لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۳۰ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۲۳

ایران میخواهد تا عضو پنجم نشست چهار جانبه "صلح افغانستان" باشد


جاوید فیصل معاون سخنگوی ریاست اجراییه
جاوید فیصل معاون سخنگوی ریاست اجراییه

پس از آماده گی پاکستان، امریکا و چین برای اشتراک در روند صلح افغانستان اکنون ایران علاقمندی نشان داده که در نشست چهار جانبه در مورد صلح سهیم شود.

جاوید فیصل معاون سخنگوی ریاست اجراییه افغانستان روز پنج شنبه به رادیو آزادی گفت که این موضوع از سوی وزیر خارجه ایران در سفیر اخیر عبدالله عبدالله رئیس اجراییه به این کشور مطرح شده است: " در سفر اخیر که رئیس اجراییه به تهران داشت وزیر امور خارجه ایران پیشنهاد کرد که تهران هم عضو پنجم نشست چهارجانبه که قرار است در اسلام آباد برگزار گردد، خواهد شد. "

آقای فیصل گفت، حکومت افغانستان در تامین امنیت منطقه نقش ایران را مهم میداند اما افزود که حکومت افغانستان در خصوص خواست اخیر ایران تا کنون پاسخ رسمی ارایه نکرده است.

عبدالله عبدالله رئیس اجراییه افغانستان دوشنبه هفته جاری به دعوت ایران به آن کشور سفر کرد.

به اساس گزارش ها، وزیر خارجه ایران در دیدار با آقای عبدالله گفته است که ایران از تروریستان که در افغانستان و منطقه فعالیت دارند متاثر بوده و به همین علت خواهان اشتراک در روند صلح این کشور است.

قرار است به تاریخ یازده ماه جاری میلادی نشست چهار جانبه با خصور نماینده های افغانستان، پاکستان، امریکا و چین در رابطه به صلح در اسلام آباد برگزار گردد.

از سوی دیگر گفته شده که ایران در برخی موارد تلاش نموده تا با طالبان مسلح روابط داشته باشد و تهران چندین بار میزبان نماینده های این گروه نیز بوده است.

در این حال محمد امین وقاد عضو شورای عالی صلح افغانستان در پاسخ به این سوال که آیا اشتراک ایران در نشست چهار جانبه در باره صلح مفید خواهد بود یا نه گفت، در حال حاضر بهتر خواهد بود تا همین چهار کشور در این نشست اشتراک کنند:

" اکنون ما کافی میدانیم که این چهار کشور افغانستان، پاکستان، امریکا و چین این جریان را پیش میبرند و در آینده به همکاری هر کشور که نیاز بود با موافقه این چهار کشور حضور خواهد یافت. "

اما کارشناسان افغان می گویند که ایران به علت اینکه بتواند در آینده افغانستان سهم داشته باشد خواهان اشتراک در روند صلح این کشور شده است.

یونس فکور یکی از این کارشناسان به رادیو آزادی گفت که اگر در نشست صلح افغانستان به ایران سهم داده شود این روند پیچیده تر خواهد شد: " من فکر میکنم که در این مرحله اساس این مذاکرات چهار جانبه ایران نباید داخل شود چون بجای اینکه مسئله را حل کند به بحران میکشاند ما میتوانیم با روابط و مناسبات دو جانبه با ایران مسایل اقتصادی، آب، بندر چابهار، راه های ترانسپورتی و ترانزیتی را طوریکه به منفعت مشروع ایران باشد همرای شان حل کنیم. "

آقای فکور گفت در موضوع تروریزم بهتر است تا کابل و تهران در نشست دوجانبه بحث داشته باشند اما وی تاکید دارد که حکومت افغانستان باید این ضمانت را به تهران بدهد که تروریستان هیچگاهی از خاکش به ضد آن کشور استفاده نخواهد کرد.

گزارش: آرزو غیاثی

XS
SM
MD
LG