همزمان با افزایش اخراج مهاجرین افغان و اقدامات گسترده بر ضد آنها در شماری از کشورها، به تازهگی سازمان بینالمللی مهاجرت (آی او ام) اعلام کرده که ۲,۱۰۳ در ماه دسمبر از ترکیه به افغانستان بازگشته اند.
شماری از فعالان بخش مهاجرت در ترکیه نیز میگویند که مهاجرین افغان در این کشور با چالشهای بسیار جدی روبهرو هستند.
حامد عقیلی، عضو انجمن همبستگی افغانها در شهر اوشاک ترکیه به رادیو آزادی گفت که کمپهای ترکیه از مهاجران افغان پر اند: "مثل ایران و پاکستان، پوليس ترکیه مهاجران افغان را اذیت میکنند، اجازه کار نمیدهند، بچهها را که دنبال کار میگردند، توسط پولیس بازداشت میشوند، چون کار شان قانونی نیست، صاحبان کار پولشان را میخورند، سازمان ملل متحد هم هيچ کاری برای مهاجرین نکرده، اسناد شش ماههی آنها هم به سختی تمدید میشود."
در همینحال، شماری از مهاجرینیکه در ترکیه به گونه قانونی به سر میبردند از بیسرنوشتی و ختم کارت اقامتشان در آن کشور نگران اند.
يکی از این مهاجرین افغان مقیم ترکیه که به دلیل حساسیت موضوع نخواست ناماش در گزارش ذکر شود روز جمعه به رادیو آزادی گفت: "همین حال اقامت ما تمام شده و فقط تا آخر جنوری وقت داریم، درخواست دادهایم ولی تا هنوز جواب نگرفتهایم، پوليس ترکیه کسانی را که اسناد ندارند، آنها را بازداشت و اذیت میکنند و به کمپ میبرند و نظر به قراردادی که با حکومت افغانستان دارند، دوباره با حضورداشت نماینده افغانستان به آن کشور میفرستند، همچنان کسانی را به کمپ میبرند که به شکل قاچاقی میخواهند راهی اروپا شوند."
سازمان بینالمللی مهاجرت (آی او ام) همچنان در گزارش خود گفته است که در ماه دسمبر گذشته حدود ۷۰ هزار نفر از ایران و پاکستان از طریق گذرگاههای مرزی وارد افغانستان شدهاند.
بهگفته این سازمان، در این ماه بیش از ۵۵ هزار نفر دوباره از افغانستان به ایران و پاکستان برگشته اند.
این درحالیست که برعلاوه ترکیه، اخیراً ایران و پاکستان نیز به اخراج دهها هزار مهاجر افغان از کشورهایشان اقدام کرده و این روند را سرعت بخشیده اند.
وزارت داخله ترکیه حدود یک ماه پیش اعلام کرده بود که ۹۸۱ مهاجر غیر قانونی در آن کشور در عملیات مشترک نیروهای این کشور دستگیر شدهاند و ۳۶۶ هزار و ۸۳۸ نفر، مورد بازجویی قرار گرفته اند.
بر اساس اعلام وزارت داخله ترکیه، این بازداشتها "بخشی از تلاشهای ترکیه برای مقابله با مهاجرت غیر قانونی" بوده و پناهجویان بازداشت شده به مراکز نگهداری منتقل شده و روند اخراج آنها آغاز شدهاست.
پس از حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان، دهها هزار افغان در بیش از سه سال گذشته به دلایل مختلف از جمله مشکلات امنیتی و اقتصادی به طور قانونی و غیر قانونی خود را به شمول کشورهای همسایه افغانستان به ترکیه و کشورهای اروپایی رسانیدهاند که اکنون بسیاری از آنها با اخراج گروهی روبهرو اند.