جرگۀ مشورتی صلح بعد از چاشت امروز بنا بر اختلاف نظر در بارۀ تعیین هیئت اداری جرگه به هم خورد.
عبدالرب رسول سیاف یک رهبر پیشین جهادی که ریاست این جرگه را به عهده دارد، به دنبال ایجاد بی نظمی پایان نشست امروز را اعلان کرد.
او گفت، برای انتخاب هیئت اداری لویه جرگه مشورتی صلح فردا سه شنبه صندوق گذاشته میشود تا نمایندهگان رای دهند.
قرار بود در نشست امروز معاونین و منشی لویه جرگه مشورتی صلح تعیین شود و پس از آن جرگه مطابق آجندا ادامه یابد.
برگزار کنندهگان می گویند، بیش از سه هزار تن در زیر خیمه بزرگ در کابل گردهم آمده اند تا در بارۀ چارچوبی در مورد چگونگی گفتگو با طالبان به حکومت مشوره.
لویه جرگه مشورتی صلح به هدف تعیین چهارچوب و حدود صلح با طالبان در کابل گشایش یافت.
رئیس جمهور و اشتراک کنندهگان لویه جرگۀ مشورتی صلح زیر یک سقف جمع شدهاند تا در باره صلح با طالبان بحث و رایزنی کنند.
محمد اشرف غنی لویه جرگۀ مشورتی صلح را در اوج مخالفت مخالفان سیاسی و مسلح حکومتاش برگزار کردهاست.
آقای غنی هنگام گشایش جرگه مشورتی صلح گفت، هدف از این جرگه تعیین چهارچوب و حدود صلح با طالبان میباشد.
وی گوید، اعضای جرگه مشورتی تنها برای شش ماه آینده، مسیر افغانستان را تعیین نمیکنند بلکه او انتظار دارد که این جرگه بتواند برای یک قرن، مسیر کشور را تعیین کند.
او افزود:
"چرا لویه جرگه مشورتی، به خاطری این که با طالبان چهارچوب و حدود مذاکره را تعیین کنیم، شما وکلای منتخب ملت نه ماموریت عالی رتبه دولتی حدود را تعیین میکنید، به خاطری اینکه صلح تعریف شود و چگونگی دست یابی به آن مورد بحث قرار گیرد و در روشنایی نظریات مردم، جمهوری افغانستان خط مش صلح و مذاکره را تدوین و تکمیل نموده و سعی خواهد ورزید تا تمام منابع و امکانات دولتی را در راستای تطبیق آن به کار اندازد."
در لویه جرگۀ مشورتی صلح ۳۲۰۰ تن از تمام ولایتها و افغانهای مهاجر در ایران و پاکستان اشتراک دارند.
قرار است برای چهار روز «تا روز پنج شنبه هفته جاری» اشتراک کنندهگان این جرگه در ۵۱ کمیته در باره تعیین چهارچوب و حدود صلح با طالبان مشورههایشان را با حکومت شریک کنند.
در روز پایانی جرگه، نتایج آن طی یک قطعنامه با مردم شریک خواهد شد.
زنان سی درصد اشتراک کنندهگان جرگهای یاد شده را تشکیل می دهند و محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان انتظار دارد که آنان در کمیتهها فعالانه سهم گیرند.
آقای غنی در سخنرانی امروزش پاکستان را نیز مخاطب قرار داده گفت، افغانستان با طرحهای انعطاف پذیر و بیسابقه، بارها به کشورهای همسایه به خصوص پاکستان مراجعه کرده است.
به گفته غنی کابل بارها به اسلام آباد گفته که از جنگ و خشونت به هیچ طرف منفعت نمیرسد.
او افزود:
"افغانها دوستان خوبی شما شده میتوانند اما هیچگاه در یک روابط نابرابر با کسی وارد نخواهند شد، به هر چه حاضر هستیم اما به قربانی کردن اقتدار و آزادی خود حاضر نیستیم، اگر می خواهید با ما دوستی داشته باشید و در برابر شما هیچ تهدیدی نباشد ما در خدمت هستیم و اما اگر بخواهید از طریق جنگ نرم و خشونت ما را بیخاصیت سازید این کار هیچ امکان ندارد."
لویه جرگه مشورتی صلح در حالی گشایش میابد که برخی از چهرههای سیاسی به شمول عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه، حامد کرزی رئیس جمهور پیشین، گلبدین حکمتیار رهبر حزب اسلامی و دوازده تن دیگر از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری این جرگه را غیر قانونی دانسته و آن را تحریم کرده اند.
برخی این چهرههای سیاسی همچنان گفته اند که یکی از اهداف جرگه ی مشورتی صلح کمپاین انتخاباتی از سوی رئیس جمهور است.
اما محمد اشرف غنی در سخنرانی امروزش این سیاسیون را بیجواب نماند:
"مه سر کسانی که تشریف نیآورده اند گپ نمیزنم، شما قضاوت کنید، بار جنگ را مردم غریب کشور به دوش میکشند نه نخبگان سیاسی، من اینجا برای کمپاین نیامده ام، اگر کمپاین میخواستم اسمش را لویه جرگه نمی گذاشتم."
گشایش لویه جرگهای مشورتی صلح تنها به سخنان اشرف غنی خلاصه نمیشود.
آقای غنی عبدالرب رسول سیاف از رهبران جهادی را به عنوان رئیس این جرگه تعیین کرد.
سیاف نسبت به نتایج لویه جرگه که ریاست آن را عهده دار شده خوشبین است و میگوید، صلح آمدنی است.
او افزود:
"ما میرویم به مصالحه، صلح را حتمن میآوریم، اگر کسی میخواهد یا نمیخواهد صلح را میآوریم، در صلح این احتیاط را هم در نظر میگیریم که خدا ناخواسته نا فهمیده یا توسط اشتباه ما قدم ما منجر به تقسیم ملک ما نشود، منجر به خدشه دار ساختن وحدت ملی و حاکمیت ملی ما نشود."
اعضای لویه جرگۀ مشورتی صلح در حالی برای تعیین حدود و چهارچوب صلح با طالبان گردهم آمدهاند که اخیراً تلاشهای صلح در منطقه و جهان افزایش یافته و قرار است دور ششم گفتگوها میان هیئت امریکایی و نمایندهگان طالبان در قطر برگزار شود.
رئیس جمهور افغانستان در سخنرانیاش در لویه جرگۀ مشورتی صلح گفت، جنگ طالبان مشروعیت ندارد و باید این جنگ خاتمه یابد.
پیش از این زلمی خلیلزاد نماینده خاص وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان نیز گفته که انتظار میرود امسال سال صلح باشد و زمانی آن فرا رسیده تا جنگ در این کشور به پایان برسد.
گزارش: نصرت پارسا
اعضای لویه جرگه مشورتی صلح نتوانستند که هیئت اداری این جرگه را امروز انتخاب کنند.
شاکره نورستانی یک عضو این جرگه مگیوید که فردا برای گزینش معاونین و منشی های جرگه مشورتی صلح انتخابات خواهد شد.
نسیم شفق خبرنگار رادیو آزادی با خانم نورستانی در این مورد و برخی مسایل دیگر مصاحبه کرده است.
برای شنیدن این مصاحبه روی لینگ زیر کلیک نماید!
همزمان با برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح وزارت داخله افغانستان از اتخاذ تدابیر شدید امنیتی در مناطق نزدیک به محل برگزاری این جرگه خبر میدهد.
نصرت رحیمی سخنگوی این وزارت به رادیو آزادی گفت که برای حل مشکل باشندهگان که در این محل زندهگی دارند سهولتهای را فراهم کردهاند.
همکارم نسیم شفق با آقای رحیمی مصاحبه کرده و نخست در مورد چگونگی اتخاذ تدابیر امنیتی برای لویه جرگه مشورتی صلح از وی پرسیدهاست.