اوچا: مداخلات مستقیم طالبان بزرگ‌ترین مانع در برابر فعالیت‌های بشردوستانه در افغانستان است

تصویر از آرشیف

ادارهٔ هماهنگی امور بشری سازمان ملل متحد«اوچا» می گوید که مداخلات مستقیم مقامات طالبان، همچنان بزرگ‌ترین مانع در برابر فعالیت‌های بشردوستانه در افغانستان است و در ماه اپریل ۴۴ مورد از این رویدادها به ثبت رسیده که ۷۳ درصد از محدودیت ها بر روند کمک رسانی را تشکیل می دهد.

بر بنیاد گزارش تازهٔ«اوچا»که زیر نام «افغانستان-چشم‌انداز وضعیت دسترسی بشردوستانه – اپریل ۲۰۲۵» روز یکشنبه (۴ جوزا و ۲۵ می) منتشر شد آمده است که این رقم نسبت به ماه مارچ ۱۶ درصد افزایش را نشان می‌دهد و به تعلیق موقت ۳۵ مورد فعالیت بشردوستانه در نقاط مختلف افغانستان انجامیده است.

در ادامه آمده که این موارد شامل مداخله در روند توزیع کمک، تأخیر در امضای تفاهمنامه‌ها، مداخله در استخدام و خریداری‌ها، مداخله در تعیین فهرست دریافت‌کنندگان کمک، درخواست برای دریافت لیست کارمندان و سایر اطلاعات حساس و محدودیت بر مشارکت زنان در فعالیت‌های امدادی بوده است.

ادارهٔ هماهنگی امور بشری سازمان ملل متحد افزوده که این مداخلات در مقایسه با اپریل سال ۲۰۲۴ میلادی۵۲ درصد کاهش یافته؛ تاکید کرده است که کاهش آمار به معنای بهبود وضعیت نیست، بلکه بیشتر ناشی از کاهش یا توقف فعالیت بسیاری از نهادهای امدادی به دلیل قطع کمک‌های ایالات متحده بوده است.

بر اساس گزارش اوچا،خشونت علیه کارمندان نهادهای امدادی نیز در ماه اپریل افزایش داشته به طوری که

در هفت حادثه، ۲۹ نفر از کارکنان—شامل ۱۶ مرد و ۱۳ زن—بازداشت شده اند

.

در گزار‌ش همچنان آمده است که ۱۸ درصد از مجموع رویدادهای ثبت‌شده در اپریل، مشخصاً مرتبط با جنسیت بوده که در آن کارمندان زن هدف قرار گرفته‌اند؛ آماری که نسبت به ماه قبل آن ۳۸ درصد افزایش فشارها بر زنان فعال در عرصهٔ امداد‌رسانی را نشان می‌دهد.

حکومت طالبان به تازگی در این مورد ابراز نظر نکرده؛اما در گذشته از مداخله در امور نهاد های کمک رسان انکار کرده است.

پیش از این هم برخی نهاد ها از جمله دفتر بازرس ویژهٔ امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار) گفته بود که کارمندان نهادهای بشری در افغانستان با مشکلاتی چون فشار مستقیم طالبان، مداخله در طراحی، اجرا و تأیید برنامه‌ها، دخالت در انتقال مواد غذایی و یا سایر کمک‌ها به افراد منتخب طالبان و اعمال نفوذ در استخدام مواجه‌اند.

ادارهٔ هماهنگی کمک‌های بشری سازمان ملل متحد «اوچا» هشدار داده که

این فشارها و مداخلات، روند کمک‌رسانی مؤثر و به‌موقع را با تهدید مواجه ساخته

و ادامهٔ آن می‌تواند بحران انسانی در افغانستان را پیچیده‌تر سازد.

این درحالی است که بر اساس ارقام «اوچا» ، نزدیک به ۲۳ میلیون نفر در افغانستان در سال جاری میلادی به کمک های بشردوستانه نیاز دارند.