باشندگان برخی ولایتهای افغانستان میگویند که شبکههای مخابراتی با کیفیت پایین و پوشش محدود، زندگی روزمرهٔ آنان را با چالش جدی روبهرو کرده است.
آنان از مشکلات مختلف در برقراری تماسهای تیلفونی و دسترسی به انترنت شکایت دارند.
اینجا مشکل شبکههای مخابراتی بسیار زیاد است، ما با مشکل انترنیت مواجه هستیم و شبکه هم درست کار نمیکند.
محمدالله مسعود، باشندهٔ ولسوالی میرزکی ولایت پکتیا است.
او میگوید که بهخاطر آنتندهی ضعیف، برقراری تماس یا استفاده از انترنت برایش دشوار است.
«اینجا مشکل شبکههای مخابراتی بسیار زیاد است، ما با مشکل انترنیت مواجه هستیم و شبکه هم درست کار نمیکند، در تمام ولسوالی میرزکی فقط دو پایه داریم، یکی افغانبیسیم است و دیگری امتیان، آنهم با کیفیت بسیار ضعیف کار میکند، مردم با مشکلات زیاد مواجهاند؛ من وقتی از انترنت استفاده میکنم، باید تقریباً پنج دقیقه برای «فرستادن» یک پیام صبر کنم.»
حفیظالله، باشندهٔ ولسوالی ورس ولایت بامیان، نیز میگوید که با وجود نزدیکی پایههای مخابراتی، کیفیت خدمات شبکه در بسیاری از مناطق پایین است و باشندگان برای برقراری تماس معمولی نیز با دشواریهای جدی روبهرو هستند.
او در ۱۶ می در صحبت با رادیو آزادی گفت: "در منطقهٔ ما اصلاً شبکههای مخابراتی درست کار نمیکنند، با آنکه پایهٔ مخابراتی خیلی نزدیک است ولی درست کار نمیکند، در دو سه روز اخیر باز کمی خوب است، ولی سه چهار روز قبل حتی تماس هم برقرار نمیشد، ده پانزده بار باید تماس میگرفتیم تا تماس برقرار میشد، در ولسوالی آنتن هست، اما در قریهجات و اطراف نیست، مردم از آنتنهای تقویتی استفاده میکنند، در کل آنتنها ضعیفاند."
همچنان عبدالحمید، باشندهٔ سیدآباد ولایت میدانوردک میگوید با آنکه موبایلاش روشن است و سیمکارت دارد، اما برای تماسگیرنده خاموش نشان میدهد.
وقتی کسی به ما زنگ میزند، موبایل روشن است و سیمکارت هم دارد، ولی خاموش نشان میدهد.
"وقتی کسی به ما زنگ میزند، موبایل روشن است و سیمکارت هم دارد، ولی خاموش نشان میدهد، پایه از خانهٔ ما معلوم میشود، ولی تیلفون کار نمیکند؛ مشکلات واقعاً زیاد است."
آنان از حکومت طالبان میخواهند که خدمات مخابراتی مناسب برایشان فراهم سازد، زیرا بهگفتهٔ آنان ده درصد از مصرفشان را بهشکل مالیه پرداخت میکنند.
خواستیم در بارهٔ این مشکلات و شکایتها از وزارت مخابرات و تکنالوژی حکومت طالبان بپرسیم، عنایتالله الکوزی، سخنگوی این وزارت، به پرسش رادیو آزادی پاسخ نداد.
اما در وبسایت این وزارت آمده که عرضهٔ خدمات متوازن، ارزان و با کیفیت، تلاش برای گسترش خدمات مخابراتی و تکنالوژی معلوماتی به مناطق دوردست، معیاریشدن خدمات مخابراتی مطابق معیارهای منطقهیی و جهانی، افغانستان دیجیتلی و شفافیت و حسابدهی از مهمترین اهداف و برنامههای کاری این وزارت است.
قابل یادآوری است که در حال حاضر حدود شش شرکت مخابراتی در افغانستان فعالیت دارند.
مسئولان این شرکتها نیز پیش از این گفتهاند که برای پوشش خدماتی فراگیر و مناسب در سراسر افغانستان تلاش میکنند.
پیشتر بخش اترا وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی حکومت طالبان گفته بود که در افغانستان ۲۶ میلیون سیمکارت فعال وجود دارد و ۱۳ میلیون نفر در این کشور از خدمات انترنت استفاده میکنند.
شکایتها از چگونگی خدمات مخابراتی در افغانستان در حالی مطرح میشود که ۱۷ ماه می مصادف با روز جهانی مخابرات و تکنالوژی معلوماتی است.
این روز از سوی سازمان جهانی مخابرات و تکنالوژی معلوماتی (ITU) در کنفرانس سال ۲۰۰۶ انتالیا، ترکیه، نامگذاری شد.
هدف از تجلیل آن، افزایش آگاهی در مورد نقش مهم مخابرات و تکنالوژی معلوماتی در زندگی روزمرهٔ مردم و نیز در توسعهٔ اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جوامع است.
شعار امسال روز جهانی مخابرات و تکنالوژی معلوماتی، برابری جنسیتی در تحول دیجیتال است.