وزارت صنعت و تجارت طالبان میگوید که برای انجام معاملات تجاری با استفاده از ارز های محلی، در حال مذاکره با روسیه و چین است.
نورالدین عزیزی، سرپرست این وزارت، در گفتوگو با خبرگزاری رویترز که روز جمعه، ۲۳ می منتشر شد، اظهار داشته است که گفتوگوهای پیشرفتهای با روسیه جریان دارد تا بانکهای دو کشور که زیر تحریم قرار دارند، بتوانند معاملات تجاری به ارزش صدها میلیون دالر را با استفاده از ارز های محلی انجام دهند.
وی افزوده است که با توجه به دیدگاههای اقتصادی منطقهای و جهانی، تحریمها و چالشهایی که افغانستان و روسیه با آن روبهرو هستند، گفتوگوهای تخصصی و تخنیکی در این زمینه ادامه دارد.
در ادامه گزارش رویترز به نقل از نورالدین عزیزی آمده است که حکومت طالبان پیشنهادهایی مشابه به چین نیز ارائه کرده و یک تیم کاری مشترک از اعضای وزارت تجارت افغانستان و سفارت چین تشکیل شده است و مذاکرات در این زمینه جریان دارد.
آقای عزیزی افزوده است که میزان تجارت دوجانبه میان افغانستان و روسیه در حال حاضر حدود ۳۰۰ میلیون دالر و با چین حدود یک میلیارد دالر در سال است.
وی با ابراز امیدواری گفته است که این گزینه میتواند به سود مردم و کشور به کار گرفته شود.
با این حال، وزارت خارجه چین و بانک مرکزی روسیه به پرسشهای خبرگزاری رویترز در این خصوص پاسخی ندادهاند.
شماری از کارشناسان اقتصادی میگویند که با توجه به وضعیت کنونی، عملیسازی چنین تصامیم دشوار خواهد بود اما اگر این طرح اجرا شود، میتواند تأثیر مثبتی بر اقتصاد کشور داشته باشد.
اظهارالحق فضلی، یکی از این کارشناسان، در صحبت با رادیو آزادی گفت:
اگر به شرایط فعلی ببینیم عملی نمودن این اقدام مشکل است چون پیش ازین نیز چین و روسیه این تلاش ها را انجام داده اند، و اگر ما در مقابل دالر ببینیم این کشور ها آماده نیست که با دالر مقابله کنند و یا جای دالر را بگیرند و اسعار خود را به سطح جهانی در داد و ستد استفاده نماید چون این هر سه کشور با فشار ها و تحریم های کشور های غربی روبرو اند پس به کار است که راه های مالیاتی بدیل را بسنجد.
بشیر دودیال، یکی دیگر از کارشناسان اقتصادی، می گوید:
"اگر پول ما از لحاظ تجارت و تولید ملی و در بازار های جهانی جنس ما از لحاظ صادرات پشتوانهء قوی داشته باشد، و ما اگر با مشکلات انتقال بانکی روبرو نباشیم این خیلی اقدام نیک است که پول ما در دوران چندین کشور داخل شود و آهسته آهسته در تجارت جهانی اعتبار پیدا کند، اما به شرطی که راه های کامیابی این سنجیده شود. "
این در حالی است که کاهش کمکهای خارجی به افغانستان موجب کاهش ورود دالر امریکایی به کشور شده است.
با این وجود، نورالدین عزیزی، وزیر صنعت و تجارت طالبان، در گفتوگو با رویترز اظهار داشته است که ثبات اسعار و تلاشهای حکومت برای جذب سرمایهگذاریهای بینالمللی، میتواند از کاهش دالر در کشور جلوگیری کند.
قابل یادآوری است که حکومت طالبان همواره در تلاش بوده است تا از راه گسترش روابط اقتصادی، بهویژه با کشورهای همسایه و منطقه، تعامل سیاسی و دیپلماتیک خود را تقویت کند.
با این حال، تاکنون هیچ کشوری طالبان را به رسمیت نشناخته است.
برخی کشورها، از جمله قزاقستان، چین و روسیه، دیپلماتهای طالبان را پذیرفته و نمایندگان خود را نیز به افغانستان فرستادهاند، اما این اقدام را بهمنزله به رسمیت شناختن حکومت طالبان نمیدانند.
زیرا جامعه جهانی از طالبان میخواهد که روابط خود را با گروههای تروریستی قطع کنند، یک حکومت فراگیر تشکیل دهند و حقوق بشر بهویژه حقوق زنان را رعایت نمایند.
هرچند طالبان بارها ادعا کردهاند که با گروههای تروریستی ارتباطی ندارند، حکومتشان همهشمول است و از حقوق تمامی شهروندان، از جمله زنان، در چارچوب شریعت اسلامی حمایت میکنند، اما این ادعاها از سوی جامعه جهانی و شماری از افغان ها پذیرفته نشده است.