بسیاری از کمیتههای کاری لویه جرگه مشورتی صلح تا اخیر روز سوم کار این جرگه بحث و رأیزنیهایشان را به پایان رساندند.
خبرنگاران ساعت سه و نیم روز چهارشنبه «روز سوم لویه جرگه» اجازه ورود به محل برگزاری لویه جرگه را یافتند.
پیش از این کمیسیون برگزاری لویه جرگه ادعا کرده بود که هر کمیته کاری بین هفتاد تا هشتاد عضو دارد اما در اینجا که به چندین کمیته کاری سر زدیم بیش از ۲۵ تن در هر کمیته حضور نداشتند.
حبیب الله یکی از اعضای این جرگه میگوید، پیش از ورود خبرنگاران بحث در کمیتهها به پایان رسیده و بسیاریها محل برگزاری لویه جرگه را ترک کردهاند.
وی گفت:
"تقریباً در حدود پنجاه تا شصت نفر بودیم پیش از چاشت، البته به خاطر صرف طعام رفتند و قرار بود ساعت دو بجه دوباره بیایند و از اینکه یک سلسله کارهای ما تکمیل شد دوستهای ما بیرون رفتهاند."
بر اساس تقسیم اوقات از پیش تعیین شده قرار بود روز سهشنبه بحث در کمیتههای کاری به پایان برسد اما به دلیل تأخیر در برگزاری انتخاب هیئت اداری جرگه، بسیاری کمیتههای کاری تا اخیر روز چهارشنبه به کارشان خاتمه دادند.
یکی از کمیتههای لویه جرگه مشورتی صلح. May 01 2019
با توجه به این وضعیت، قرار است فردا کمیتههای کاری نتیجه بحثهایشان را به هیئت اداری گزارش دهند.
محمد عمر داوودزی رئیس کمیسیون برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح گفته که ممکن این جرگه تا روز جمعه دوام کند.
لویه جرگه مشورتی صلح به هدف تعیین چهار چوب و حدود صلح با طالبان روز دوشنبه با حضور محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان گشایش یافت.
در این جرگه ۳۲۰۰ تن از ولایتهای افغانستان و مهاجرین افغان در ایران و پاکستان اشتراک دارند.
خشکانیدن منابع مالی طالبان، برقراری آتشبس پیش از آغاز مذاکرات صلح، تشویق گروه طالبان به گفتگو و حفظ دستآوردهای ۱۸ سال اخیر از نظریات عمده اعضای لویه جرگه در کمیتههای کاری را تشکیل میدهند.
فوزیه سلیمی یک عضو کمیته هشتم این جرگه به رادیو آزادی گفت:
"در کمیتهی ما بیشتر روی دستآوردهای که زنان در دو دهه داشتند در عرصههای تعلیمی، آزادی بیان و دموکراسی تأکید کردیم، روی یک آتشبس هم تأکید داشتیم که در آغاز باید یک آتشبس برقرار شود و بعداً مذاکرات صلح آغاز شوند."
زنان در کنار اینکه در این جرگه سی درصد سهم داشتند، ریاست سیزده کمیته را به عهده گرفتند و نیز در ۲۸ کمیته دیگر زنان به حیث منشی انتخاب شدند.
سمن نوری رئیس کمیتهی ششم به رادیو آزادی میگوید، در این کمیته زنان سهم برجستهی را ایفا کردند:
"شخصاً خودم در کمیتهی که با اعضایش کار کردم خیلی راضی بودم، قناعت خود و دوستهایم را میتوانم شجاعت مندانه بگویم که ما از این پروسه و این روند که به خوبی و سهولت پیش رفت راضی هستیم."
حکومت وحدت ملی بر اساس یک توافقنامهی سیاسی تشکیل شده و لویه جرگه را محمد اشرف غنی که یکی از شرکای قدرت است برگزار کرده و اما عبدالله عبدالله که یکی دیگر از شرکای قدرت است این جرگه را تحریم کردهاست.
- سؤال که مطرح میشود این است که آیا نتیجهی این لویه جرگه مورد قبول هر دو شریک قدرت خواهد بود؟
محمد عمر داوودزی رئیس کمیسیون برگزاری لویه جرگه میگوید، امیدوار است که آقای عبدالله با توجه به اینکه نتیجهی جرگه گرفته شده از نظریات مردم خواهد بود، آنرا قبول کند.
گزارش: نصرت پارسا
کمیتههای کاری لویه جرگه مشورتی صلح گزارش بحثها و نظریات اعضای این جرگه را به هیئت اداری ارائه کردند.
آنچه اعضای لویه جرگۀ مشورتی صلح در دو روز بحث و رایزنیهایشان در ۵۱ کمیته مطرح کردند، گزارش آن روز پنج شنبه به هیئت اداری ارائه شد.
برقراری آتش بس میان طالبان و حکومت تا ماه رمضان، اتحاد سران حکومت و سیاسیون، ایجاد یک صف واحد در برابر گروه طالبان، دادن دفتر سیاسی به طالبان در داخل افغانستان و نظارت سازمان ملل متحد از روند گفتگوهای صلح از پیشنهادات کمیتههای لویه جرگه صلح اند.
فیض الله جلال عضو لویه جرگه مشورتی صلح که گزارش یکی از کمیتهها را ارائه می کرد اظهار داشت:
"به این جرگه ملی پیشنهاد میکنم که رهبری صلح افغانستان به سازمان ملل متحد و حکومت افغانستان تعلق یابد، تجربه چهار دهه جنگ افغانستان شاهد آن است که هیچ کشوری به تنهایی قادر به تامین صلح در افغانستان نبوده و صلح افغانستان مستلزم همکاری موثر، مفید و صادقانه نیروهای ملی، کشورهای منطقه و قدرتهای بزرگ جهانی است."
از سوی هم در پیشنهادات برخی کمیتههای کاری لویه جرگه آمده است که:
- ۱ـ طالبان مجبور اند به قانون اساسی احترام بگذارند.
- ۲ ـ حقوق زنان، دست آوردهای دموکراسی و آزادی بیان به گونه دایمی باید حفظ شوند.
- ۳ ـ اعضای هیئت مذاکره کننده با طالبان باید یک فکر واحد داشته باشند تا بتوانند مذاکره با طالبان را به گونه موثر به پیش ببرند.
- ۴ کشورهای همسایه باید در حاضر ساختن طالبان به صلح، افغانستان را همکاری کنند.
- ۵ ـ امریکا، سازمان ملل متحد و دیگر کشورهای ذیدخل در افغانستان باید جریان گفتگوهای صلح را نظارت کنند.
- ۶ ـ بالای طالبان، گروهها و کشورهای تمویل کننده طالبان باید فشارهای ملی و بین المللی وارد شوند.
- ۷ ـ طالبانی که به پروسه صلح یکجا می شوند باید برایشان اشتغال زایی صورت گیرد.
- ۸ ـ عملیاتهای خالد و الفتح باید متوقف گردد و دو طرف جنگ را بس کنند.
- ۹ ـ گروههای مسلح غیر مسئول باید منحل شوند.
- ۱۰ ـ اظهار نظر در باره انحلال نهادهای امنیتی افغانستان مردود است و باید از مطرح شدن آن جلوگیری صورت گیرد.
- ۱۱ ـ انتخابات باید در زمان تعیین شده برگزار شود و هیچ گزینه دیگر نباید جاگزین انتخابات شود.
- ۱۲ نظام جمهوری اسلامی حفظ شود "تداوم پیدا کند."
اعضای لویه جرگه مشورتی صلح می گویند، باید حکومت در گفتگوهای صلح با طالبان خواستها و نظریات آنان را در نظر بگیرد.
برخی اعضای جرگه به این باور اند که افغانها از عقب گرد ترس ندارند زیرا به گفته آنها افغانستان هیچ گاهی به عقب نخواهد رفت.
سمن نوری رئیس کمیتهای ششم لویه جرگه می گوید، آنچه مردم را نگران ساخته آیندۀ نامعلوم است:
"هیچ ترسی برای رفتن به گذشته نداریم، ترس ما از رفتن به آینده مجهول و نامعلومی است که ما دوباره قربانی سیاستهای پشت پرده باشیم، قربانی همان سیاستهای باشیم که دوباره فرزند ما در همان خواب انجنیر شدن، داکتر شدن و معلم شدن باقی بماند، دوباره همان کفن رنگین را به سر کنیم، باور کنید زمین دیگر توانایی اینقدر خون ریزی را ندارد."
لویه جرگه مشورتی صلح «روز دو شنبه» توسط محمد اشرف غنی گشایش یافت.
هرچند برخی از مقامهای حکومتی به شمول عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه و شماری از چهرههای سیاسی این جرگه را تحریم کرده و آن را کمپاین انتخاباتی خوانده اند اما آقای غنی پیش از این گفته که اگر او کمپاین انتخاباتی میخواست نام این نشست را لویه جرگه نمی گذاشت.
رئیس جمهور گفته که انتظار دارد تا این نشست در باره تعیین حدود و چهار چوب صلح با طالبان حکومت افغانستان را مشوره دهد.
عبدالرب رسول سیاف رئیس لویه جرگه مشورتی صلح روز پنج شنبه هنگام ارائه گزارش کمیتهها گفت، نتیجه این جرگه طی یک اعلامیه همگانی خواهد شد.
او افزود:
"تمام این گزارشها توحید می شود و همراه روسای کمیسیونها شریک می شود، اعلامیه مشترک که از این مجلس بیرون می شود تا که تمام مجلس به آن قانع نباشند، به نام اعلامیه نشر نخواهد شد."
آقای سیاف میافزاید، هیچ شخص و گروهی نمیتواند نظریات خود را بالای اعضای جرگه تحمیل کرده و یا هم در اعلامیه بگنجاند.
انتظار میرود فردا جمعه لویه جرگۀ مشورتی صلح با سخنرانی رئیس جمهور و نتیجه جرگه طی نشر یک اعلامیه به پایان برسد.
گزارش: نصرت پارسا
- برای شنیدن این گزارش روی زیر کلیک نماید.
لویه جرگه مشورتی صلح که قرار است امروز پایان یابد، احتمال دارد که برای فردا نیز تمدید شود.
در این جرگه حدود ۳۲۰۰ نماینده اشتراک دارند، آنها دیروز بحثهایشان را در کمیتههای پنجاه و یک نفری پایان دادند.
اما محمد عمر داوودزی رئیس کمیته تدویر این جرگه میگوید، احتمال دارد که این کمیتهها نتوانند گزارشاتشان را الی ختم امروز به اجلاس عمومی ارائه کنند:
"اگر امروز کمیتهها، همه روز کارشان را پیش ببرند و پنجشنبه گزارش بدهند، احتمال دارد که یک یا نیم روز موعد جرگه تمدید شود."
کمیتهها امروز مشورتهایشان را به اجلاس عمومی ارائه میکنند.
این جرگه را عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه، حامد کرزی رئیس جمهور سابق و شماری از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان تحریم کردهاند.
از طالبان نیز به این جرگه دعوت شده بود، اما این گروه آن را یک توطئه خواندهاند.
کمیسیون برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح میگوید، کمیتهها آغاز به کار کرده و اگر تا پایان امروز گزارشهای شانرا ارائه نکنند، شاید جرگه برای یک یا نیم روز دیگر ادامه یابد.
محمد عمر داوودزی رئیس این کمیسیون امروز چهارشنبه «۱۱ ثور ۱۳۹۸» در یک نشست خبری گفت:
"چند ساعت تغییر آمدهاست، اکنون کمیتهها کار میکنند، اگر کمیته امروز تا دو یا سه بجه کارهایشان را تکمیل کنند و گزارشهای شانرا ارائه نمایند، خوب است، اما اگر کارهایشان به فردا باقی بماند ممکن یک یا نیم روز دیگر کار جرگه تمدید شود."
نشست لویه جرگه مشورتی صلح روز دوشنبه «۹ ثور ۱۳۹۸» از سوی رئیس جمهور غنی افتتاح شد و قرار است تا پایان پنجشنبه ادامه یابد.
بر اساس اجندای جرگه، در روز نخست پس از سخنرانی رئیس جمهور باید هیئت اداری جرگه تکمیل میشد، اما به دلیل مشکلات مختلف این کار به روز دوم کشیده شد.
روز سهشنبه ۵ معاون، ۵ منشی جرگه و رؤسای ۵۲ کمیته کاری تعیین شدند که به گفته داوودزی در رأس ۱۳ کمیته زنان اند.
پیش از این رئیس جمهور غنی عبدرب رسول سیاف رهبر جهادی را منحیث رئیس جرگه گماشته است.
آقای داوودزی در این نشست همچنان گفت، چنانکه تعهد کرده بودند در جرگه تنها مسایل مربوط به صلح بحث شد و شکل کمپاینی نداشته است.
محمد اشرف غنی حین سخنرانی در لویه جرگه مشورتی صلح در کابل. 29 April 2019
وی در پیوند به مخالفتهای شماری از شخصیتهای سیاسی و رهبران احزاب سیاسی گفت، اکنون آگاه شدند که شکهایشان بیجا بود و باید در نشست اختتامیه شرکت کنند.
آقای داوودزی افزود:
"رهبرانی که نگرانی داشتند و شک میکردند اکنون باید برایشان واضح شده باشد که شکهایشان بیجا بود، زیرا این جرگه تنها بحث صلح را مطرح کرد، اکنون تلاش روان است که آنان در نشست اختتامیه شرکت کنند."
این در حالیست که عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه حکومت وحدت ملی، حامد کرزی رئیس جمهور پیشین، ۱۲ نامزد ریاست جمهوری آینده و شماری دیگر از شخصیتهای مطرح سیاسی در این نشست شرکت نکردند.
تیمهای انتخاباتی ۱۲ نامزد یک روز پیش از لویه جرگه مشورتی اعلامیه را صادر کردند و گفتند که لویه جرگه مشورتی صلح به خواست رئیس جمهور غنی دایر شده و هدفاش کمپاین انتخاباتی است.
تحریم کنندهگان به این باور اند که در شرایط کنونی اینگونه جرگهها در تضاد به تلاشهای صلح است.
اما محمد عمر داوودزی رئیس این کمیسیون روز چهارشنبه در نشست خبری گفت که راه معقول برای پروسه صلح لویه جرگه مشورتی بود.
وی میگوید که اکنون ۵۲ کمیته بحث دارند که پس از این پروسه صلح به کدام شکل پیش برود و در مذاکرات صلح با طالبان، دولت و حامیاناش چه صلاحیتها و محدودیتهای دارد.
پیش از این رئیس جمهور غنی در روز اول لویه جرگه مشورتی صلح گفته بود که هدفاش کمپاین نیست و اگر میبود پس ناماش را جرگه نمیگذاشت.
گزارش: نورالله شایان