لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۷ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۴۳
مراسم امضای توافق‌نامه صلح میان امریکا و طالبان
مراسم امضای توافق‌نامه صلح میان امریکا و طالبان

موافقت‌نامه میان امریکا و طالبان 'به هدف تامین صلح در افغانستان' امضا شد

"موافقت‌نامه صلح" بین امریکا و طالبان از سوی زلمی خلیل‌زاد نماینده خاص امریکا برای صلح افغانستان و ملا برادر رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر امضا شد.

"موافقت‌نامه آوردن صلح به افغانستان" بین امریکا و طالبان امروز (۱۰ حوت) از سوی زلمی خلیل‌زاد نماینده خاص امریکا برای صلح افغانستان و ملا برادر رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر امضا شد.

مایک پامپیون وزیر خارجه امریکا، در جریان مراسم امضای توافق‌نامه حضور داشت.

خبرگزاری رویترز به نقل از مقام‌های طالبان گفته است که هیئت ۳۱ نفری این گروه برای اشتراک به این مراسم به دوحه رسیده است.

اما آن‌ها نگفته اند که این هیئت از کجا وارد دوحه شده است. شمار زیادی از رهبران طالبان در کویته و پشاور حضور دارند.

بر اساس اعلامیه مشترک حکومت افغانستان و ایالات متحدۀ امریکا که یک نسخۀ آن به رادیوی آزادی رسیده، توافق‌نامۀ صلح میان امریکا و طالبان شامل ۴ بخش می‌شود.

این چهار بخش مشمول این موارد می‌شود:

  • تضمین عدم استفاده از خاک افغانستان توسط افراد و گروه‌های هراس‌افگن بین‌المللی در برابر امنیت ایالات متحدۀ امریکا و متحدانش
  • تعیین جدول زمانی برای خروج نیروهای امریکایی و ائتلاف بین‌المللی از افغانستان
  • توافق سیاسی که در نتیجۀ مذاکرات مستقیم میان هیئت مذاکره‌کنندۀ همه‌شمول جمهوری اسلامی افغانستان و طالبان به‌دست می‌آید
  • آتش‌بس جامع و دایمی.

توافق صلح میان امریکا و طالبان پس از ده دور گفتگوهای نفس‌گیر میان هیئت امریکایی و نماینده‌های طالبان مسلح امضا شد.


دغدغه باشندگان هرات از حفظ نظام جمهوری پس از امضای توافق‌نامه صلح

علی‌رغم خوشبینی‌هایی که در مورد امضای توافق‌نامه صلح بین امریکا و طالبان اظهار شده، شماری از مردم در هرات ابراز نگرانی می‌کنند. دغدغۀ آن‌ها حفظ نظام جمهوری و دست‌آوردهای دو دهه گذشته‌است.

امضای توافق‌نامه‌ صلح میان امریکا و طالبان در دوحه پایتخت قطر باعث دلهره و هراس برخی از مردم هرات شده و آنان نگران بازگشت به‌ دوران طالبان هستند.

قادر کامل، کارشناس سیاسی در هرات، خواستار تدوام نظام جمهوری و حفظ دست‌آوردهای حکومت افغانستان است.

وی به رادیو آزادی گفت: "نظام جمهوری اسلامی افعانستان باید حفظ شود. اگر قرار باشد که تحت نام صلح ساختارهای عدالت‌ستیز مانند؛ جماعت، امارت و خلافت شکل بگیرد و ما یک عقب‌گرد تاریخی داشته باشیم، برای مردم افغانستان قابل قبول و پذیرش نخواهد بود."

زنان در رژیم طالبان از بسیاری حقوق اولیه حتی رفتن به‌ مکتب محروم بودند. سقوط رژیم طالبان، پیشرفت زنان را در افغانستان رقم زد.

عزیزه خیراندیش، فعال حقوق زن در هرات می‌گوید که هیچ تضمین روشنی وجود ندارد که از بازگشت به‌ دوران طالبان جلوگیری کند.

خانم خیراندیش در صحبت با رادیو آزادی گفت: "اگر قرار باشد که معامله‌ای صورت بگیرد که در بدل آن صلحی به وجود بیاید که سیاسیون با هم معامله و بده بستان کنند، این صلح می‌تواند موقتی باشد. مخصوصاً طالبانی که به‌ دولت می‌آیند حالا هیچ تضمیمی وجود ندارد که آن‌ها مثل گذشته این حقوق را ضایع نکنند."

با سقوط رژیم طالبان در افغانستان، چرخ صنعت افغانستان به‌چرخش افتاد. تنها در ولایت هرات بیش از ۳۰۰ کارخانه‌ تولیدی فعال است و حجم صادرات نیز افزایش یافته‌است.

احمد سعید عظمیان، معاون اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری هرات و مالک یک کارخانه‌تولیدی، با بیم و هراس به‌نتایج مذاکرات صلح میان امریکا و طالبان می‌نگرد.

آقای عظمیان گفت: "بدون شک اگر خطوط قرمز دولت افغانستان در مذاکرات صلح با طالبان قانون اساسی نباشد، مبنی بر حمایت از سکتور خصوصی ما عقب‌گرد خواهیم داشت. مثل این زمان چیزی به اسم صادرات، چیزی به اسم صنعت و چیزی به اسم رشد سکتور خصوصی نخواهیم داشت."

طرح هفت روزه کاهش خشونت‌ها در افغانستان ساعت ۱۲ جمعه شب پایان یافت. هر چند کاهش خشونت‌ها با استقبال شهروندان افغانستان مواجه شد، اما حکومت افغانستان امیدوار به آغاز مذاکرات بین‌الافغانی و برقراری آتش‌بس دایمی است.

ااشرف غنی در جریان کنفرانس ویدیویی با والی‌های ولایات
ااشرف غنی در جریان کنفرانس ویدیویی با والی‌های ولایات

غنی: هر توافق با طالبان مشروط خواهد بود

رئیس جمهوری افغانستان می‌گوید، هر موافقت‌نامۀ که با طالبان امضا می‌شود مشروط خواهد بود.

محمد اشرف غنی، این را شام جمعه (۹ حوت) از طریق ویدیو کنفرانس به‌شماری از والی‌های افغانستان گفت.

در خبرنامۀ ریاست جمهوری افغانستان به نقل از آقای غنی آمده‌است که این کشور در هر مرحلۀ گفت‌وگو با طالبان، شرط‌ های خود را دارد و اگر طالبان از جنگ دست بکشند، شرط‌ ها تغییر خواهد کرد.

رئیس جمهور غنی در این باره، جزئیات نداده‌است.

طالبان مسلح تا حال هرگز با حکومت افغانستان گفت‌وگو نکرده‌اند و انتظار می‌رود که گفت‌وگو میان دو طرف در دهم ماه مارچ آغاز شود.

آغاز گفت‌وگوی بین‌الافغانی بخشی از توافق امریکا و طالبان خوانده می‌شود.

XS
SM
MD
LG