آمادگی طالبان برای نشست چهارم روند دوحه

امیر خان متقی وزیر خارجه طالبان در دیدار با محمد بن عبدالرحمن آل ثانی صدراعظم و وزیر خارجه قطر، عکس از آرشیف

حکومت طالبان از آمادگی برای اشتراک در نشست چهارم روند دوحه که به رهبری سازمان ملل متحد و میزبانی دولت قطر برگزار می‌شود، خبر داده است.

یک مقام ارشد حکومت طالبان که نخواست نامش فاش شود به رادیو آزادی گفته که در کابل، دوحه و برخی از کشورهای عضو این روند دیدارهایی در این رابطه آغاز شده است.

او افزوده که اگرچه تاریخ دقیق این نشست هنوز نهایی نشده، اما به گفته او «جانب مقابل» برای اطمینان از حضور طالبان در این نشست، خواستار دریافت آجندای مشخص شده است.

این مقام طالبان همچنین گفته که آن‌ها نیز از «جانب مقابل» خواستار شریک ساختن آجندای مشخص شده‌اند و پس از تأیید رهبری طالبان و توافق میان طرفین، نشست برگزار خواهد شد.

قابل یادآوری است که روند دوحه به رهبری سازمان ملل و میزبانی دولت قطر برگزار می‌شود، اما تاکنون سازمان ملل درباره نشست چهارم این روند چیزی نگفته است.

شکریه بارکزی، سفیر پیشین افغانستان در ناروی که در دو نشست نخست روند دوحه شرکت کرده بود، به رادیو آزادی گفت که نشست چهارم تنها زمانی مؤثر خواهد بود که علاوه بر طالبان، به اقشار دیگر افغانستان و زنان نیز برای حضور در آن دعوت داده شود و خواسته‌های آنان پذیرفته شود.

انتظار ما این است که نشست چهارم دوحه یک نشست یک‌جانبه نباشد

«انتظار ما این است که نشست چهارم دوحه یک نشست یک‌جانبه نباشد، یعنی تنها طالبان نه، بلکه اقشار دیگر، گروه‌ها، زنان، فعالان مدنی، سیاستمداران، پیروان ادیان، اقوام و مذاهب مختلف که در افغانستان حضور دارند، باید به‌خوبی از آنان نمایندگی شود، همچنان کشورهای منطقه و به‌ویژه خود سازمان ملل باید بر اساس واقعیت‌ها برنامه‌ریزی جدی داشته باشند.»

بیشتر در این باره: معافیت موقت امیرخان متقی از ممنوعیت سفر

نشست سوم روند دوحه تاریخ ۳۰ جون ۲۰۲۴ آغاز و در اول جولای به پایان رسید.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان که ریاست هیئت طالبان را در نشست سوم به عهده داشت، پس از بازگشت به کابل در یک نشست خبری گفته بود که در نشست سوم، نمایندگان کشورهای شرکت‌کننده با طالبان درباره سکتور خصوصی و مواد مخدر صحبت کرده‌اند.

همچنین، استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل، گفته بود که در نشست سوم، نمایندگان ۳۰ کشور و سازمان دعوت شده بودند که درباره این موضوعات، از جمله حقوق زنان، با طالبان گفتگو کرده‌اند.

اما در نشست سوم، گفتگوها میان نمایندگان سازمان ملل، کشورهای شرکت‌کننده و طالبان پشت درهای بسته انجام شد.

پس از آن، روزماری دیکارلو، معاون سرمنشی سازمان ملل متحد و روزا اوتونبایوا نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان، ، با شماری از زنان افغان، مدافعان حقوق بشر و نمایندگان جامعه مدنی، پس از نشست اصلی در دوحه، یک جلسه حاشیه‌ای برگزار کردند که واکنش‌های زیادی را برانگیخت.

شینکی کروخیل، تحلیل‌گر امور سیاسی و سفیر پیشین افغانستان در کانادا، به رادیو آزادی گفت که این روند تنها زمانی موفق خواهد بود که طالبان به وعده‌های خود عمل کرده و در سیاست‌های‌شان تغییر بیاورند:

«از نشست چهارم نمی‌توانیم انتظار زیادی داشته باشیم، چون طالبان در وعده‌ها و همکاری‌های‌شان ناکام بوده‌اند. آن‌گونه که باید در سیاست‌ها و مواضع‌شان انعطاف‌پذیر باشند، چنین نکرده‌اند. چه در سکتور خصوصی که محدودیت‌هایی وجود دارد و چه در زمینه مبارزه با مواد مخدر یا تغییرات اقلیمی، فکر نمی‌کنم که طالبان ظرفیت یا اراده لازم را داشته باشند.»

نشست اول روند دوحه در ماه می ۲۰۲۳ و نشست دوم آن در فبروری ۲۰۲۴ بدون حضور نمایندگان طالبان برگزار شده بود.