ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، در اعلامیهای که به مناسبت این روز منتشر کرده، با ابراز تبریکی به همۀ مردم افغانستان، گفته است که افغانها در نتیجۀ جهاد، فداکاریها و قربانیهایشان، استعمار وقت، یعنی امپراتوری بریتانیا، را مجبور ساختند تا استقلال کامل افغانستان را به رسمیت بشناسد.
مجاهد همچنین از جهاد افغانها در برابر حملات نظامی اتحاد جماهیر شوروی سابق و ایالات متحده امریکا یاد کرده و با اشاره به بازگشت دوبارۀ طالبان به قدرت در افغانستان گفته است که چهار روز پیش از امروز، روز «فتح» را تجلیل کرده اند.
طالبان ۱۵ اگست، روز بازگشت دوبارهشان به قدرت در افغانستان، را با برگزاری گردهماییهای بزرگ و شماری از مراسم تجلیل کردند؛ اما در پنج سال حکومتآنها، روز استقلال افغانستان را بهگونهای که در دور جمهوری مخلوع و سالهای پیش از آن بزرگداشت میشد، تجلیل نکردهاند. با این حال، مردم عادی در شبکههای اجتماعی از این روز بهطور گسترده یاد کردهاند.
در زمان پادشاهی امانالله خان، افغانستان پس از امضای معاهدۀ راولپندی در ۱۹ اگست سال ۱۹۱۹میلادی که به جنگ سوم افغان و انگلیس پایان داد، استقلال خود را در سیاست خارجی بهدست آورد.