غوث جانباز، تحلیلگر روابط بینالملل روز یکشنبه (۲۸ ثور) به رادیو آزادی گفت که هدف کشور های منطقه از این تماسها بیشتر مهار تهدیدات امنیتی و بهرهبرداری اقتصادی است تا حمایت سیاسی.
او افزود:
«
اهداف طالبان خیلی عادی است ، از یک طرف آنها می خواهند تا با جلب توجۀ کشور های منطقه به رسمیت شناخته شوند
ولی اکنون اینها با مشکلات شدید اقتصادی روبرواند پس به این فکر استند که به این ترتیب می توانند اقتصاد افغانستان را بازسازی کنند و با مشکلات که روبرو اند حل خواهد شد، و کشور های منطقه می خواهند که افغانستان از یک سو در مدیریت منطقه باقی بماند و از سوی دیگر این کشور ها برنامه های اقتصادی بسیار بزرگی دارند که از افغانستان می گذرد.»
اما آقای جانباز در دامه گفت که این تعاملات نمیتواند بنیان اقتصادی در داخل افغانستان ایجاد کند و بیشتر باعث ارائه سرمایۀ این کشور به بازارهای منطقه خواهد شد.
حکومت طالبان بارها تأکید کرده که خواهان روابط نیک با کشورهای منطقه و جهان است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان گفته که آنان در پی ایجاد همکاریهای سازنده با همسایه ها ،کشور های منطقه و جهان اند.
این درحالی است که عبدالغنی برادر معاون اقتصادی ریاستالوزرای طالبان، پس از شرکت در شانزدهمین فورم اقتصادی جهانی کازان از تاتارستان روسیه روزشنبه (۲۷ثور) هنگام برگشت به کابل این سفر را پردستآورد خواند.
براساس اعلامیۀ ارگ در کنترل طالبان ، آقای برادر به خبرنگاران گفته که در جریان سفر چهار روزه با رؤسای جمهور تاتارستان و موردوویا دربارۀ مسائل سیاسی، اقتصادی و تجاری گفتگوهای مفیدی داشته است و همچنان با برخی مقام های روسی درباره گسترش تجارت دوجانبه، سرمایهگذاری روسها در افغانستان و همکاریهای اقتصادی مشترک صحبت کرده است.
همزمان با این، خبرگزاری «تاس» روسیه در (۲۶ماه ثور) به نقل از الکسی اویرچوک، معاون نخستوزیر روسیه گزارش داده بود که نمایندهٔ حکومت طالبان پیشنهادهایی را برای همکاری در برخی زمینهها ارائه کرده است که در حال حاضر در حال بررسی بوده و ظرفیت قابل توجهی برای توسعه دارد.
در این حال برخی از کارشناسان مسایل اقتصادی می گویند که حکومت طالبان در عدم شناسایی بینالمللی، بهدنبال مشروعیت منطقه است و
تلاش می کند تا از طریق این ارتباطات، تصویر یک حکومت باثبات و مسئول را به نمایش بگذارد.
بشیر دودیال، یکی از این آگاهان به رادیو آزادی گفت ، تا زمانی که طالبان مشروعیت داخلی و بینالمللی کسب نکنند، امضای توافقنامههای موقت اقتصادی با کشورهای همسایه بدون ایجاد تحول واقعی در اقتصاد داخلی، اثربخش نخواهد بود.
«تا زمانی که جهش قوی اقتصادی به وجود نیاید، این پروتوکولهای موقتی، آنهم در سایهٔ سیاستهای قدرتهای بزرگ، به نفع مردم نخواهد بود. امروزه در اقتصاد، معیار سفرها و قراردادها نه ، بلکه رضایت و سطح زندگی مردم است.»
با آنکه تااکنون هیچ کشوری در نزدیک به چهار سال گذشته حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است، روابط این گروه با روسیه و کشورهای آسیای میانه در ماههای اخیر بهبود یافته است.
وزارت خارجه قزاقستان در (۲۵ ماه ثور ) در اعلامیه ای گفت که مراد نورتیلیو، معاون نخستوزیر و وزیر امور خارجه این کشور در تماس تلفنی با امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان بر تقویت همکاریهای دوجانبه در زمینۀ تجارت، آموزش و امنیت منطقهای تأکید کرد .
پیش از آن سریک ژومانگارین، معاون صدراعظم قزاقستان، در سفر به افغانستان ماه گذشته در گفتگو با ملا حمیدالله آخندزاده سرپرست وزارت ترانسپورت و هوا نوردی طالبان بر توسعه روابط تجارتی و ترانزیتی تاکید کرد و ۲۰ قرارداد به ارزش ۱۲۰ میلیون دالر را امضا کرد.
روابط طالبان و روسیه که قبل از این نیز خوب قلمداد می شد نیز پس از حذف نام طالبان از فهرست گروههای تروریستی آن کشور که از سوی سترۀ محکمه روسیه در ۱۷ اپریل اعلام شد، نیز ظاهرا بهتر شده است.
اما شماری از کارشناسان سیاسی پیش از این به رادیو آزادی گفته بودند که بدون تغییر در سیاستهای داخلی طالبان، این روابط بیشتر جنبه موقتی و تاکتیکی خواهد داشت.
به گفتۀ آنان تا زمانی که طالبان به اصول اولیه حکمرانی از جمله تامین حقوق زنان، آموزش دختران و تشکیل یک حکومت فراگیر تن ندهند، هیچیک از این کشورها گام اساسیتری برنخواهند داشت.