ریاست هیئت ایرانی را عباس عراقچی، وزیر خارجه، برعهده دارد و به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مجید تخت روانچی، معاون سیاسی وزیر خارجه، کاظم غریب آبادی، معاون حقوقی و بینالملل وزیر خارجه، و اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه، او را همراهی میکنند.
ریاست هيئت امریکایی نیز با استیو ویتکاف، نمایندهٔ ویژهٔ رئیسجمهور ایالات متحده در امور خاورمیانه، است. مایکل آنتون، مقام ارشد وزارت خارجه، نیز او را در این مذاکرات همراهی میکند.
هدف از این مذاکرات یافتن راهحلی به منظور اعمال محدودیت و نظارت شدید بر برنامه هستهای ایران در ازای لغو یا کاهش تحریمهای فلجکنندهٔ ایالات متحده بر تهران است.
امریکا میگوید ایران در هر برنامهٔ هستهای صلحآمیزی که دنبال میکند، نباید امکان غنیسازی یورانیم را حتی در حد «یک درصد» در خاک خود داشته باشد و باید آن را از خارج وارد کند. ایران غنیسازی را «حق» و «خط قرمز» خود دانسته است.
وزیر خارجهٔ ایران روز جمعه قبل از عزیمت به روم در صفحه شخصی خود در شبکهٔ ایکس نوشت: «برای دور پنجم مذاکرات غیرمستقیم با امریکا عازم روم هستم. یافتن مسیر دستیابی به توافق، معادلهٔ پیچیدهای نیست: سلاح هستهای صفر = توافق داریم. غنیسازی صفر = توافقی در کار نیست. زمان تصمیمگیری فرارسیده است».
آقای عراقچی شامگاه پنجشنبه نیز به تلویزیون حکومتی ایران گفته بود که «الان زود است قضاوت کنیم. (جمعه) روشن میشود که آیا توانستیم پیشرفتی داشته باشیم یا خیر».
دونالد ترمپ، رئیسجمهور ایالات متحده، تهدید کرده که اگر ایران به توافقی دربارهٔ برنامهٔ هستهای خود نرسد، با تحریمهای ثانویه روبرو خواهد شد و «بمباران» میشود.
با این حال، کارولین لیویت سخنگوی کاخ سفید روز اول جوزا با اشاره به گفتوگوی تلفنی آقای ترامپ و بنیامین نتانیاهو، صدراعظم اسرائیل، در روز پنجشنبه گفت که دو رهبر «گفتوگوی سازندهای» داشتند و افزود: «رئیسجمهور ترامپ معتقد است که مذاکرات با ایران در مسیر درستی پیش میرود».
بیشتر در این باره: رئیس جمهور ترمپ دربارۀ توافق محتمل با ایران با صدراعظم اسرائیل صحبت کرد
امریکا به طور فزایندهای نگران ذخایر یوارنیم ایران است که به گفتهٔ آژانس بینالمللی انرژی اتمی، مواد لازم برای غنیسازی در سطح ۹۰ درصد و ساخت دستکم شش بمب اتمی را در اختیار دارد. ایران ادعای دستیابی به سلاح هستهای را رد کرده و میگوید آماده پذیرش راستیآزمایی بیشتر است.
دور پنجم مذاکرات دو کشور در میانهٔ انتشار گزارشهایی انجام میشود که حاکی از آمادهسازی اردوی اسرائیل برای حمله به تأسیسات هستهای ایران است. مقامهای تهران روز پنجشنبه نسبت به این تهدیدها هشدار دادند و وزیر خارجه ایران میگوید که در هر حملهٔ اسرائیل به این تأسیسات، امریکا را «سهیم» میداند.
«خصمانه» خواندن تحریم تازهٔ امریکا علیه ایران
در همین حال، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی روز جمعه در واکنش به تحریمهای تازهٔ امریکا علیه بخش ساختوساز ایران، این اقدام را «غیرقانونی، غیرانسانی و خصمانه» خواند.
اسماعیل بقایی در پیامی در شبکهٔ اجتماعی ایکس در آستانهٔ دور پنجم مذاکرات با آمریکا هشدار داد که چنین اقداماتی «پیش از هر چیز، ارادهٔ امریکا برای حرکت در مسیر دیپلماسی را زیر سوال میبرد».
وزارت خارجه امریکا روز ۳۱ ثور بخش ساختوساز ایران را که براساس بیانیهٔ آن تحت کنترل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار دارد و فهرست تازهای از ۱۰ ماده راهبردی را مشمول تحریمهای ایالات متحده دانست.