آغاز سال جدید تعلیمی ۱۴۰۴ و محرومیت بیش از دو میلیون دختر از آموزش

یکی از صنف‌های درسی در افغانستان- تصویر از آرشیف

همزمان با آغاز سال جدید تعلیمی ۱۴۰۴ در مناطق سرد سیر افغانستان، صندوق کودکان سازمان ملل متحد «یونیسف» می گوید که با آغاز این سال صد ها هزار بر تعداد دختران محروم از آموزش بالاتر از صنف ششم در افغانستان افزوده شده است.

«یونیسف» در بیانیه‌ای شنبه ۲۲ مارچ گفته که با آغاز سال تعلیمی جدید در افغانستان، نزدیک به ۴۰۰ هزار دختر دیگر از حق آموزش محروم شدند که با این تعداد مجموعی دختران محروم از آموزش به ۲.۲ میلیون نفر می‌رسد.

در این بیانیه به نقل از کاترین راسل، مدیر اجرایی یونیسف آمده که در بیش از سه سال حقوق دختران در افغانستان نقض شده و اکنون باید به همه دختران اجازه داده شود تا به مکتب بازگردند.

در همین حال، شماری از دانش آموزان بالاتر از صنف ششم که از آموزش محروم اند می گویند که امیدوار بودند امسال به مکتب بروند.

هریوا باشنده ولایت خوست در صحبت با رادیو آزادی گفت:

" سال جدید تعلیمی دیگر نیز فرا رسید، اما هنوز اجازه رفتن به مکتب را نداریم، من بسیار نا امید شده ام و نگران هستم که در آینده چه اتفاقی می افتد، از طالبان می خواهم که هنوز دیر نشده است، به ما اجازه آموزش بدهند و جامعه جهانی بالای طالبان فشار بیاورد و آنها را مجبور کند که به ما اجازه تعلیم بدهند."

همچنان پشتنه باشنده ولایت کندهار، در این مورد می گوید:

" این چهارمین سال است که به دختران در افغانستان اجازه تعلیم داده نمی شود، این بسیار نگران کننده است، اگر برای ما اجازه آموزش را می دادند اکنون ما فارغ می شدیم، طالبان باید به ما اجازه تعلیم را بدهند. "

Your browser doesn’t support HTML5

دختران محروم از آموزش: تمام رویاهایمان به خاک یکسان شد

یونیسف هشدار داده که اگر ممنوعیت بر آموزش دختران در افغانستان تا سال ۲۰۳۰ ادامه یابد، بیش از ۴ میلیون دختر از آموزش بالاتر از صنف ششم مکتب محروم خواهند شد.

از سوی دیگر، ریچارد بینت، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در افغانستان نیز ناوقت روز جمعه (۲۱ مارچ) در شبکه ایکس نوشته با آن که سال جدید تعلیمی در افغانستان آغاز شده ، اما طالبان دختران بالاتر از صنف ششم را به دلیل «تبعیض جنسیتی» از آموزش محروم کرده اند.

او گفته که طالبان باید پاسخگو باشند، زیرا دسترسی به آموزش با کیفیت و جامع احترام به حقوق بشر در جامعه را تضمین می کند.

انستیتیوت جورج تاون برای زنان، صلح و امنیت (GIWPS) در بیانیه ای که روز جمعه ۲۱ مارچ پس از شصت و نهمین نشست کمیسیون این اداره در سازمان ملل متحد در مورد وضعیت زنان منتشر کرده گفته که سرکوب سیستماتیک طالبان، زنان و دختران افغان و محروم ساختن آنان از حقوق اولیه از جمله آموزش در بیش از سه سال گذشته،نه تنها ظرفیت انفرادی دختران را تضعیف می کند، بلکه صلح، امنیت و توسعه درازمدت افغانستان را نیز به خطر می اندازد.

فعالان حق آموزش می گویند اگر این ممنوعیت ادامه پیدا کند فاجعه به بار خواهد آورد.

فضل الهادی وزین، یکی از آنها به رادیو آزادی گفت:

"این که میلیون ها دختر از آموزش محروم می شوند، متاسفانه در افغانستان یک فاجعه است، باید حکومت سرپرست فوراً درهای مکاتب و پوهنتون ها را بگشاید و به نیمی از جامعه یعنی دختران اجازه آموزش بدهد تا بتوانند در ساختار و توسعه جامعه خود سهیم باشند."

منصور احمد حمزه، سخنگوی وزارت معارف حکومت طالبان و ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت آنان، به پرسش های رادیو آزادی در این مورد پاسخ ندادند، اما پیش از این گفته اند که کار ساخت طرز العمل را آغاز کرده اند و منتظر امر ثانی رهبر شان اند.

حکومت طالبان پس از بازگشت به قدرت در سال ۲۰۲۱، آموزش دختران بالاتر از صنف ششم را منع کرد که انتقاد بسیاری از سازمان‌ها، نهادها و کشورها را برانگیخت.

اما طالبان در این سه سال نه تنها به دختران بالاتر از صنف ششم اجازه آموزش ندادند، بلکه در سال ۲۰۲۲ درهای پوهنتون ها را نیز به روی آنها بستند و در سال ۲۰۲۴ آنها را از رفتن به انستیتیوت های صحی نیز منع کردند.