بازگشت پرچالش؛ هزاران مهاجر افغان بدون اسناد هویتی سرگردان میان ایران و افغانستان

عکس از آرشیف

معاون توسعه ، کارآفرینی واشتغال وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی ایران گفته است که روند بازگشت مهاجران افغان با چالش‌هایی مواجه است.

سید مالک حسینی، روزیکشنبه ۲۲سرطان دریک نشست خبری به رسانه های ایران به مشکل اسناد هویتی افغان ها اشاره کرده گفته که برخی از افراد از این که فاقد هرگونه مدرک شناسایی اند،از سوی طالبان هم پذیرفته نمی‌شوند.

دراین حال شماری از افغان های که به افغانستان برگشته اند وکسانی که در ایران آماده برگشت به افغانستان هستند از این وضعیت نگرانی دارند.

یکی از افغان های بازگشته از ایران به افغانستان است که چندسال قبل بخاطر پیدا کردن کار به ایران رفته بود ، اما اخیرا از آن کشور اخراج شده است.

او که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نام اش درگزارش گرفته شود ،به رادیوآزادی گفت که طالبان افغان های برگشته را مورد بازرسی قرارداده و برخی افراد را بخاطر نداشتن تذکره هویت ساعت ها مورد بازپرس قرارمی دهند.

«مرا گفت کجاست تذکره ات گفتم درخانه مانده وخودم از راه قاچاق وارد ایران شدم ، بازبرگه خروج را که ایران برایم داده بود بازرسی کرد واجازه داد ، اینجا من دوسه فامیل را دیدم که تذکره نداشتند و آنها را بازرسی میکرد که ازکجاهستند و بازرسی یک تا سه ساعت را دربر میگرفت تا تثبیت هویت میشدند»

این مشکل برعلاوه کسانی که به افغانستان بازگشت کرده اند، افغان های را نگران کرده است که بیش از بیست سال درایران زندگی کرده و فرزندان شان فاقد مدرک یا تذکره هویت افغانی هستند.

نصیراحمد یکی از این افغان ها که چهارفرزند اش درایران به دنیا آمده دراین مورد به رادیوآزادی گفت:

هرگاه بروم افغانستان سرمرز فرزندان ام با مشکل مواجه شوند

« چهار فرزندم تذکره ندارد،سه فرزندم درایران به دنیا آمدند ، هرگاه بروم افغانستان سرمرز فرزندان ام با مشکل مواجه شوند، هیچ کس نمیخواهد که فرزندان اش از او جدا شود و من از این ناحیه بسیارنگران هستم.»

این درحالیست که سید مالک حسینی، معاون توسعه ، کارآفرینی واشتغال وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی ایران گفته است که روند بازگشت مهاجران افغان با چالش‌هایی مواجه است.

او روزیکشنبه ۲۲سرطان دریک نشست خبری به رسانه های ایران گفته است که برخی از این افراد از این این که فاقد هرگونه مدرک شناسایی اند،از سوی طالبان هم پذیرفته نمی‌شوند.

عبدالمتین قانع سخنگوی وزارت داخله طالبان به پرسش های رادیو آزادی درپیوند به بازرسی افغان ها بخاطر داشتن کارت هویت یا «تذکره » پاسخ نداد.

به‌گفته‌ برخی ناظران، هرچند این بازرسی‌ها از سوی طالبان اقدامی امنیتی و پیشگیرانه عنوان می‌شوند، اما در عمل می‌تواند روند بازگشت افغان‌ها را در مرزها با تأخیر و سردرگمی همراه سازد.

این درحالیست که اخیرا شماری از افغان های برگشت کننده به مرز اسلام قلعه گفته اند، که از زمان حرکت شان از ایران الی رسیدن به افغانستان با مشکلات متعددی روبروشده اند.

آنان از بازداشت های خودسرانه پولیس وبد رفتاری شماری از مردم ایران با مهاجرین افغان سخن گفته وهمچنان ازمشکلات نبود امکانات به شمول بازرسی هویتی درمرز اسلام قلعه شکایت کرده اند.

افغان های برگشته به افغانستان به رادیوآزادی گفته اند که برعلاوه نداشتن تذکره هویت پس از برگشت با نبود سرپناه ، مواد غذایی و امکانات صحی روبروشده اند که با وجود بارها تاکید کسی به مشکلات شان رسیدگی نکرده است.

سازمان امداد اسلامی (Islamic Relief)با اشاره به برگشت مهاجرین افغان از ایران به روز جمعه ۱۱ جولای در گزارش گفته که از اول ماه جون سال جاری تا این تاریخ بیش از ۴۵۰ هزار افغان از ایران به افغانستان برگشته‌اند.

این سازمان افزوده که روزانه حدود ۳۵ هزار نفر که تعداد قابل توجه آنان زنان و کودکان اند از مرز ایران وارد افغانستان می‌شوند و این افزایش جمعیت باعث شده که خدمات محلی در افغانستان به شدت تحت فشار قرار گیرد.

قابل ذکر است که افغان های که ازچهار دهه به این طرف بخاطرمشکلات مختلف از جمله نبود کار به ایران رفته اند ، درآنجا تشکیل خانواده داده و صاحب فرزندان شده اند، که حالا فرزندان شان بزرگ شده و تا هنوز کارت هویت یا تذکره افغانی ندارند.