افغانستان و امریکا اعلامیه مشترک را نشر کردند
دولت افغانستاُن و ایالات متحدۀ امریکا امروز شنبه (۱۰ حوت) اعلامیۀ مشترکی را نشر کردند تا بر بنیاد آن زمینۀ صلح پایدار و همه شمول در افغانستان فراهم شود.
محمداشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان در نشست صدور این اعلامیۀ مشترک با مارک سپر وزیر دفاع امریکا و ینس ستولتنبرگ، سرمنشی ناتو در کابل گفت که در این اعلامیه روی توافق حل بحران ۴۰ ساله در افغانستان توافق شده است، توافقی که در مذاکرات مستقیم میان دولت افغانستان و طالبان بدست خواهد آمد و عملی خواهد شد.
محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان
رئیس جمهور غنی همچنان در بارۀ توافقنامۀ صلح میان امریکا و طالبان که امروز شنبه در دوحه امضا شد، گفت: "در بخشی از متن توافقنامۀ ایالات متحدۀ امریکا و طالبان که به موضوع کاهش خشونت و در نهایت به آتشبس دایمی اشاره شده، همچنان در رابطه به مذاکرات مستقیم جمهوری اسلامی افغانستان و طالبان توافقی شده که ما از آن استقبال میکنیم. در برخی نقاط توافق ملاحظاتی وجود دارد که در مذاکرات مستقیم آنرا با طالبان شریک میسازیم."
در همین حال مارک اسپر وزیر دفاع ایالات متحدۀ امریکا بر همکاریهای همیشگی کشورش با افغانستان و بر مبارزۀ مشترک با هراس افگنی تأکید کرد.
او گفت که اعلامیۀ مشترک حکومت افغانستان با امریکا زمینهها را برای آغاز گفتوگوها میان افغانان فراهم میسازد.
مارک اسپر وزیر دفاع امریکا
وزیر دفاع امریکا از طالبان خواست تا بر مواد توافقنامه صلح با امریکا پابند باشند: "اگر طالبان بر تعهداتشان عمل نکنند، نه تنها این که فرصت گفتوگوها را با مردم افغانستان از دست میدهند بل ایالات متحدۀ امریکا نیز توافقنامۀ صلح را باطل اعلام خواهد کرد."
از سویی هم ینس ستولتنبرگ سرمنشی ناتو پیشرفتها در گفتوگوهای صلح افغانستان را به معنای عقب گرد نمیداند.
به گفتۀ آقای ستولتنبرگ افغانستان دیگر مخفیگاههای هراس افگنان نیست و آن زمانها گذشته است که هراسافگنان جهان را از افغانستان تهدید میکردند.
ینس ستولتنبرگ سرمنشی ناتو
او گفت: "برای حمایت از روند صلح ناتو حضورش را در افغانستان کاهش میدهد اما این کاهش مشروط و وابسته به وضعیت خواهد بود. ما با هم به افغانستان آمدهایم، حضور مان را با هم تنظیم میکنیم و در یک زمان درست با هم افغانستان را ترک میکنیم. اما این کار را زمانی کرده میتوانیم که ما مطمین شویم که نیروهای امنیتی افغانستان دیگر به کمک مان نیاز ندارند و این کشور دیگر مخفیگاه هراس افگنان نیست."
بر اساس اعلامیۀ مشترک افغانستان و امریکا هیچ گروه تروریستی از خاک افغانستان تهدیدی برای امریکا و متحدانش ایجاد نخواهد کرد، نیروهای امریکایی و ایتلاف بینالمللی بر اساس یک جدول زمانی افغانستان را ترک خواهند کرد، برای مذاکره با طالبان یک تیم مذاکراتی همه شمول تشکیل خواهد شد و بر اساس آن زمینۀ آتشبس دایمی فراهم خواهد شد.
عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه حکومت وحدت ملی افغانستان: اشتراک من به حیث رئیس اجرائیه در نشست امروز به معنی تعدیل موضعام نیست.
عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه حکومت وحدت ملی افغانستان: فرستادن هیئت به قطر از سوی ارگ ریاست جمهوری سبب شد شماری از رهبران سیاسی در نشست پخش اعلامیه مشترک امریکا و حکومت افغانستان، شرکت نکنند.
تبصره روزنامههای هندوستان تایمز، تودی و دان در مورد توافق امریکا و طالبان
روزنامه هندوستان تایمز به مراسم امضای موافقتنامه صلح بین امریکا و طالبان در شهر دوحه قطر اشاره کرده و نوشته است در چند دهه اخیر این اولین بار است که نماینده هند در یک مراسمی اشتراک میکند که طالبان در آن دخیل هستند.
به نوشته روزنامه هند مسایل مربوط به توافق امریکا و طالبان را از نزدیک مشاهده کرده و بطور خاص این موضوع را بخاطر مهم میشمارد که یک گروه افراطی که به پاکستان هم ارتباط دارد در آن دخیل میباشد.
کوماران سفیر هندوستان در دوحه از کشور خود در این مراسم نمایندگی میکند. به نوشته روزنامه در آغاز هفته که گذشت نریندرا مودی صدراعظم هند و دونالد ترمپ رئیس جمهوری امریکا در مورد این توافق صحبت کردند.
روزنامه هندوستان تایمز مینویسد که کارشناسان امور سیاسی در هند بر این ادعا اطمینان پیدا کردهاند که واشنگتن، پاکستان را یک شریک با اعتماد حساب نمیکند، اما مردم هندوستان میگویند آنها میدانند که برای ایجاد موافقتنامه با طالبان پاکستان همکاری کرده، اما این موافقتنامه نباید سبب شود که امریکا فشارهای خود را بخاطر سرکوب گروههای تروریستی در پاکستان کاهش بدهد.
روزنامه هندوستان تایمز از قول یک عضو گروه بینالمللی بحران اندرو واتکینز نوشته است که میگوید مردم در مورد نشر تمام مواد این موافقتنامه شک دارند.
در همین حال روزنامه پاکستان تودی از قول وزیر خارجه پاکستان شاه محمود قریشی نوشته است که میگوید پاکستان خواستار خروج مسئولانه قوای امریکا از افغانستان میباشد.
روزنامه میافزاید قریشی که امروز شنبه در دوحه صحبت میکرد این روز را بسیار مهم خوانده و امیدوار است که این موافقتنامه دروازه صلح و ثبات را در افغانستان باز نماید.
او همچنان گفته است پاکستان برای تحکیم صلح پایدار در افغانستان تلاشهای خود را ادامه میدهد.
روزنامه پاکستان تودی میافزاید که آقای قریشی قبل از این در ملاقات با جامعه پاکستانیهای مقیم قطر گفته بود که این پیمان امریکا با طالبان یک دروازه نو پیشرفت را در منطقه باز میکند.
روزنامه دان پاکستان هم در شماره امروز خود در این مورد تبصره کرده که در یک بخش آن مینویسد بیانات اخیر دونالد ترمپ رئیس جمهوری امریکا که گفته است طالبان تعهد کردهاند دیگر به فعالیتهای افراطگرایان در خاک افغانستان اجازه نخواهند داد، امیدوار کننده میباشد.
روزنامه دان در بخش دیگری نوشته است هر چند از یک طرف این پیمان برای مردم افغانستان که در گذشته امپراطوریهای بریتانیا و شوروی سابق را شکست داده اند یک پیروزی خواهد بود، اما از طرف دیگر روزنامه به وضعیت نامعلوم آینده افغانستان اشاره کرده است.
روزنامه میافزاید در این توافق مذاکرات بینالافغانی هم شامل است که یک مرحله پیچیده میباشد.
به نظر نویسنده مطلب در روزنامه پاکستانی طالبان خواهان رهایی پنج هزار جنگجوی خود از زندانهای حکومت افغانستان شدهاند، در حالی که معلوم نیست حکومت افغانستان این عمل را انجام خواهد داد یا خیر؟
این هم معلوم نیست که آیا تمام جنگجویان طالبان که در بین خود به گروههای مختلف وفادار میباشند به گذاشتن اسلحه آماده خواهند شد یا نه؟
نگرانی دیگر تأمین حقوق زنان میباشد.
در اواخر حمدالله محب مشاور امنیت ملی افغانستان هم گفته است با بعضی موارد موافقتنامه امریکا با طالبان اختلاف نظر دارد.
نامبرده، نام امارت اسلامی را یکی از این اختلافاتها خواند که به گفته او این گروه باید تحریک طالبان یاد شود.