گاردین
روزنامه گاردین در شمارهء اخیر خود در مورد افغانستان مقالهء را تحت عنوان " آیا دولت افغانستان پس از سال 2014 میلادی یک دولت ناکام خواهد بود؟" به نشر رسانده است.
روزنامه گاردین در این مقاله با اشاره به انفجار های مرگبار اخیر در افغانستان از جمله انفجار بر یک موتر سفارت بریتانیا در کابل، می نویسد:
"یکی از این انفجارها هم، حیران کننده نبود."
روزنامه می نویسد، چنین حملات ثابت کنندهء این است که با کاهش نیرو های خارجی در افغانستان خشونت در این کشور افزایش خواهد یافت.
مقالهء روزنامه گاردین در ادامه می نویسد، این یک موضوع روشن و واضح است که طالبان از طریق ازدیا فعالیت های شان می خواهند در میدان سیاسی نقش مهمی بدست آورند.
روزنامه گاردین می نویسد، دو دلیل اساسی در افغانستان وجود دارد که بر اساس آن خشونت در این کشور رو به افزایش است.
دلیل نخست موضوع سیاسی – اقتصادی است که باعث وخامت اوضاع امنیتی در افغانستان شده است.
به نوشتهء روزنامه، در حالیکه حکومت افغانستان به کمبود منابع مالی دچار می باشد، به هشت و نیم صد هزار کارمند دولتی، معاش ماهوار می پردازد.
دولت افغانستان به یک مرکز بیکاری مبدل شده و این جای تعجب نیست که فساد اداری در این کشور یک مشکل بزرگ به شمار می رود.
دلیل دیگر افزایش نا امنی ها، آن طوریکه روزنامه گاردین می نویسد، کمبود ظرفیت ها و نا توانایی نیرو های افغان برای جلوگیری از آن است.
روزنامه گاردین در این مقاله اش می پرسد: آیا در مقابل اقتصاد غیر قانونی مواد مخدر که منبع اساسی تمویل افراد مسلح مخالف را در افغانستان تشکیل می دهد، کمک مالی جامعه بین المللی با حکومت افغانستان، موثر ثابت خواهد شد؟
نویسندهء مقاماله می گوید، برای کوتاه مدت شاید مفاد کند اما در درازمدت نه.
نیوزویک
مجلهء نیوزویک تحت این عنوان" آیا در طول سیزده سال کار های اشتباهی در افغانستان صورت گرفته؟" مقالهء را به نشر رسانده می نویسد:
از آغاز حکومت حامد کرزی رییس جمهور سابق افغانستان به این سو، حکومت این کشور به کمک ایالات متحدهء امریکا متکی بوده و نتوانست به پای خود بیایستد.
امریکا از سال 2001 تا 2011 میلادی 557 میلیارد دالر را در افغانستان به مصرف رسانده که تنها 5 اعشاریه 4 فیصد آن در بخش های انکشافی و حکومت داری خوب به مصرف رسیده است.
نویسندهء این مقاله نیوزویک می گوید، در افغانستان 8 میلیون و 200 هزار شاگرد به مکتب می روند که 40 در صد آن را دختران تشکیل می دهند.
اما نیوزویک اضافه می کند که این رقم تا حدی زیاد جنبهء خیالی دارد.
مجله از قول ناظران مستقل می نویسد، در ولایت غور 740 مکتب فعال است، اما تنها 40 درصد آن فعال می باشد. در حالیکه حکومت افغانستان به 400 هزار معلم معاش می دهد.
مجله نیوزویک در پایان این مقاله می نویسد، سوال در اینجاست که بعد از خروج نیروهای بین المللی، بسته شدن پایگاه های نظامی و قطع کمک های مالی از افغانستان، در این کشور چه اتفاق خواهد افتاد؟