در این گزارش که روز جمعه ۲۰ سرطان منتشر شده و حوادث شش ماه اول سال روان میلادی را پوشش داده، آمده است که مقامهای محلی طالبان به ویژه ولایتها، اقدامات مختلفی را برای محدود کردن نقش زنان در رسانهها انجام داده اند.
در این گزارش آمده که درحال حاضر فشارها بر خبرنگاران زن و رسانههایی که از سوی زنان اداره میشوند، در افغانستان بهصورت چشمگیر افزایش یافته است.
گزارش افزوده که محدود رسانههای که از سوی زنان مدیریت می شوند حتی نامههای تهدیدآمیز دریافت کردهاند که فعالیتهایشان را متوقف کنند و یا جواز فعالیتشان تنها در صورتی تمدید میشود که مردی به عنوان صاحب امتیاز معرفی شود.
سمیه ولیزاده، مسئول کمیته ارتباطات و دادخواهی مرکز خبرنگاران افغانستان با ابراز نگرانی از افزایش محدودیتها بر خبرنگاران زن در افغانستان میگوید که طالبان تلاش دارند تا حضور زنان را در رسانههای افغانستان به طور کامل محو کنند.
او در صحبت با رادیو آزادی گفت «طالبان با ایجاد مشکل برای صدای زنان و رسانههایی که توسط زنان اداره میشوند، تلاش دارند تا حضور زنان را در رسانههای افغانستان بر اساس تبعیض جنسیتی به طور کامل از بین ببرند، که این در واقع نگرانکننده است و نگرانیها را بیشترمی سازد»
او افزود که حکومت طالبان درحالی فشارها را بر خبرنگاران زن در افغانستان افزایش داده است، که مقامات محلی طالبان در ماه مارچ سال روان در ولایت کندهار جای که رهبری طالبان مستقر است، ممنوعیت کامل پخش صدای زنان در رسانههای محلی را وضع کردند.
Your browser doesn’t support HTML5
ممنوعیت بر نشر تصویر اشیای زنده "جفا در حق شریعت است"
در همین حال، شماری از خبرنگاران زن در افغانستان میگویند که محدودیتها بر آنان هر روز بیشتر میشود و به همین دلیل، بسیاری از آنان یا شغل خود را رها کرده و یا کشور را ترک کردهاند.
یک خبرنگار زن در ولایت ننگرهار که به دلایل امنیتی نخواست نامش در گزارش ذکر شود به رادیو آزادی گفت «خبرنگاران زن در افغانستان با محدودیت های شدید مواجه هستند. در این اواخر موضوع {داشتن } محرم {شرعی} در ولایات جدی شده است. ما مجبوریم محرم را با خود به دفاتر ببریم ، که این به معنای پایان کار ما است. وضعیت روز به روز بدتر میشود، و محدودیت ها رو به بیشترشدن است.»
خبرنگاران زن حتی اجازه ندارند در نشرات شان با شنوندگان مرد صحبت کنند
مروه حمیدی خبرنگار زن از ولایت بلخ که به دلیل محدودیت طالبان کارش را اخیرا ترک کرده است به رادیو آزادی گفت «خبرنگاران زن حتی اجازه ندارند در نشرات شان با شنوندگان مرد صحبت کنند و همچنان نمی توانند با همکاران مرد شان برنامه را میزبانی کنند. کار خبرنگاران زن در بلخ به شدت محدود شده است، نه تنها کار خبرنگاران زن بلکه درکل کار رسانه ها.»
این خبرنگاران زن از جامعه جهانی میخواهند که در برابر ادامه محدودیتها بر آنان سکوت نکند و طالبان را برای حمایت از آزادی بیان و ادامه کار زنان در رسانهها تحت فشار قرار دهد.
ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان به پرسشهای رادیو آزادی در مورد گزارش تازه مرکز خبرنگاران پاسخ نداد، اما او پیش از این گفته بود که آنان مطابق قوانین شریعت به آزادی بیان و فعالیت رسانهای متعهد هستند،درحالی که به گفته سازمان های حامی رسانه ها، طالبان پس از به قدرت رسیدن در افغانستان در نزدیک به چهارسال گذشته محدودیت های گسترده را برکار رسانه ها وکارخبرنگاران زن وضع کرده اند.
سال گذشته حکومت طالبان صدای زنان را در قانون امر به معروف و نهی از منکر خود "عورت" خوانده گفت که زنان حتی نمیتوانند با صدای بلند ترانه ونعت بخوانند و یا تلاوت کنند.
حکومت طالبان خبرنگاران زن را نیز برای پوشانیدن بخشی از صورت شان مجبور به پوشیدن ماسک در جریان نشرات از طریق تلویزیون کرده و اخیراً درشماری از ولایت ها رفتن خبرنگاران زن را به دفتر با محرم شرعی حتمی کرده اند، که این مساله ازسوی نهادهای حمایت از خبرنگاران یکی دیگر از محدودیت های شدید بر کار خبرنگاران زن خوانده می شود.