رسانه های هندی از جمله روزنامه "هندو" روز یکشنبه ۲۵ می گزارش داده که افغان ها، به ویژه سرمایه گذاران، هنرمندان، بیماران، ورزشکاران و محصلان می توانند برای اخذ ویزه هند درخواست دهند.
این روزنامه نوشته که این اقدام در اواخر ماه اپریل سال جاری، با راهاندازی وبسایت جدید ویزه آنلاین آغاز شده است.
در گزارش این روزنامه به نقل از مقامهای هندی آمده است که: «اکنون افغانها میتوانند برای تجارت، تداوی، تحصیل و سایر اهداف ویزه دریافت کنند.» اما حکومت هند تا کنون به گونه رسمی در این باره چیزی نگفته است.
یک شهروند افغان در جرمنی که سال گذشته برای ویزه آنلاین درخواست داده بود و پاسخی دریافت نکرده بود به رادیو آزادی گفته که به تازگی ایمیلی دریافت کرده که در آن آمده که اکنون می تواند دوباره برای ویزه آنلاین درخواست بدهد.
رادیو آزادی تلاش کرد تا با کسانی صحبت کند که تا کنون از این روند ویزه دریافت کرده باشند، اما موفق نشد، با این حال، افغانهایی که شامل این دستهبندیها میشوند، از اقدام اخیر حکومت هند استقبال می کنند.
اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان میگوید از آنجا که هند یکی از شرکای مهم تجاری افغانستان است و بسیاری از کالاهای این کشور در هند بازار خوبی دارند، آغاز روند صدور ویزه، برای تاجران افغان خبر خوش است.
خانجان الکوزی، عضو هیئت مدیره این اتاق به رادیو آزادی گفت که این کار سبب افزایش چشمگیر صادرات افغانستان به هند خواهد شد.
خبر بسیار خوشی است، با این کار، صادرات و واردات ما با هند افزایش می یابد، و مشکلات پایان می یابد، این یک نیاز مهم است
"برعلاوهء میوه های خشک و تازه، مواد معدنی و محصولات زراعتی ما نیز در هند بازار بسیار خوبی دارد، اینکه دولت هند به تازگی تصمیم گرفته است که بخش ویزه را برای افغان ها فعال نماید، خبر بسیار خوشی است، با این کار، صادرات و واردات ما با هند افزایش می یابد، و مشکلات پایان می یابد، این یک نیاز مهم است."
او میگوید که پس از تسلط مجدد طالبان بر افغانستان و متوقف شدن صدور ویزه به افغان ها، تاجران افغان کالاهای شان را دست دوم و سوم از طریق کمیشنکاران به این کشور می فرستند که در نتیجه مفاد آن کم و مشکلات آن بیشتر است.
در عین حال، برخی از بیماران و محصلان نیز از این اقدام هند خرسند هستند.
محمدخان ۵۷ ساله باشنده ولایت ننگرهار به رادیو آزادی گفت که بیماری قلبی دارد و دو بار در پاکستان عملیات جراحی شده و اکنون داکتران در کابل به او توصیه کردهاند که جهت درمان بهتر است به هند برود.
" هنوز هم خیلی تکلیف دارم، قلبم درد می کند، نفسم تنگ می شود، وزن را بلند کرده نمی توانم . داکتران به من میگویند به هندوستان برو، دوای آنجا خوب است و داکتران هم خوب هستند."
شماری از دانشجویان افغان که به دلیل عدم صدور ویزه هند، تحصیلات شان ناتمام مانده است، میگویند که با دریافت ویزه تحصیلی، آرزوهای ناتمام تحصیلیشان برآورده خواهد شد.
محمد زمان، باشندهء کابل که قبلاً دانشجوی پوهنتون گجرات هند بود به رادیو آزادی گفت: "در هند فرصت های خوبی وجود دارد، این یک بدیل خوب نسبت به پاکستان و ایران است که جوانان بتوانند ویزه تحصیلی را دریافت کنند و در آنجا درس بخوانند، من خودم که تحصیلاتم نیمه تمام مانده است می خواهم ویزه بگیرم و یک بار دیگر در هند درس هایم را ادامه دهم."
شایان ذکر است که این تحول پس از آن صورت گرفته که در این اواخر تماس ها میان حکومت طالبان در افغانستان و دهلی نو افزایش یافته است.
پس از درگیری نظامی میان هند و پاکستان، ده روز قبل وزارت خارجه طالبان گفت که جی شنکر وزیر خارجه هند برای نخستینبار با امیر خان متقی سرپرست وزارت خارجه طالبان با برقراری تماس تیلفونی در مورد تقویت روابط دوجانبه، تجارت و ارتقای روابط دیپلماتیک گفتگو کرده است.
این وزارت همچنان نزدیک به یک ماه قبل در اعلامیه یی گفت که امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجه طالبان در دیدار با آنند پرکاش، نماینده ویژه وزارت خارجه هند و رئیس عمومی بخش افغانستان، ایران و پاکستان در کابل بر علاوه تاکید بر توسعه همکاری های دوجانبه بر تسهیل صدور ویزه تاکید کرده است.
این در حالی است که هند پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در سال ۲۰۲۱، نهتنها صدور ویزه برای افغانها را متوقف کرد، بلکه ویزههای صادرشده را نیز لغو اعلام کرد.