افزایش تنش نظامی میان هند و پاکستان چه پیامدهایی برای افغانستان دارد؟

لاشهٔ یک پرتابهٔ هند که در محلی در کشمیر پاکستان فرود آمده

با افزایش تنش‌ها و درگیری میان هند و پاکستان، شماری از کارشناسان امور سیاسی، نظامی و امنیتی می‌گویند که ادامهٔ این وضعیت می‌تواند با توجه به پیوندهای ژئوپلیتیکی، اقتصادی و امنیتی افغانستان با هر دو کشور، پیامدهای جدی و منفی برای افغانستان در پی داشته باشد.

میرویس آشفته، تحلیلگر مسایل بین‌المللی، در صحبت با رادیو آزادی نسبت به تأثیرات دوام این درگیری‌ها بر افغانستان هشدار داد و سه بُعد اصلی این تأثیرات را چنین بیان کرد.

"باعث نا امنی های بیشتر در افغانستان شده می تواند، دوم فشار های اقتصادی چون ما به پیمانه بسیار بزرگ با پاکستان تجارت داریم و وقتی راه بند شود و مشکلات ایجاد شود سبب افزایش قیمت ها در افغانستان می شود و حتی در بعضی موارد می تواند باعث قحطی شود، سوم بحث زیاد شدن مهاجرین است."

در عین حال افراسیاب ختک، عضو پیشین مجلس سنای پاکستان، در گفت‌وگو با رادیو آزادی گفت که هیچ کشوری در منطقه، از جمله افغانستان، از اثرات این تنش‌ها در امان نخواهد ماند.

جنگ و تنش بین هند و پاکستان چیز تازه نیست و چون افغانستان در منطقه است پس طبعا تمام منطقه بی ثبات می شود

«جنگ به نفع هیچ کسی نیست پس همان قسم که به کشور های دیگر منطقه خوب نیست به افغانستان هم خوب نیست."


این درحالیست که وزارت دفاع هند صبح چهارشنبه ۱۷ ثور اعلام کرد که ۹ موقعیت در خاک پاکستان و منطقهٔ کشمیر تحت کنترل این کشور را که پناهگاه‌های گروه‌های تروریستان خوانده ، هدف حملات نظامی قرار داده است.

بر اساس اعلامیهء وزارت این پایگاه‌ها محل برنامه‌ریزی و هدایت حملات تروریستی بر خاک هند بوده‌اند.

اما اردوی پاکستان اعلام کرده است که در نتیجهٔ این حملات ۲۶ نفر از جمله زنان و کودکان، جان باخته و ۴۶ تن دیگر زخمی شده‌اند.

احمد شریف چوهدری، سخنگوی اردوی پاکستان، در گفت‌وگو با رسانه‌ها تأیید کرده که نیروهای این کشور حملات تلافی‌جویانه را بر مواضع هند در منطقهٔ کشمیر آغاز کرده‌اند.

شهباز شریف، صدراعظم پاکستان، نیز در شبکهٔ ایکس نوشته که «پاکستان حق کامل دارد تا به این حملهٔ بی‌دلیل هند، پاسخ قاطعانه بدهد و این پاسخ اکنون در حال اجرا است.»

تنش‌ها میان هند و پاکستان پس از حملهٔ مرگبار ۲۲ اپریل در منطقهٔ پهلگام کشمیر تحت ادارهٔ هند شدت گرفت،در این حمله، ۲۶ تن کشته و ۱۷ نفر دیگر زخمی شدند.

هند پس از این رویداد، پاکستان را به دخالت در حمله متهم کرد و بر انتقام گیری تاکید کرد؛ اما مقام‌های پاکستانی هرگونه دست‌داشتن در این حادثه را رد کرده‌اند.

در واکنش به این حمله، دولت هند اقداماتی را علیه پاکستان روی‌دست گرفت که مهم‌ترین آن تعلیق توافق تاریخی آب‌های رود سند بود؛ توافقی که بر اساس آن جریان آب این رود به سمت پاکستان تضمین شده بود.

در پاسخ، پاکستان نیز بندر واگه را بست و اعلام کرد که همهٔ پروازهای هند را از حریم هوایی خود منع کرده است.