یکی از مهاجرین افغان است که پس از ۱۰ روز توقیف، بهتازگی از زندان پاکستان آزاد شده و به افغانستان برگشته و نخواست نامش در گزارش گرفته شود، در صحبت با رادیو آزادی گفت که با وجود داشتن اسناد قانونی اقامت در ایالت پنجاب این کشور، بازداشت و بازگردانده شده است:
"حکومت پاکستان وضعیت و رفتار خیلی نادرست داشت، فامیل ما در همانجا بودند. حالا من نمیدانم که آیا آنها نیز برگشتهاند یا تا هنوز همانجا اند. ما در مورد کار، روزگار و زندگی خود خیلی نگران استیم."
حکومت پاکستان وضعیت و رفتار خیلی نادرست داشت، فامیل ما در همانجا بودند. حالا من نمیدانم که آیا آنها نیز برگشتهاند یا تا هنوز همانجا اند.
دولت خان، یکی دیگر از این مهاجرین افغان که او نیز پس از رهایی از زندان پاکستان مستقیماً به افغانستان بازگردانده شده، میگوید در راولپندی پاکستان بازداشت شده بود:
"رفتار پولیس خیلی نادرست بود، اسناد هم داشتیم، ولی با وجود آن ما را دستگیر کردند. حتی زنان و اطفال را هم دستگیر کردند. یک هفته را در زندان سپری کردیم و باز دیپورت شدیم به افغانستان. خانه و لوازم خانه، همهچیز ما در آنجا مانده است."
این در حالیست که وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان حکومت طالبان بهتازگی از آزادی ۲۸۷ مهاجر افغان از زندان پاکستان و بازگشت آنها به کشور خبر میدهد.
این وزارت روز شنبه سوم جوزا در شبکهٔ ایکس خود نوشته است که این مهاجرین که مدت ۱ الی ۱۰ روز را در زندانهای پاکستان سپری نموده بودند، به تاریخ اول و دوم ماه جوزا به افغانستان برگشت داده شدهاند.
در ادامه افزوده شده است که بر اساس معلومات آمریتهای سرحدی کندهار و ننگرهار، این مهاجرین با وجود داشتن اسناد، در مناطق مختلف پاکستان دستگیر شده بودند.
Your browser doesn’t support HTML5
پیامد بازگشت اجباری مهاجران افغان چیست؟
این در حالیست که گروه بینالمللی بحران (آیسیجی) بهتازگی از اتحادیهٔ اروپا خواسته تا از پاکستان بخواهد که به تعهدات بینالمللی خود پایبند باشد و اخراج اجباری مهاجران افغان را متوقف کند.
پاکستان در این اواخر، پس از اعلام این کشور مبنی بر اخراج دارندگان کارتهای شهروندی افغان (ایسیسی) پس از تاریخ اول اپریل ۲۰۲۵، روند بازداشت و اخراج مهاجرین افغان را شدت بخشیده است.
کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (یواناچسیآر) اخیراً گفته که از اول اپریل تا بیستم ماه می، بیش از ۲۰۰ هزار افغان از پاکستان به افغانستان برگشتهاند که ۳۸ هزار و ۷۰۰ تن آن بهگونهٔ اجباری اخراج گردیدهاند.
این اداره همچنان افزوده است که در همین مدت، به تعداد ۳۳ هزار و ۸۰۰ تن در ایالتهای پنجاب و بلوچستان این کشور بازداشت گردیدهاند.