اوچا روز یکشنبه، ۲۷ جولای در گزارشی که بر اساس معلومات شبکۀ سیستمهای هشدار اولیۀ قحطی (FEWS NET) منتشر کرده، نسبت به وخامت شرایط چراگاهها هشدار داده و گفته که درجۀ حرارت بالا و بارانهای اندک در ماههای آینده ممکن است منجر به کمبود شدید علوفه شود.
به گفتۀ این ادارۀ ملل متحد، این مسئله بهویژه در ماههای جولای تا سپتمبر، میتواند بخش مالداری را به شدت تحت فشار قرار دهد و معیشت هزاران خانواده وابسته به آن را تهدید کند.
در ادامه آمده که در عین حال بسیاری از مناطق افغانستان با بارندگی بیشتر از حد متوسط روبهرو خواهند شد که هر چند میتواند بخشی از خشکسالی را کاهش دهد، اما همزمان خطر سیلابها را نیز افزایش میدهد.
طبق این گزارش، ماه جون با بارندگی کمتر از متوسط و درجۀ حرارت بالاتر از حد معمول در سراسر افغانستان سپری شده است و همچنین سطح پایین آب حاصل از ذوب برف در مناطق مختلف، نشانهای نگرانکننده از وخامت وضعیت منابع آبی در این کشور به شمار میرود.
بیشتر در این باره: کابل در مسیر تبدیل شدن به نخستین پایتختی است که آب آن خشک خواهد شددر ادامه آمده است که پیش از آن، تا پایان ماه می، کاهش قابل توجۀ رطوبت خاک تأثیر منفی مستقیمی بر حاصلات گندم وابسته به بارندگی طبیعی برجا گذاشته است.
براساس این ارزیابی، ولایتهای بادغیس، غور، فاریاب، سرپل، سمنگان، بغلان، تخار، بدخشان، دایکندی، بامیان، پروان و کابل از ولایتهایی اند که بیشترین آسیب اقلیمی را تا پایان ماه جون متحمل شدهاند.
اگر در این قسمت کار نشود مطمئناً مهاجرتها افزایش مییابد، مشکلات محیط زیستی ایجاد میشود، شغلها از بین میروند.
سید عبدالباسط رحمانی، آگاه محیط زیست و منابع آبی میگوید که افغانستان در حال حاضر شاهد سیر نزولی تغییرات اقلیمی است و روی سازگاری این کشور در برابر تغییرات اقلیمی که نیازمند سرمایۀ گذاری، منابع مالی، تخصص علمی و همکاری کشورهای پیشرفته است، کمتر کار میشود.
او به رادیو آزادی گفت، ادامۀ بیتوجهی به این موضوع پیامدهای جبران ناپذیری برای مردم افغانستان خواهد داشت:
"اگر در این قسمت کار نشود مطمئناً مهاجرتها افزایش مییابد، مشکلات محیط زیستی ایجاد میشود، شغلها از بین میروند، مسایل اجتماعی و امنیتی و حتی دیگر مسایل حاشیهداری که یک جامعه و یک تمدن را نابود کند، میتواند به میان بیاید که جبران این مسایل در کوتاه مدت ناممکن خواهد بود."
از سوی هم معاون نمایندۀ ویژۀ ملل متحد در افغانستان هشدار داده که اگر جهان سریعاً به استفاده از انرژیهای پاک روی نیاورد، افغانستان با بحرانهای شدیدتر محیط زیستی، اقتصادی و انسانی روبهرو خواهد شد.
اندریکا راتواته در ویدیویی که روز یکشنبه، ۲۷ جولای در صفحۀ ایکس دفتر هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) نشر شده، تأکید کرده که زیرساختهای ضعیف، دسترسی محدود این کشور به انرژی قابل اعتماد و بازگشت گستردۀ مهاجران، این وضعیت را بدتر کرده است.
او افزوده که افغانستان از جنگ، فقر و بحرانهای بشری آسیبدیده و یکی از ده آسیبپذیرترین کشورها در برابر تغییرات اقلیمی به شمار میرود که نیازمند حمایت فوری است.
به گفتۀ معاون نمایندۀ ویژۀ ملل متحد، این سازمان و شرکایش تلاش میکنند که با تقویت منابع آبی، توسعۀ انرژی پاک، بازسازی محیط زیست و کاهش خطر آفات طبیعی به افغانها کمک کنند تا با بحران اقلیمی سازگار شوند.
حکومت طالبان هم برای مقابله با تغییرات اقلیمی در افغانستان خواهان همکاری جامعۀ جهانی شده و در اوایل سال جاری میلادی گفته که تا سال ۲۰۳۰ برای مبارزه با تغییرات اقلیمی به ۲۰ اعشاریه ۶ میلیارد دالر کمک مالی نیاز دارد.