برخی زنان بازداشت شده از سوی طالبان: «پس از توهین و تهدید با ضمانت آزاد شدیم»

بازداشت زنان افغان توسط طالبان

صمیمه امیری، یک فعال حقوق زن است که ادعا می‌کند روز پنج‌شنبه «۱۷ جولای» یک همکار او با برادرزاده‌اش ساعت ۵ عصر از بازاری در منطقه شهرنو شهر کابل توسط محتسبان وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان به علت به گفته او "نداشتن حجاب" بازداشت شدند.

یکی از همکارانم را بازداشت کردند و هم‌چنان بسیاری از زنان و دختران دیگر را نیز با او جمع‌آوری کردند، گفت که حدود ۲۵۰ زن و دختر را جمع‌آوری و زندانی کردند.

وی در صحبت با رادیو آزادی نیز مدعی شد که همکارش به او گفته است که او و برادرزاده‌اش تا ۲۵۰ دختر و زن بازداشت شده را در حوزه دیده اند که به گفته او یک تعدادی رها شده‌اند، اما شماری دیگر هنوز در حوزه بودند: "یکی از همکارانم را بازداشت کردند و هم‌چنان بسیاری از زنان و دختران دیگر را نیز با او جمع‌آوری کردند، گفت که حدود ۲۵۰ زن و دختر را جمع‌آوری و زندانی کردند، وقتی آن‌ها را به حوزه‌ی پولیس بردند، به آن‌ها گفتند که شما حجاب را مراعات نکرده‌اید، حتی به آن‌ها گفتند که اگر در خانه هم زنده‌گی می‌کنید، باید حجاب را مراعات کنید، حتی تیلیفون‌های شان را بازرسی کرده، زنی‌که با آن‌ها از جرمنی آمده بود را بازداشت کرده و محرم مردش را لت‌وکوب کرده، برخی از آن‌ها با ضمانت آزاد شدند و هنوز هم از سرنوشت برخی از آن‌ها خبری نیست."

خانم امیری برخی از پیام‌های کتبی همکارش را به رادیو آزادی فرستاد که در آن ادعا کرده که "قبل از آنان زنان زیادی دیگری بازداشت شده‌اند" و "از این تعداد تنها ۵۰ تن دیشب با ضمانت رها شدند".

یکی از بنرهای تبلیغاتی طالبان در مورد رعایت حجاب در افغانستان

یک باشنده کابل و مادر شش دختر جوان نیز به رادیو آزادی ادعا کرد که او و یکی از دخترانش از سوی محتسبان مرد وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان ساعت ۱۲ بجه چاشت روز پنجشنبه در منطقه پل سرخ ناحیه سوم شهر کابل بازداشت شدند که به گفته او پس از توهین و الفاظ زشت و رکیک دوباره رها شدند.

دیروز من با دخترم که مریض بودم در منطقه پل سرخ نزد داکتر رفتیم، همان‌جا با ما بسیار بی‌ادبانه رفتار کردند، گفتند به حوزه برویم، بعداً کسی آمد و ما را خلاص کرد.

این زن که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نام‌اش در این گزارش گرفته شود، در صحبت با رادیو آزادی نیز مدعی شد که آن‌ها حجاب کامل داشتند، اما به دلیل نداشتن محرم مرد از سوی محتسبان مرد طالب بازداشت شدند: "دیروز من با دخترم که مریض بودم در منطقه پل سرخ نزد داکتر رفتیم، همان‌جا با ما بسیار بی‌ادبانه رفتار کردند، گفتند به حوزه برویم، بعداً کسی آمد و ما را خلاص کرد، بعد ما به خانه آمدیم، حجاب منظم پوشیده بودیم، سه مولوی بودند که چپن‌های سفید داشتند، به گونه‌ی با ما برخورد کردند که هیچ برخورد انسانی نبود، زنان دیگر را از موتر کاستر پائین کردند، ما محرم مرد نداریم. من محرم مرد را از کجا کنم؟"

او می‌گوید که شوهرش فلج است و پسرش کودک ۷ ساله است.

به همین ترتیب، یک دختر جوان دیگر از کابل که او نیز مدعی است برای چند ساعت به یک حوزه مربوط به امر به معروف و نهی از منکر طالبان در منطقه شهرنو کابل منتقل شده، پس از بازجویی در حوزه و دادن هشدارها و چک تیلیفون‌اش به ضمانت خانواده‌اش رها شده‌است.

او که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نام و صدایش در این گزارش نشر شود، گفت که زنده‌گی در افغانستان برای زنان بسیار دشوار شده و این کشور برای آنان به زندان تبدیل شده‌است، چیزی‌که برخی از فعالان زن و حقوق بشر نیز بر آن تأکید دارند.

شهزاد اکبر

شهرزاد اکبر رئیس نهاد حقوق بشری موسوم به «رواداری» به رادیو آزادی گفت: "متأسفانه طالبان افغانستان را به یک زندان بزرگ برای زنان مبدل کرده‌اند، زنان و دختران حتی نمی‌توانند نفس آرام بکشند، آن‌ها حتی نمی‌توانند برای حل مشکلات‌شان بیرون بروند، برای خرید به بازار بیرون شده نمی‌توانند و حتی به دیدن اقارب و دوستان‌شان رفته نمی‌توانند، این یک وضعیت غیر قابل تحمل است."

سیف‌الاسلام خیبر، سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان، عبدالمتین قانع، سخنگوی وزارت امور داخله و خالد زدران، سخنگوی قوماندانی امنیه طالبان در کابل، تا زمان نشر این گزارش به پرسش‌های رادیو آزادی در مورد این ادعاهای مطرح شده پاسخ ندادند.

قابل ذکر است که روز پنج‌شنبه ویدیوهای در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که نشان می‌داد نظامیان طالبان و محتسبان امر به معروف و نهی از منکر زنان را سوار موترها می‌کردند و زنان گریه‌کنان به آنان التماس می‌کردند که رهای‌شان کنند.

اما رادیو آزادی از مکان دقیق و تاریخ ثبت این ویدیوها اطلاعی ندارد و نه در ویدیوهای منتشر شده در این مورد چیزی گفته شده‌است.

بر اساس ادعاهای کسانی‌که در این گزارش مصاحبه شده‌اند، طی یک هفته گذشته، طالبان بازداشت و هشدار دادن به زنان و دختران را در رستورانت‌ها، بازارها، جاده‌ها و مکان‌های مختلف عمومی به دلیل عدم رعایت حجاب یا محرم آغاز کرده‌اند.

شماری از دختران و زنان مقیم کابل پیش از این نیز شکایات مشابهی را به رادیو آزادی مطرح کرده‌اند.