عمر احمدی فارغ تحصیل رشته مدیریت تجارت (بیبیای) از پوهنتون بنگلور هند است که میگوید، به دلیل عدم تمدید ویزهاش از سوی حکومت هند، توسط پولیس این کشور بازداشت شده و اکنون در زندان بسر میبرد.
او میگوید که در جستوجوی بدست آوردن مدارک تحصیلیاش بود و برعلاوه ویزه، اسناد پناهندهگی از سوی کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندهگان (یواناچسیآر) را نیز با خود داشت، اما پولیس به آن اعتنایی نکرده و بازداشتاش کردهاند.
به سفارت افغانستان در هند و قونسلگریها تماس گرفتیم، زیاد مسئولیتپذیر نیستند و مشکلات ما را درک نمیکنند
او به رادیو آزادی گفت: "ویزه ما ختم شده و بخاطر نبود ویزه خود را ثبت دفتر سازمان ملل متحد کردم، تا کار اسنادهای خود را پیش ببرم، فعلاً که کارت مهاجرت هم دارم، من را پولیس بازداشت کردهاست، فعلاً یک جای به سر میبریم که اصلاً حساب من معلوم نیست که چقدر وقت اینجا میباشیم، بارها ما به سفارت افغانستان در هند و قونسلگریها تماس گرفتیم، زیاد مسئولیتپذیر نیستند و مشکلات ما را درک نمیکنند."
وی افزود که هر محصل باید پس از ختم پنج سال بخاطر گرفتن ویزه جدید افغانستان برود، اما مدعی است با آنکه یک سال از ویزهاش مانده بود و برای تمدید آن درخواست کردهاست، به دلایل نامعلومی ویزهاش تمدید نشده و از سوی پولیس بازداشت شدهاست.
یاسر ملکزاده یکی دیگر از این محصلین فارغ شدۀ افغان در هند که دوست او نیز زندانی است، نگرانی مشابهی دارد: "اینها دو بار برای من ویزه تمدیدی دادند، فعلاً بدون ویزه هستم و در خانه زندانی هستم، بیرون رفته نمیتوانیم، از اینکه پولیس بدون کدام جرم بیاید بازداشت و زندانی کند، این بسیار دردآور است، فعلاً اگر دوست ما در زندان است درد اش را ما میکشیم."
این محصلین فارغ شده افغان در هند و سفارت افغانستان تحت کنترول طالبان در این کشور، در مورد اینکه در مجموع چی تعداد از این محصلین زندانی شدهاند، جزئیات ندادند.
آنها ازحکومت هند، سفارت افغانستان تحت کنترول حکومت طالبان در این کشور و سازمان ملل متحد میخواهند که در قسمت حل مشکل ویزههای شان رسیدهگی کنند.
فعلاً بدون ویزه هستم و در خانه زندانی هستم، بیرون رفته نمیتوانیم
مسئولین سفارت افغانستان تحت کنترول طالبان در هند به پرسشهای رادیو آزادی در مورد مشکلات این محصلین فارغ شده افغان در این کشور، پاسخ ندادند، اما محمد اسماعیل مسئول قونسلگری افغانستان تحت کنترول طالبان در حیدرآباد هند این موضوع را تأیید کرد.
او با آنکه تأکید میکند که شمار افراد بازداشت شده اندک است، در مورد به رادیو آزادی گفت: "این مشکل افغانهای ما در قونسلگری افغانستان در حیدرآباد برای ما رسیده است، تعداد شان چند نفر محدود است، ما مشکل را با سفارت ما در دهلی شریک کردیم، آنها موضوع را با وزارت خارجه هند در جریان گذاشتند و منتظر جواب هستند."
این بار نخست نیست که محصلین افغان در هند با مشکل تمدید ویزه روبهرو میشوند، بلکه پیش از این در ماه جوزای سال ۱۴۰۲ نیز شماری از محصلین افغان بخاطر آنچه عدم صدور ویزه از سوی حکومت هند برای محصلین گیر مانده در افغانستان خوانده بودند، دست به اعتراض زدند و تأکید کرده بودند که در بیسرنوشتی به سر میبرند.
همچنان صدها محصل افغان در ماه سنبله همین سال در هند که معیاد ویزههای اقامتشان ختم شده بود، در یک گردهمایی اعتراضی از حکومت هند خواستند که ویزههای شان را تمدید کند.
آنان گفته بودند از اینکه حکومت هند ویزههای شان را تمدید نمیکند، از یکسو آموزش آنها ناتکمیل مانده و از سوی دیگر حکومت هند آنها را مجبور میکند تا به افغانستان برگردند.
محصلین افغان در پوهنتونهای هند میگویند، با توجه به بحران بیکاری و مشکلات موجود در برابر جوانان، دیگر راه برگشت به افغانستان را ندارند و تلاش میکنند، پس از اخذ مدارک تحصیلیشان خود را به یک کشور دیگر رسانده و از طریق مسلک خود لقمه نانی برای خود و خانوادههای شان پیدا کنند.
هند تقریباً سه سال پیش در ۱۵ ماه اگست سال ۲۰۲۱ که طالبان قدرت را در افغانستان بدست گرفتند، نهتنها اینکه سفارت خود را در کابل بست، بلکه صدور ویزه به افغانها را از طریق آنلاین هم متوقف کرد، اما این کشور در ماه اسد سال ۱۴۰۳ اعلام کرد که صدور ویزه برای افغانها را از سرگرفته است که این مسئله با استقبال تاجران و محصلین برای ادامه تحصیلشان در هند روبهرو شد.