کمک های بشردوستانه در افغانستان؛ اوچا ۱۴۸ مورد مداخله درتوزیع کمک ها را ثبت کرده است

گروهی از زنان در حال دریافت کمک های موادغذایی-تصویر از آرشیف

"سروی کننده‌گان می‌آیند خانه را می‌بینند نام ما را در لیست می‌نویسند، اما افراد دیگر نام ما را خط می‌زنند، این یک مشکل است، در یک خانهٔ ویرانه زنده‌گی می‌کنیم، هفت نفر هستیم، هوا هم سرد است حتی دیوارهای خانهٔ ما کاه‌گل هم نشده‌است."

این صحبت های بسم‌الله، باشندهٔ ولایت بغلان به رادیو آزادی است که می گوید چندین نامش را درج و به گفته او مقام های محلی نام اورا حذف کرده اند.

در همین حال، دفتر هماهنگ کننده امور بشردوستانهٔ سازمان ملل متحد (اوچا) می‌گوید، در ماه دسمبر ۲۰۲۴ در افغانستان ۱۴۸ رویداد جلوگیری از دسترسی به کمک‌های بشری توسط همکاران بشردوستانهٔ‌شان ثبت شده که بیشتر این رویدادها مداخله در روند توزیع این کمک‌ها بوده‌است.

اوچا در گزارش تازهٔ خود که روز پنج‌‍شنبه «۱۶ جنوری» منتشر کرده گفته است این وضعیت ۵۲ درصد افزایش را نسبت به زمان مشابه در سال ۲۰۲۳ نشان می‌دهد.

اوچا افزوده که این رویدادها سبب توقف ۵۲ پروژه و مسدود شدن یک مرکز صحی به گونهٔ موقت شده و مناطق جنوب شرقی، جنوبی و مرکزی افغانستان به ترتیب مناطقی اند که بیشتر تحت تأثیر قرار گرفته اند.

در گزارش آمده که در ماه دسمبر ۹۲ درصد این رویدادها مداخله در عملی کردن فعالیت‌های بشری بوده که مداخله در برنامه‌ها، محدود کردن مشارکت کارکنان زن در فعالیت‌های بشری و وارد کردن فشار بر آن‌ها و درخواست لیست و معلومات حساس کارکنان در آن شامل می‌شود.

همین طور تأخیر در امضای تفاهم‌نامه، مداخله در جذب و تدارک کارمندان، جلوگیری از استفاده زنان از کمک‌ها و خدمات، مداخله یا تلاش برای مداخله در انتخاب ذینفعان از دیگر مواردی است که در گزارش به آن اشاره شده‌است.

گروهی از مردان و زنان در صف دریافت کمک در افغانستان-تصویر از آرشیف

اوچا همچنان گزارش داده که ۳۱ رویداد مبتنی بر جنسیت نیز در دسمبر سال گذشته گزارش شده که نسبت به ماه نوامبر ۱۸ رویداد افزایش را نشان می‌دهد و این کار تأثیر ناگواری بر زنانی دارد که برای به دست‌آوردن کمک‌ها و خدمات نجات‌بخش به مشارکت کارکنان کمک‌رسان زن نیاز دارند.

در این رویدادها به محدودیت مشارکت زنان در روند توزیع کمک‌ها، محدود کردن دسترسی آن‌ها به نهادهای صحی، جلوگیری از ثبت ذینفعان زن در پروژه‌ها، رفتن به دفاتر به خاطر جستجوی کارکنان زن و تأخیر روند استخدام کارکنان زن شامل است.

در مورد گزارش اوچا از ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان پرسیدیم، اما او تا زمان نشر این گزارش به پرسش‌های رادیو آزادی در این مورد پاسخ نداد.

پیش از این نیز حکومت طالبان از سوی اوچا به مداخله در توزیع کمک‌ها و شناسایی دریافت کننده‌گان متهم شده بود، اما آن‌ها همیشه چنین گزارش‌ها را رد کرده‌اند.

بیشتر در این باره: ادامه مداخلهٔ طالبان در توزیع کمک های بشری؛ اوچا: ۳۷ پروژه کمک رسانی به طور موقت متوقف شد

اوچا درحالی از موجودیت چالش‌ها در بخش دسترسی به کمک‌های بشری گزارش می‌دهد که افراد نیازمند به کمک‌های بشری نیز از دخالت طالبان در روند توزیع این کمک‌ها شکایت می‌کنند.

برخی از کارکنان نهادهای بشردوستانه نیز مشکلات در این بخش را تأیید می‌کنند.

یکی از آن‌ها که به علت حساسیت موضوع نخواست نام‌اش در گزارش گرفته شود و به شرط تغییر صدایش به رادیو آزادی گفت: "ابتدا در امضای تفاهم‌نامه‌ها دخالت وجود دارد، آن‌ها تنها چیزی را می‌خواهند که در پالیسی‌شان باشد، به پالیسی اینجوها توجه نمی‌کنند، تنها می‌خواهند افراد خود شان استخدام شوند و افراد خود شان از آن مستفید شوند."

یکی دیگر از کارکنان نهاد خیریه که او نیز به علت همسان نمی‌خواهد نام و صدای اصلی‌اش در گزارش منتشر شود به رادیو آزادی گفت: "نهادهای که بودجه به دست می‌آوردند، اکنون دولت همه را بالای‌شان قطع کرده‌است، زیرا نمی‌خواهد که زنان فعالیت داشته باشند، کاری را که یک زن می‌تواند انجام دهد، خود آن‌ها انجام می‌دهند و بودجه را میان خود تقسیم می‌کنند."

اوچا درحالی از چالش‌های موجود در بخش دسترسی به کمک‌های بشری گزارش می‌دهد که بر اساس معلومات ادارهٔ یاد شده سال روان میلادی در افغانستان ۲۲،۹ میلیون نفر به کمک‌های بشری نیاز خواهند داشت.