شیرمحمد عباس ستانکزی: غرب درگیر جنگ اقتصادی با کابل و تهران است

تصویر از آرشیف

معین سیاسی وزارت خارجه حکومت طالبان می گوید که دشمن کابل و تهران یکی است. به باور شیرمحمد عباس ستانکزی، کشورهای غربی در افغانستان و ایران درگیر جنگ مسلحانه نیستند، بلکه درگیر جنگ اقتصادی اند.

عباس ستانکزی این اظهارات را روز دوشنبه (۲۳ دسمبر) در نشست هیأت رهبری اتاق تجارت و سرمایه گذاری در کابل بیان کرد.

ستانکزی در این نشست در کنار این که بر اتحاد کشورهای منطقه در برابرغرب تاکید کرد، گفت که امریکا و ناتو دشمنان مشترک افغانستان و ایران اند و نیاز است تا روابط بین کابل و تهران مستحکم تر شود.

امریکا و ناتو دشمنان مشترک افغانستان و ایران اند و نیاز است تا روابط بین کابل و تهران مستحکم تر شود.
شیرمحمد عباس ستانکزی معین سیاسی وزارت خارجه طالبان

معین سیاسی وزارت خارجه حکومت طالبان در این نشست که سفیر ایران در کابل نیز حضور داشت، بر توسعه روابط اقتصادی، تجارتی، ترانزیتی و سیاسی ایران و افغانستان تاکید نمود.

علی رضا بیکدلی سرپرست سفارت ایران در کابل در سخنانی گفت که با وجود اینکه اخیراً روابط تجارتی بین ایران و افغانستان افزایش یافته، اما هنوز به هدف اصلی خود نرسیده است.

بیکدلی در این نشست بر توسعه روابط سیاسی ایران و افغانستان نیز تاکید کرد.

سرپرست سفارت ایران در کابل و معین سیاسی وزارت خارجه حکومت طالبان در حالی در مورد توسعه روابط اقتصادی دو کشور و اتحاد علیه غرب تاکید می کنند که این دو کشور با تحریم های شدیدی از سوی غرب از جمله ایالات متحده امریکا روبرو اند.

اما کارشناسان اقتصادی و تاجران افغان به این باور اند که این دو کشور با توسعه روابط اقتصادی سعی می کنند بحران های اقتصادی خود را تا جای کاهش دهند.

محمد نبی افغان یکی از تاجران افغان می گوید که

افغانستان بازار خوبی برای ایران است، زیرا افغانستان یک کشور مصرفی است و ایران این را به خوبی می داند که چگونه محصولات خود را وارد بازار این کشور کند.
محمد نبی افغان-تاجر

اما سمیع ستانکزی یکی از آگاهان امور اقتصادی می گوید که مقامات طالبان می خواهند به اداره جدید امریکا نشان دهند که می توانند با مخالفان امریکا دست به دست هم دهند.

"در کل ترس، وارخطایی و سراسیمگی حاکم بر گروه طالبان از بازگشت رئیس جمهور ترمپ است. رئیس جمهور ترمپ به طالبان به دید یک گروه چال باز و عهد شکن می بیند و به اشاره به قرار داد دوحه آنها را به عهد شکنی متهم ساخته است. از شناخت که از ریس جمهور ترمپ وجود دارد، طالبان این را می دانند که فرصت به دست آوردن اعتماد رئیس جمهور ترمپ گذشته و نظرش را تغییر داده نمی توانند؛ از اینرو می خواهند با این حرکات زگنال تهدید نرم را به امریکا بفرستند که گویا گزینه ایستادن با مخالفین امریکا وجود دارد."

از سوی دیگر، اتاق مشترک تجارت پاکستان و افغانستان (PAJCCI) هشدار داده است که در صورت عدم رفع مشکلات در زمینۀ تعرفه های گمرکی بین افغانستان و پاکستان، تاجران پاکستانی تجارت خود را از بازار افغانستان به مکان دیگری انتقال خواهند داد.

اما محمد افغان، تاجر افغان می گوید که در حال حاضر ۹۰ درصد بازار افغانستان در دست ایران است و محصولات ایرانی در آن به فروش می رسند.