شماری از افغان‌ها از سرعت پایین و قیمت های بلند اینترنت شکایت دارند

تصویر آرشیف؛ یک کاربر افغان را نشان می‌دهد که با مشکل اینترنت روبه‌رو است.

در حالی‌که اینترنت به بخش مهمی از آموزش، کار، ارتباطات و فعالیت‌های روزمره تبدیل شده است، شماری از باشندگان افغانستان می‌گویند هنوز هم با سرعت پایین، قطع و وصل مکرر و قیمت بلند خدمات اینترنتی روبه‌رو هستند.

مرسل، یک از باشندگان کابل، می‌گوید با این امید بسته اینترنتی فعال می‌کند که بتواند از طریق آن با دوستان و نزدیکانش در خارج از کشور صحبت کند، اما به گفته او، در بدل پرداخت پول زیاد، اینترنت با کیفیت بسیار پایین در اختیارش قرار می‌گیرد.

او به رادیو آزادی گفت:

« در افغانستان اینترنت واقعاً مشکلات بسیار زیادی دارد. کیفیتش بسیار پایین است. وقتی از طریق آن تماس می‌گیریم، چندین بار قطع و وصل می‌شود. با مشکلات بسیار زیاد می‌توانیم با دوستان خود در کشور های دیگر صحبت کنیم، اما قیمتش بسیار بلند است.»

یک باشنده دیگر کابل که نخواست نامش در گزارش منتشر شود نیز شکایت مشابهی دارد.

او گفت:

«در این وضعیت بیکاری، به سختی پول پیدا می‌کنیم و اینترنت فعال می‌کنیم؛ اما شرکت‌های مخابراتی آن‌قدر اینترنت ضعیف در اختیار ما قرار می‌دهند که اصلاً قابل استفاده نیست. قیمت‌ها هم بلند است. شرکت‌ها به بهانه‌های مختلف از ما پول می‌گیرند. وقتی به آن‌ها زنگ می‌زنیم، از بسته‌های اینترنتی صحبت می‌کنند؛ در حالی که بسته‌ها را بدون رضایت ما نیز فعال می‌کنند.»

هرچند شکایت‌ها درباره کیفیت پایین اینترنت در افغانستان موضوع تازه‌ای نیست، اما پس از بازگشت دوباره طالبان به قدرت و محدود شدن صدور ویزه افغانستان از سوی بسیاری از کشورها، شماری از افغان‌ها به آموزش‌های آنلاین روی آورده‌اند و به اینترنت پرسرعت نیاز دارند.

اسماعیل، یکی از باشندگان ولایت ننگرهار در شرق افغانستان، به رادیو آزادی گفت که در یک پوهنتون در ترکیه به صورت آنلاین در مقطع ماستری تحصیل می‌کند، اما به گفته او، بیشتر اوقات به دلیل کیفیت پایین اینترنت، از صنف‌های آنلاین خود عقب می‌ماند.

او گفت:

«اکنون من به صورت آنلاین در مقطع ماستری تحصیل می‌کنم، اما اینترنت افغانستان آن‌قدر ضعیف است که بسیاری از اوقات درس من می‌ماند. تمام وقتم در این می‌گذرد که اینترنت چه زمانی قطع می‌شود و چه زمانی دوباره وصل می‌شود. اصلاً نمی‌توانم از درس چیزی بفهمم.»

در مورد کیفیت پایین و قیمت بلند اینترنت، عنایت‌الله الکوزی، سخنگوی وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی حکومت طالبان، به پرسش‌های رادیو آزادی پاسخ نداد. با این حال، این وزارت در اوایل سال گذشته میلادی اعلام کرده بود که قیمت یک گیگابایت اینترنت را از ۱۱۰ افغانی به ۹۵ افغانی کاهش داده و در قیمت تماس‌های تیلفونی و پیام‌ها نیز ۵۰ درصد کاهش آورده است.

عنایت‌الله الکوزی، سخنگوی این وزارت، در اواخر ماه اگست گذشته در یک پیام ویدیویی گفته بود که شمار کاربران اینترنت در افغانستان به ۱۷ میلیون نفر رسیده که از این میان، حدود ۱۰ میلیون نفر از اینترنت 4G استفاده می‌کنند.

اما یک باشنده ننگرهار که نخواست نامش منتشر شود، به رادیو آزادی گفت اینترنتی که به نام 4G به آنان فروخته می‌شود، حتی سرعت 2 Gرا نیز ندارد.

او گفت:

«چهار جی که نه، حتی کیفیت سی جی و دو جی را هم ندارد،مشخص نیست اینترنت چند جی است نه می‌توانیم از طریق آن تماس ویدیویی برقرار کنیم و نه می‌توانیم از اینترنت استفاده درست کنیم. آپلود و دانلود و تماشای ویدیو در یوتیوب برای ما به یک رویا و خیال تبدیل شده است.»

مردم در حالی از کیفیت پایین و قیمت بلند اینترنت در افغانستان شکایت دارند که مدتی پیش نیز در شبکه‌های اجتماعی اعتراضات گسترده‌ای در برابر کیفیت نامطلوب خدمات شبکه‌های مخابراتی صورت گرفت، اما این اعتراضات ظاهراً نتیجه مشخصی در پی نداشت.

در حال حاضر، شش شرکت مخابراتی در افغانستان فعالیت دارند که همه آن‌ها خدمات اینترنتی نیز ارائه می‌کنند.

شکایت‌ها درباره کیفیت پایین اینترنت در افغانستان موضوع تازه‌ای نیست؛ بلکه این مشکل در زمان نظام جمهوریت نیز در کابل و بسیاری از ولایت‌های دیگر وجود داشت.

مردم می‌گویند با وجود وعده‌های حکومت‌های مختلف، برای حل این مشکل اقدام عملی و مؤثری صورت نگرفته است.

در حال حاضر، قیمت یک گیگابایت اینترنت در افغانستان در بسته‌های ماهانه حدود ۹۲ تا ۹۵ افغانی است. هرچند در بسته‌های بزرگ‌تر ممکن است قیمت هر گیگابایت کاهش یابد، اما برای افراد عادی و کم‌درآمد که توان خرید بسته‌های بزرگ را در یک زمان ندارند، خرید بسته‌های یک یا چند گیگابایتی همچنان پرهزینه تمام می‌شود.