این وزارت ضمن نشر اعلامیه ای در بارۀ ای دیدار ، عکس های مشترک آنان را نیز در شبکۀ ایکس منتشر کرده است.
پزشکیان و متقی در حاشیۀ نشست«مجمع گفتگوی تهران» روز یکشنبه (۲۸ثور)دیدار کردند
وزارت خارجۀ طالبان گفته که رئیس جمهور ایران همچنان در خصوص فراهم کردن سهولت ها به مهاجران افغان در آن کشور اطمینان داده است.
این وزارت دراعلامیه ای افزوده که متقی نیز بر روابط مثبت و همکاری نزدیک میان افغانستان و ایران ، افزایش تجارت، کنترل قاچاق مواد مخدر و توسعه روابط سیاسی تأکید کرده و خواسته است که روند بازگرداندن مهاجران به صورت تدریجی انجام شود .
او پیش از این با عباس عراقچی وزیرخارجه ایران دیدار و در مورد چگونگی روند بازگشت مهاجران افغان، انتقال زندانیان افغان و برخی از مسائل دیگر گفتگو کرد.
متقی روز شنبه (۲۷ ماه ثور) عازم تهران شد تا در کنار اشتراک در «فورم گفتگو های تهران» با برخی از مقام های ایرانی هم دیدار کند.
در این حال شماری از آگاهان امور می گویند که ایران امیدوار است که با همکاری با طالبان در زمینه مبارزه با گروه داعش، شرایط را برای گسترش روابط اقتصادی و سیاسی با حکومت طالبان فراهم کند.
اسحاق اتمر آگاه سیاسی و امنیتی در این مورد به رادیو آزادی گفت:
« مسایل امنیتی دو کشور که بسیار مورد توجه ایران است یعنی
ایران از حضور داعش در افغانستان نگران است
و اگر از طرف دولت افغانستان{ حکومت طالبان} برای شان اطمینان داده شود ایران آن را به حیث یک پاینت مثبت نگاه می کند و امکانات بیشتر روابط بین کشور مساعد می شود.»
از سوی دیگر، شماری از آگاهان اقتصادی میگویند که طالبان در حدود چهار سال گذشته نتوانستهاند مشروعیت داخلی به دست آورند یا زمینهای برای به رسمیت شناخته شدن در سطح بینالمللی فراهم کنند. به باور آنان تا زمانی که این شرایط فراهم نشود، افغانستان نمیتواند شاهد رشد و ثبات پایدار اقتصادی و سیاسی باشد.
نصرت الله وفا یکی از این آگاهان به رادیو آزادی گفت با آن که افغانستان یکی از بازارهای مهم مصرفی برای تولیدات ایران به شمار میرود و در مقابل، حکومت طالبان نیز برای تأمین نیازهای خود وابسته به تعامل با کشورهای همسایه است اما در شرایط فعلی، چنین تعهدات و همکاریها بهتنهایی نمیتواند تغییر محسوسی در زندگی روزمره مردم افغانستان ایجاد کند.
«این تا زمانی نمی تواند که موفق باشد و یا هم مردم افغانستان توقع آن را داشته باشند که این تعهدات در زندگی روزمره آنان یک تغییر مثبتی را به میان بیآورد تا که اداره طالبان به رسمیت شناخته نشود و یک اعتبار را بدست نیآورند و
این تعاملات شرایط خود را دارند که متاسفانه طالبان نتوانستند این شرایط را پوره بکنند
.»
این درحالی است که در ماههای اخیر، روابط طالبان با کشورهای همسایه و منطقه گسترش یافته است، مقامهایی از چند کشور از جمله پاکستان، قزاقستان، هند و روسیه به افغانستان آمده یا تماسهایی با طالبان داشتهاند.
همزمان، مقامهای طالبان نیز به برخی کشورها سفر کردهاند که به گفته آگاهان این رفتوآمدها نشاندهنده تلاش طالبان برای گسترش روابط خارجی و تقویت جایگاهشان در منطقه است.
در ادامه این روند برخی رسانه های پاکستانی از جمله « The News» گزارش داده که امیرخان متقی در ۳۰ ثور به چین سفر خواهد کرد تا با مقام های چین و پاکستان در نشست سه جانبه اشتراک کند.
این خبر ها پس از آن نشر شد که وزارت خارجه پاکستان اعلام کرد که محمد اسحاق دارمعاون صدراعظم و وزیر خارجه این کشور روز دوشنبه ۲۹ ثور به هدف گفتگو در مورد مسایل منطقه ای به چین سفر خواهد کرد.
پیش از این، به تاریخ (۲۰ثور) نشست سهجانبه میان طالبان و نمایندگان پاکستان و چین در کابل برگزار شد، در این نشست درباره موضوعات مختلف بهویژه همکاریهای اقتصادی و امنیتی گفتگو صورت گرفت.