هشدار وزیر خارجۀ امریکا: ممکن است سوریه تنها چند هفته با جنگ داخلی تمام عیار فاصله داشته باشد

مارکو روبیو، وزیر خارجۀ ایالات متحده

مارکو روبیو، وزیر خارجۀ ایالات متحده روز سه‌شنبه هشدار داد که سوریه ممکن است تنها چند هفته با آغاز یک جنگ داخلی تمام‌عیار و "در مقیاس بزرگ" فاصله داشته باشد.

او با اشاره به شکنندگی وضعیت دولت موقت سوریه، خواستار حمایت بین‌المللی از رهبری انتقالی این کشور شد.

شاید تنها چند هفته، و نه چند ماه، تا فروپاشی و آغاز یک جنگ داخلی بزرگ و تجزیۀ کشور فاصله داشته باشد.

روبیو روز سه‌شنبه، ۳۰ ثور در جلسه‌ای در مجلس سنای امریکا گفت: "ارزیابی ما این است که نهاد رهبری انتقالی، با توجه به چالش‌هایی که با آن روبه‌روست، شاید تنها چند هفته، و نه چند ماه، تا فروپاشی و آغاز یک جنگ داخلی بزرگ و تجزیۀ کشور فاصله داشته باشد."

اظهارات وزیر خارجۀ امریکا در حالی بیان شد که ماه گذشته، کشتارهای فرقه‌ای در مناطق علوی‌نشین در ساحل مدیترانه رخ داد و در هفته‌های اخیر نیز ده‌ها نفر، ازجمله جنگجویان دُروزی، در درگیری‌های فرقه‌ایِ نزدیک دمشق کشته شده‌اند.

دونالد ترمپ، رئیس‌جمهور امریکا، هفتۀ گذشته در سفر به عربستان سعودی اعلام کرد که تحریم‌های دوران اسد را لغو می‌کند و با احمد شرع، رهبر جدید دولت انتقالی سوریه دیدار کرد.

شرع که دریشی رسمی بر تن داشت، از سوی ترمپ به عنوان "مردی جوان و خوش‌قیافه" توصیف شد، اما او تا همین اواخر در فهرست افراد تحت تعقیب امریکا به‌دلیل ارتباطات جهادی قرار داشت.

بیشتر در این باره: دیدار ترمپ و شرع پشت درهای بسته در عربستان

روبیو همچنان گفت که پیشینهٔ شخصیت‌های دولت انتقالی در سوریه مورد تأیید "اف‌ بی ‌آی" نیست و اگر با آن‌ها وارد تعامل شوند، شاید نتیجه بدهد و شاید هم نه. اما اگر وارد تعامل نشوند، نتیجه ندادنش قطعی است.

در همین حال دیپلومات‌های کشورهای عضو اتحادیۀ اروپا با لغو کامل تحریم‌های اقتصادی علیه سوریه موافقت کردند؛ اقدامی که در راستای کمک به بازسازی این کشور جنگ‌زده پس از برکناری بشار اسد صورت می‌گیرد.

بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، سفیران ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا روز سه‌شنبه، ۳۰ ثور به‌ گونۀ مقدماتی با این تصمیم به توافق رسیده‌اند و انتظار می‌رود که این تصمیم در نشست همین روز وزیران خارجه در بروکسل به‌ گونۀ رسمی اعلام شود.

این اقدام اتحادیۀ اروپا پس از آن صورت می‌گیرد که دونالد ترمپ، رئیس‌جمهور امریکا، هفتۀ گذشته از لغو تحریم‌های واشنگتن علیه سوریه خبر داد.

حاکمان جدید سوریه که خواستار لغو فشارهای شدید بین‌المللی هستند، از مدت‌ها پیش خواهان پایان تحریم‌هایی بوده‌اند که در پی سرکوب معترضان توسط رژیم اسد و آغاز جنگ داخلی، علیه این کشور اعمال شد.

دیپلومات‌های اروپایی گفته‌اند که در چارچوب این توافق، تحریم‌هایی نظیر قطع ارتباط بانک‌های سوریه با نظام مالی جهانی و مسدودسازی دارایی‌های بانک مرکزی سوریه لغو خواهد شد.

در عین حال، سایر تحریم‌ها که علیه رژیم اسد وضع شده بود، از جمله ممنوعیت فروش سلاح یا تجهیزات قابل استفاده برای سرکوب غیرنظامیان، همچنان به قوت خود باقی خواهد ماند.

اقدام تازهٔ اتحادیه اروپا در ادامهٔ روندی است که در ماه فبروری آغاز شد؛ زمانی که این بلوک برخی از تحریم‌ها علیۀ بخش‌های کلیدی اقتصاد سوریه را به حالت تعلیق درآورد.

مقام‌های اروپایی هشدار داده‌اند که در صورت خلف وعدهٔ رهبران جدید سوریه در بارهٔ احترام به حقوق اقلیت‌ها و حرکت به سوی دموکراسی، این تحریم‌ها می‌توانند دوباره اعمال شوند.

سوریه همچنین از این نظر به رفع این تحریم‌ها نیاز دارد که این کشور اکنون با خشکسالی شدیدی مواجه شده است.

سازمان غذا و زراعت ملل متحد هشدار داده است که خشکسالی شدید در سوریه ممکن است به نابودی حدود ۷۵ درصد از محصول گندم این کشور بینجامد، موضوعی که امنیت غذایی میلیون‌ها نفر را تهدید می‌کند.