حزب کارگران کردستان پس از چهار دهه مبارزه مسلحانه علیه ترکیه، به انحلال و پایان جنگ تصمیم گرفت

عکس از آرشیف

حزب کارگران کردستان (پ.‌ک.ک.) اعلام کرد که این گروه شبه نظامی پس از بیش از چهار دهه مبارزه علیه حکومت ترکیه، تصمیم گرفته است خود را منحل کرده و به مبارزه مسلحانه پایان دهد.

این یک تغییر تاریخی پس از تقریبا ۴۰ سال مبارزه مسلحانه این حزب است که در جریان آن ده ها هزار نفر کشته شدند.

این تصمیم که امروز دوشنبه اعلام شد، گامی مهم در جهت پایان دادن به یکی از طولانی ترین و مرگبارترین شورشهای منطقه است.

پی. ک. ک. گفته که اکنون خواستار حل مسئله کردها از طریق روشهای دموکراتیک است.

این تصمیم در دوازدهمین کنگره این گروه که هفته گذشته در شمال عراق برگزار شد، گرفته شد و در پاسخ به فراخوان عبدالله اوجالان، رهبر زندانی آن، صورت گرفت.

اوجالان در ماه فبروری از این گروه خواسته بود اسلحه خود را زمین بگذارند و صلح را دنبال کنند.

این گروه در بیانیه‌ای اعلام کرد: «دوازدهمین کنگره پ.ک.ک تصمیم به انحلال ساختار سازمانی پ.ک.ک و پایان دادن به روش مبارزه مسلحانه آن گرفته است. در نتیجه، فعالیتهای که تحت نام «پ.ک.ک» انجام میشد، رسماً پایان یافت.»

ولادیمیر ون ویلنبورگ، تحلیلگر سیاسی متخصص در امور کردها، به رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی گفت که جامعه کردها در ترکیه «از درگیری خسته شده و به صلح امیدوار است.»

ولی، او افزود که کردها مطمئن نیستند که آیا می‌ توانند به حکومت ترکیه اعتماد کنند و از خود می ‌پرسند که آیا انقره گامهای در جهت آشتی، مانند آزادی صلاح‌الدین دمیرتاش، سیاستمدار کرد، و به رسمیت شناختن حقوق کردها، بر خواهد داشت یا خیر.

وان ویلنبورگ افزود: «بنابراین، آنها کمی بی اعتماد اند و مطمئن نیستند که چه اتفاقی خواهد افتاد.»

حزب کارگران کردستان ، پ.ک.ک اعلام کرد که روند عملی انحلال و خلع سلاح توسط اوجالان، که از سال ۱۹۹۹ در جزیره ای در نزدیکی استانبول زندانی است، مدیریت و نظارت خواهد شد.

اعلامیه می افزاید مبارزه پ.ک.ک «مسئله کردها را به مرحله حل از طریق سیاست های دموکراتیک رسانده و بدین ترتیب ماموریت تاریخی خود را به پایان رسانده است».

انحلال پ‌.ک.ک. احتمالاً پیامدهای سیاسی و امنیتی گسترده‌ای برای منطقه به همراه خواهد داشت، از جمله در سوریه، جایی که نیروهای کرد با نیروهای آمریکایی متحد هستند.

در همین حال، یک سخنگوی حزب «عدالت و توسعه» که ریاست آن با رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، است، در واکنش به این انحلال گفت که تصمیم پ‌ ک.‌ک. گامی مهم به سوی «ترکیه‌ای عاری از تروریزم» است.

عمر چلیک در پستی در شبکه‌های اجتماعی گفت که روند انحلال به دقت از سوی نهادهای دولتی رصد خواهد شد.

او افزود که اجرای دقیق و کامل تصمیم پ‌ک.ک. یک «نقطه عطف» خواهد بود.