در پایان ماه اکتوبر، دونالد ترمپ، نامزد حزب جمهوریخواه که اکنون رئیسجمهور منتخب ایالات متحده است، برنامهای را ارائه کرد با عنوان «پیماننامه ترمپ با رأیدهندهگان امریکایی».
او در این برنامه، اهداف خود برای تحقق بخشیدن، در نخستین صد روز ریاست جمهوریاش را مطرح کردهاست.
این «پیماننامه» که رادیو عمومی امریکا (ان. پی. آر) آن را بازنشر کرده، مواردی از آنچه «پایان دادن به فساد» در نهادهای تصمیمگیری و دولتی توصیف شده، تا برنامههای آقای ترمپ برای کارگران و مسائل مالیاتی، امنیت ملی، مقابله با جرم و جنایت یا مسئله مرزها را در بر میگیرد.
«مقابله با فساد»
شش بند نخست این پیمان که «پایان دادن به فساد و بهرهبرداری از منافع خاص در واشنگتن» نام دارد، به طور مشخص به مسائل فدرال، لابیگری یا نمایندهگی در کانگرس میپردازد.
بند نخست، بر محدود کردن دفعات نمایندهگی، برای اعضای کنگره تأکید دارد.
در بند دوم، گفته شده به جز اردو و نیروهای امنیتی و خدمات صحی، استخدام برای سازمانها و نهادهای فدرال متوقف میشود.
در بند سوم به کاهش ضوابط و قوانین فدرال اشاره شدهاست.
در بند چهارم از ممنوعیت لابیگری برای اعضای پیشین کانگرس و دولت، پنجسال پس از آنکه نهادهای دولتی را ترک کردند، سخن به میان آمده، در بندهای بعدی، موضوع لابی و لابیگری گسترش پیدا کرده و دونالد ترمپ خواستار آن شده تا لابیهای خارجی، بهطور عمومی، حق پرداخت پول در روند انتخابات امریکا را نداشته باشند.
کارگران، پیمانهای بینالمللی، تجارت
نامزد وقت حزب جمهوریخواه، در پیماننامه خود، چند روز پیش از رأیگیری هشتم نوامبر به سراغ موضوع کارگران ایالات متحده نیز رفته است.
او میگوید در صد روز نخست دولت او، با برنامههایی که ارائه کرده به «حمایت از این قشر» خواهد پرداخت.
در هفت بند که به طور مشخص به مسئله کارگران و کارکنان اشاره دارد، در درجه نخست از مذاکره دوباره بر سر پیمان «نفتا»، توافق تجارت آزاد در آمریکای شمالی که بین آمریکا، مکزیک و کانادا بسته شده، سخن به میان آمدهاست.
این موضوع از جمله عوامل اصلی سقوط شدید ارزش پزوی مکزیک، در پی پیروزی آقای ترمپ عنوان شدهاست.
در بندهای بعدی اما پیمانهای تجاری دیگر نیز هدف قرار گرفته است؛ ترمپ میگوید دولت او از پیمان ترانسپاسفیک کناره میگیرد.
در ماه میزان گذشته دولت ایالات متحده و ۱۱ کشور جهان در حوزه اقیانوس آرام، از جمله جاپان، متحد اصلی آمریکا در شرق آسیا، بر سر تشکیل یک منطقه آزاد تجاری که گستردهترین آن در جهان به شمار میرود، به توافق رسیدهبودند.
در آن زمان رسانهها میگفتند این پیمان میتواند در آینده بر بهای هر چیزی تأثیر بگذارد.
ترمپ میگوید دولت او با چین به عنوان کشوری که به دستکاری در تعیین ارزش پول میپردازد برخورد خواهد کرد، وی با اشاره به ارزش واحد پول چین در برابر دالر امریکا که از منظر ایالات متحده با واقعیت همخوانی ندارد.
ترمپ میگوید در برابر نیروهای خارجی که جلو ایجاد شغل و کار کارگران ایالات متحده را میگیرند یا آنها را تهدید میکنند، میایستد یا موانعی که به ایجاد شغل در حوزه انرژی (مانند نفت)، میانجامد را رفع میکند.
آقای ترمپ در نهایت در این بخش از برنامههای خود گفته تعهد امریکا بر پرداخت میلیاردها دالر به سازمان مللمتحد، در برنامه مقابله با تهدیدهای اقلیمی را پس میگیرد و این پول را صرف بهبود وضعیت آب و منابع طبیعی آمریکا خواهد کرد.
امنیت
دونالد ترمپ، در پایان ماه اکتوبر، به هواداران خود وعده دادهبود که در صورت پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری، در همان صد روز نخست، به پنج اقدام مشخص، دست میزند تا «امنیت و حاکمیت قانون» به امریکا بازگردد.
در بند نخست میگوید جلو همه اقدامات اجرایی «غیر قانونی» و مقررات اعمالشده از سوی باراک اوباما، رئیسجمهور ایالات متحده را میگیرد.
در بند دوم به مسئله انتخاب قاضی جایگزین در دیوان عالی امریکا پرداختهاست. دیوان عالی ۹ چوکی دارد که در پی مرگ قاضی آنتونین اسکالیا، جمهوریخواهان کانگرس، اجازه ندادند بارک اوباما جایگزینی برای او انتخاب کند و طبعاً اکنون از سوی ترمپ انتخاب خواهد شد.
این دیوان، بلندپایهترین نهاد قضایی در امریکا است و ترکیب قاضیان آن، از نظر فکری و سیاسی، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
رئیسجمهور منتخب آمریکا، آنطور که وعده داده، قصد دارد در صد روز نخست، برنامه اخراج شماری نزدیک به دو میلیون مهاجر غیر قانونی و لغو روادید برای کشورهایی که آنها را پس نمیگیرند را آغاز کند.
آقای ترامپ میگوید جلو مهاجرت از کشورهایی که به گفته او «در مناطق مستعد به تروریسم قرار دارند» و پیشینه افراد قابل بررسی دقیق نیست را میگیرد و همچنان پیشینۀ افراد نیز با دقت بسیار زیادی بررسی خواهد شد.
مرزها، بیمه، مالیات
در بخشی از «پیماننامه دونالد ترمپ با رأیدهندهگان امریکایی» به موضوع مرزها و وعدههای او برای انجام اموری مانند کشیدن دیوار در مرز مکزیک، به هزینه دولت مکزیک اشاره شدهاست.
رئیسجمهور منتخب آمریکا وعده داده جلو، طرح بیمه صحی اوباما که به «اوباماکر» معروف شدهاست را میگیرد.
طرحی که برخی از آن به عنوان یکی از «میراثهای» ریاستجمهوری بارک اوباما نام میبرند. دونالد ترمپ میگوید طرح دیگری را جایگزین آن خواهد کرد.
آقای ترمپ وعده داد با در پیش گرفتن اقداماتی، مانند افزایش پرداختی به برنامههای آموزشی نیروهای پولیس، یا معرفی قوانین جدید، به مقابله با تبهکاران، قاچاقچیان و جرموجنایت میپردازد.
نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات هشتم نوامبر، گفتهبود در صورت پیروزی به «بازسازی اردوی آمریکا» میپردازد، «فساد را در واشنگتن ریشهکن میکند» یا جلو قوانینی که اجازه میدهد شرکتهای آمریکایی، در کشورهای خارجی، دست به تولید زده و تولیدات خود را در ایالات متحده به فروش برسانند را میگیرد.
او در عین حال وعده داده به اصلاحات مالیاتی، از جمله کاهش مالیات طبقه متوسط اقدام کند.
Your browser doesn’t support HTML5
واکنش رئیس جمهوریخواه سنا
همزمان با پیروزی ترمپ در انتخابات، جمهوریخواهان مؤفق شدند اکثریت خود در هر دو مجلس نمایندهگان و سنای آمریکا را حفظ کنند. با این حساب، قدرت اجرایی و قانونگذاری بهطور کامل در دست حزب جمهوریخواه است.
روز چهاشنبه میچ مککانل، رئیس اکثریت جمهوریخواه در مجلس سنا، از بسیاری از برنامههای ترمپ حمایت کرد، اما در عین حال در مورد برخی دیگر برنامههای او گفته، در اولویت قرار ندارند.
برای نمونه طرح محدودیت دفعات نمایندهگی که آقای مککانل میگوید این موضوع در اولیت سنا قرار ندارد. او در مورد برخی برنامههای رئیسجمهوری منتخب در مورد مسائل زیربنایی نیز همین گفتهها را تکرار کردهاست.
در عین حال میگوید توقف برنامه بیمه خدمات دولت اوباما در اولویت است؛ در کنار برنامههای مانند اصلاحات در مالیات و تأمین امنیت مرزها «به هر شکلی که میتوان به این امر رسید». او البته در مورد اولویتهای مهاجرتی در سنا توضیح بیشتری ندادهاست.
آقای مککانل در عین حال میگوید قانونگذاران به افق همکاری با آقای ترمپ مینگرند و در مورد بسیاری از برنامههای او نیز «مشتاق» هستند.