یو ان اچ سی آر: با اخراج مهاجران افغان از کشورهای همسایه، بحران بشری افغانستان تشدید می‌شود

مهاجران افغان که از ایران اخراج شده‌اند.

کمیشنری عالی سازمان ملل در امور پناهندگان (یو ان اچ سی آر) هشدار داده است که بحران بشری افغانستان، با اخراج مهاجران افغان از کشورهای همسایه تشدید می‌شود.

یو ان اچ سی آر، در اعلامیه‌ای که ناوقت روز سه‌شنبه ۲۹ اپریل منتشر کرده، گفته که صدها هزار افغان به زور به سوی خطر بازگردانده می شوند.

این اداره افزوده که از پس از اول ماه اپریل، حداقل ۲۵۰ هزار افغان به کشورشان بازگشته‌اند که از این تعداد، حدود ۹۶ هزار نفر به طور اجباری اخراج شده‌اند.

یو ان اچ سی آر نگرانی خود را در مورد سرنوشت زنان و دخترانی که تحت حکومت طالبان با ظلم و ستم فزاینده‌ای روبرو هستند، ابراز کرده است.

افغانستان - طالبان محدودیت‌های شدید بر زنان و دختران وضع کرده‌اند.

در این اعلامیه، به نقل از بابر بلوچ سخنگوی این اداره آمده است که آنها با محدودیت‌های فزاینده‌ای در زمینهء اشتغال، تحصیل و آزادی رفت و آمد مواجه هستند.

یو ان اچ سی آر گفته است که علاوه بر زنان و دخترانی که با اخراج اجباری روبرو شده اند، فعالان حقوق بشر، خبرنگاران و اقلیت‌های قومی و مذهبی نیز از جمله کسانی هستند که در افغانستان با خطرات جدی روبرو هستند.

این اداره همچنین به نقل از بابر بلوچ گفته است که بازگشت گسترده‌ای افغان‌ها، فشار بیشتری را بر کمک‌های بشردوستانه موجود وارد کرده و این کمک در حال حاضر برای تأمین نیازهای میلیون‌ها نفر در افغانستان بسنده نیست.

مشکل بی‌کاری و بی سرپناهی

ما خواستار سرپناه برای خود هستیم.

برخی از پناهندگان بازگشته به کشور نیز از کمبود سرپناه و کار در افغانستان شکایت دارند.

محمد کریم، که اخیرا از پاکستان برگشته و در کمپ مهاجران در تورخم زندگی می‌کند از حکومت طالبان می‌خواهد که برایش سرپناه فراهم کند: «ما خواستار سرپناه برای خود هستیم. ما ده‌ها سال را در پاکستان گذرانده‌ایم. من فقط نام منطقه خودم را می‌دانم و تا حال هیچ آن را ندیده‌ام. بنابراین دولت باید برای ما جایی برای زندگی فراهم کند.»

مهاجران افغان در حال ترک کراچی به قصد افغانستان

امیدواریم که اینجا برای ما فرصت‌های کاری فراهم شود.

نور محمد، مهاجری که به طور اجباری از ایران به افغانستان برگشتانده شده و در حال حاضر در هرات بسر می برد، به رادیو آزادی گفت: «ما را به اجبار از ایران اخراج کردند. حالا من در هرات هستم. امیدواریم که اینجا برای ما فرصت‌های کاری فراهم شود. نه تنها ما، بلکه با همه مهاجران برگشته باید همکاری شود. ظلم شدیدی علیه افغان‌ها در ایران و پاکستان آغاز شده است.»

کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان برای کمک به مهاجران برگشته و برقراری ثبات در منطقه، درخواست ۷.۵ میلیارد دالر کرده است.

یو ان اچ سی آر اعلام کرد که این بودجه به آنها امکان می‌دهد تا نیازهای اساسی بازگشت‌کنندگان، از جمله وسایل زندگی، جریان ادغام، کمک‌های مالی و ترانسپورتی و به ویژه نیاز های زنان و دختران را فراهم کنند.

پاکستان از سال ۲۰۲۳ اخراج مهاجران افغان بدون مدرک را از این کشور آغاز کرد که به طور وقفه‎ای هنوز هم ادامه دارد و همچنین از اول اپریل، اخراج دارندگان کارت های ای سی سی یا تابعیت افغان را نیز آغاز کرد.

به همین ترتیب، ایران نیز در دو سال گذشته بسیاری از افغان‌های بدون مدرک را دستگیر و به افغانستان بازگردانده است.

یو ان اچ سر گفته که از سال ۲۰۲۳ تاکنون ۳.۵ میلیون مهاجر به افغانستان بازگشته‌اند و این امر نیازهای بشردوستانه‌ای این کشور را بیش از پیش افزایش داده است.

این سازمان افزوده که این تعداد نه تنها خطر بیجا شدن داخلی را افزایش می‌دهد، بلکه احتمال تلاش‌های جدید برای مهاجرت به اروپا را نیز بیشتر می سازد.

در اعلامیهء یو ان اچ سی آر از ایران و پاکستان خواسته شده است تا پناهندگان افغان را داوطلبانه، ایمن و با عزت به کشورشان بازگردانند.

حکومت طالبان در افغانستان نیز بارها خواستار پایان دادن به اخراج مهاجران افغان از کشورهای همسایه شده و آن را نقض اصول حُسن همجواری و قوانین بین المللی دانسته اند، با این حال، ایران و پاکستان بر اخراج کسانی که آنها پناهندگان غیرقانونی می‌نامند، تاکید می کنند.