که شرایط شیوع بیماری های انتانی مختلف در میان مهاجرین برگشته از کشور های همسایه بیشتر فراهم است.
بخاطریکه اینها اول مواد غذایی پاک و صحی را بدست نمیاورند و دوم اینکه معمولا اینها مواد غذایی که در راه فروخته می شود و یا از طرف کسی کمک می شود و شرایط صحی در آن مراعت نمی شود، پس اسهالات در این اطفال زیاد است،
داکتر محمود ضیا رحیمزی، یکی از آنها در این مورد به رادیو آزادی می گوید: "بخاطریکه اینها اول مواد غذایی پاک و صحی را بدست نمیاورند و دوم اینکه معمولا اینها مواد غذایی که در راه فروخته می شود و یا از طرف کسی کمک می شود و شرایط صحی در آن مراعت نمی شود، پس اسهالات در این اطفال زیاد است، دوم اینکه اینها مجبور استند در بین کمپ ها و یا خیمه ها زندگی کنند پس اینها به امراض تنفسی مبتلا می شوند، همچنان امراض انتانی دیگر چون سرخکان و کله چرک نیز در میان اینها سرایت می کند چون تماس اطفال با یکدیگر بسیار زیاد است. "
این نگرانی ها در حالیست که پاکستان از اول اپریل پروسه اخراج مهاجران افغان دارای کارت شهروندی افغان (ای سی سی) و فاقد اسناد را از آن کشور آغاز کرده و تا کنون به آن شدت بخشیده است.
بر اساس معلومات یو ان اچ سی آر در ۱۶ روز اول ماه اپریل حدود ۸۴ هزار و ۸۰۰ مهاجر افغان از پاکستان به افغانستان برگشته اند که از این میان بازگشت ۱۹هزار و ۶۰۰ تن آنان به طور اجباری بوده است.
سیف د چلدرن در گزارش خود افزوده است که از ماه سپتمبر سال ۲۰۲۳ تا کنون حدود ۹۴۰ هزار مهاجر افغان از پاکستان به کشور شان بازگشته اند که ۵۸ در صد آن کودکان اند.