با وجود میانجی‌گری قطر، اختلاف‌ها بر توافق میان ایران و امریکا همچنان پابرجاست

  • فایزه ابراهیمی

تلاش‌های جدی منطقه‌ای برای جلوگیری از تشدید تنش‌ها بین امریکا و ایران جریان دارد.

یک مقام ارشد ایرانی گفته است که با وجود تلاش‌های گسترده دیپلماتیک قطر، تهران و واشنگتن هنوز با دستیابی به توافقی برای پایان دادن به جنگ فاصله زیادی دارند.

این مقام روز سه‌شنبه «۱۲ عقرب» به خبرگزاری رویترز گفت که میانجی‌ها تلاش‌های جدی برای کاهش اختلاف‌ها میان دو کشور انجام می‌دهند، اما او افزود که ایران خواسته‌های امریکا را که از نظر تهران فراتر از حد قابل قبول است، نمی‌پذیرد.

به‌گفته این مقام، برای بازگشایی دوباره تنگه هرمز و آغاز مذاکرات هسته‌ای، ابتدا باید شرایط ایران پذیرفته شود.

این اظهارات پس از آن مطرح می‌شود که میانجی‌های قطری شام دوشنبه به تهران سفر کردند و با مقام‌های ایرانی درباره پیش‌نویس توافق احتمالی گفت‌وگو کردند، توافقی‌که از هشت روز پیش تا کنون موضوع بحث بوده‌است.

دور اول مذاکرات امریکا و ایران با میانجی‌گری قطر و پاکستان

ماجد الانصاری، سخنگوی وزارت امور خارجه قطر گفته است که امریکا و ایران پیشنهادهای میانجی‌ها را بررسی می‌کنند و تلاش‌های جدی منطقه‌ای برای جلوگیری از تشدید تنش‌ها جریان دارد.

او ابراز امیدواری کرده که دو طرف به توافق برسند و زمینه برای ادامه گفت‌وگوها فراهم شود.

خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام آگاه از روند مذاکرات گزارش داده که انتظار می‌رود واشنگتن و تهران در ۳۶ ساعت آینده پاسخ خود را به پیشنهادهای میانجی‌ها ارائه کنند.

در همین حال، یک مقام امریکایی گفته است که اردوی این کشور شب گذشته حملات محدودی را در جزیره قشم ایران انجام داد و راکت بالستیکی را هدف قرار داده که علیه نیروهای امریکایی استفاده می‌شدند.

تصویری گرفته شده توسط یک باشنده محل که ظاهراً هنگام حمله امریکا به جزیره قشم را نشان می‌دهد.

دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا نیز روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با شبکه فاکس‌نیوز احتمال انجام اقدامات نظامی بیشتر را در صورت نیاز مطرح کرده‌است.

مقام‌های ایرانی هشدار داده‌اند که به هرگونه حمله تازه امریکا با شدت پاسخ خواهند داد.

محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس ایران، گفته است که تهران پاسخ خود را ارائه کرده و اکنون نوبت تصمیم‌گیری واشنگتن است.

هم‌زمان با ادامه مذاکرات غیر مستقیم میان ایران و امریکا، عربستان سعودی و دیگر کشورهای منطقه نیز تلاش می‌کنند از گسترش دوباره جنگ جلوگیری کنند.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران گفته است که گفت‌وگوها با عربستان سعودی درباره ایجاد ترتیبات تازه امنیتی در منطقه ادامه دارد.