اسلام‌آباد: واخان بخشی از «خاک افغانستان» است و آنها به تمامیت ارضی افغانستان احترام می‌گذارد

تصویر از واخان، افغانستان

شفقت علی خان، سخنگوی جدید این وزارت، روز پنج‌شنبه «۱۶ جنوری» در نشست خبری هفته‌وار خود در اسلام‌آباد گفت که افغانستان همسایه پاکستان است و اسلام‌آباد به "حاکمیت و تمامیت ارضی" آن احترام می‌گذارد و به گفته او سؤال این پیدا نمی‌شود که پاکستان چنین نیتی نسبت به همسایگان خود داشته باشد.

پس از نشر گزارش‌ها و شایعات درباره تصرف دهلیز واخان از سوی نیروهای پاکستانی در شبکه‌های اجتماعی و برخی رسانه‌های پاکستانی، وزارت خارجه پاکستان این ادعاها و گزارش‌ها را نادرست خواند.

شفقت علی خان اظهار داشت که پاکستان خواهان روابط خوب و مستحکم با افغانستان است و به گفته او وجود تروریست‌ها در خاک افغانستان مسئله‌ی است که نیاز به همکاری مشترک دو طرف دارد.

وی از حکومت طالبان خواست تا در برابر «تروریست‌های» که به گفته او در افغانستان پناه گرفته‌اند، اقدام کنند.

این اظهارات وزارت خارجه پاکستان در مورد دهلیز واخان در حالی مطرح می‌شود که طی دو ماه گذشته در شبکه‌های اجتماعی و برخی رسانه‌های پاکستانی شایعات و گزارش‌هایی در باره تصرف این منطقه توسط نیروهای پاکستانی منتشر شده‌است.

این گزارش‌ها و شایعات پس از حمله هوایی نیروهای پاکستانی به ولسوالی دند پتان پکتیکا و درگیری‌ها بین نیروهای افغان و پاکستانی در امتداد خط دیورند در اوایل ماه جدی منتشر شده‌اند.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان به سؤالات رادیو آزادی در باره موضع اخیر وزارت خارجه پاکستان در مورد واخان پاسخ نداد، اما در اوایل ماه جنوری در گفت‌وگو با برخی رسانه‌های داخلی ادعای تصرف واخان توسط نیروهای پاکستانی را رد و بر حفظ این منطقه تأکید کرده بود.

به تاریخ ۱۱ جدی، سراج‌الدین حقانی، سرپرست وزارت داخله حکومت طالبان نیز با ژاو شینگ، سفیر چین در افغانستان درباره اهمیت استراتژیک واخان گفت‌وگو کرده بود.

افراسیاب ختک، عضو سابق سنا و سیاستمدار پاکستانی، نسبت به موضع اخیر وزارت خارجه پاکستان درباره واخان شک دارد و ادعا می‌کند که ارتش پاکستان بر اساس یک عمق استراتژیک منظم برای تصرف واخان برنامه‌ریزی کرده‌است، اما فکر نمی‌کند که پاکستان به این هدف برسد:

"این یک بازی اطلاعاتی است. اگر شما ببینید، بسیاری از رسانه‌های اجتماعی که بر روی این موضوع تمرکز کرده‌اند، مربوط به نهادهای اطلاعاتی پاکستانی هستند که سپس خبرنگاران نیز این موضوع را مطرح کردند. حالا که وزارت خارجه چنین موضعی را اتخاذ کرده، واضح است که آن‌ها نمی‌توانند بگویند که قصد دارند بخشی از خاک افغانستان را تصرف کنند. من فکر می‌کنم در پاکستان چنین خواسته‌ای وجود دارد، اگرچه همه نه، اما برخی می‌خواهند بخشی از واخان را تصرف کنند تا راهی مستقیم به آسیای مرکزی پیدا کنند، اما افغان‌ها هرگز اجازه نخواهند داد و چینی‌ها نیز این موضوع را نمی‌پذیرند."

بیشتر در این باره: فرماندهی امنیه طالبان در بدخشان، ورود سربازان پاکستان به منطقه‌ی «استراتیژیک» واخان را رد کرد

غوث جانباز، دیپلمات سابق و آگاه سیاسی نیز با اشتراک نظر با آقای ختک به رادیو آزادی گفت: "واخان خاک تاریخی و مشروع افغانستان است. اگر پاکستان دوباره در این زمینه تحرکاتی انجام دهد، علاوه بر افغان‌ها با واکنش شدید چین و هند مواجه خواهد شد که عواقب آن برای پاکستان غیر قابل جبران خواهد بود. نکته دیگر این است که پاکستان در حال حاضر برای انجام چنین اقدامی از هیچ طرفی توانایی ندارد. بنابراین این یک روند تبلیغاتی و اطلاعاتی است که آن‌ها دنبال می‌کنند."

دهلیز واخان یک منطقه کوهستانی باریک در شمال‌شرقی ولایت بدخشان افغانستان است که از شمال به تاجیکستان، از جنوب به پاکستان و از شرق به چین متصل است.

افغانستان از طریق دهلیز واخان حدود ۸۰ کیلومتر با چین مرز مشترک دارد.

این دهلیز تنها مسیر ارتباطی بین افغانستان و منطقه سین‌کیانگ یا کاشغر چین است.