محمد شاه، یکی از باشندگان ولایت کندهار است.
او میگوید که هر سال با فرارسیدن عید قربان، قیمت مواشی بلند میرود.
در گذشته گوسفندان مناسب با قیمت ۹ تا ۱۰ هزار افغانی پیدا میشدند، اما حالا قیمتها بالا رفته و چنین گوسفندان به ۱۲، ۱۶ و حتی ۱۸ هزار افغانی رسیدهاند.
محمد شاه مدعی است که یکی از دلایل آن قاچاق مواشی به کشورهای همسایه است:
«در گذشته گوسفندان مناسب با قیمت ۹ تا ۱۰ هزار افغانی پیدا میشدند، اما حالا قیمتها بالا رفته و چنین گوسفندان به ۱۲، ۱۶ و حتی ۱۸ هزار افغانی رسیدهاند. هرچه به شبهای عید نزدیکتر میشویم، قیمتها بالا میروند. پس بهتر است که از قاچاق گوسفندان جلوگیری شود، چون در غیر آن مردم با کمبود مواشی روبهرو میشوند و اگر امکان داشته باشد، قیمتها باید در داخل هم کنترل شوند.»
در حالیکه کمتر از دو هفته به عید قربان باقی مانده است و شماری از مردم افغانستان در عید قربان معمولاً گوسفند، بز یا گاو را قربانی میکنند، ادریس جبران، باشندهی کابل در صحبت با رادیو آزادی گفت:
«متأسفانه شماری از تاجران حیوانات قربانی را به کشورهای همسایه میبرند، که باعث شده قیمت این حیوانات در داخل کشور بهطور بیسابقهای افزایش یابد. این وضعیت بسیاری از خانوادهها را زیر فشار اقتصادی قرار داده و آنها را از این عبادت بزرگ محروم میسازد، بنابراین، نهادهای مربوطه باید به این موضوع توجه جدی کنند و جلو قاچاق این حیوانات را بگیرند تا همهی مردم ما از ثواب قربانی بیبهره نمانند.»
رادیو آزادی در این مورد با غلاممحمد کاظم، سخنگوی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری حکومت طالبان تماس گرفت، اما او به پرسشها پاسخ نداد.
با این حال، تازه در ولایت کندهار ریاست زراعت، آبیاری و مالداری حکومت طالبان از جلوگیری قاچاق صدها رأس گوسفند به پاکستان خبر داده است.
خبرگزاری باختر تحت کنترل حکومت طالبان، روز جمعه دوم جوزا در وبسایت خود بهنقل از محمد حنیف حقمل، سخنگوی این ریاست نوشته که این گوسفندان – که تعدادشان به ۸۴۶ رأس میرسید – از ولسوالیهای معروف و ریگستان ولایت کندهار به پاکستان قاچاق میشدند که جلو آن گرفته شده است.
در این گزارش آمده که در پیوند به این رویداد چند تن بازداشت شدهاند و پس از بررسی، دوسیههایشان به نهادهای عدلی و قضایی سپرده خواهد شد.
پیش از این نیز گزارشهایی از قاچاق مواشی از افغانستان به ایران منتشر شده بود.
پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، وزارت تجارت و صنعت حکومت طالبان صادرات قانونی مواشی به بیرون را ممنوع کرده است.
گفتنی است که حوادث طبیعی از جمله خشکسالیهای متوالی و سیلابها، در کنار سایر بخشها، به بخش مالداری افغانستان آسیب شدید وارد کرده و بسیاری از مالداران حیوانات خود را از دست دادهاند، اما آمار دقیق آن مشخص نیست.
برخی از مردم میگویند این وضعیت از قبل باعث کاهش شمار حیوانات در کشور شده و قیمتها را بالا برده است، اما اگر از قاچاق حیوانات به کشورهای همسایه جلوگیری نشود، قیمتها بیش از این افزایش خواهد یافت.