وزارت داخله: کشت کوکنار در افغانستان ۳۸ درصد کاهش یافته است.
سروی مشترک وزارت داخله و اداره احصاییه مرکزی افغانستان در رابطه بهمیزان کشت کوکنار در سال ۲۰۱۹ میلادی که با چهار ماه تاخیر نشر شد، نشان دهنده کاهش قابل ملاحظه کشت کوکنار در افغانستان است.
نجیبالله احمدی رئیس سروی معینیت مبارزه علیه مواد مخدر به رادیو آزادی گفت: "در کنار افزایش عملیات نیروهای افغان بر کارخانههای تولید مواد مخدر و افزایش سطح دستگیری قاچاقبران مواد مخدر، عوامل منطقهای نیز تاثیرات جدی در بخش کاهش کشت کوکنار داشته است.
او گفت: "در سال ۲۰۱۹ یک صدو ۶۳ هزار هکتار زمین کشت کوکنار داشتیم که در مقایسه به سال ۲۰۱۸ یک صد هکتار و یا ۳۸ فیصد کاهش را نشان میدهد. وقتی در بخش کشت کوکنار یک صد هزار هکتار کاهش وجود داشته باشد، در بخش تولید تریاک هم کاهش قابل ملاحظه به وجود آمده است."
آقای احمدی افزود: "چند مورد سبب کاهش کشته کوکنار شده است، پایین آمدن نرخ تریاک، دستبهدست شدن مناطق توسط طالبان و نیروهای افغان و همچنان تغییرات در بخش اسعار، به ویژه تومان در غرب افغانستان و کلدار هم در شرق کشور روی کاهش کوکنار و تولید تریاک تاثیر داشته است."
در گزارش وزارت امور داخله آمده است که در سال ۲۰۱۹ به تعداد ۹۶ آزمایشگاه تولید مواد مخدر در جریان عملیات نیروهای افغان تخریب، ۱۱۷۰ تُن مواد مخدر به دست این نیروها افتاده و یک میلیون دالر امریکایی نیز از نزد قاچاقبران بدست آمده است.
دولت افغانستان و اداره مبارزه علیه مواد مخدر و جرایم سازمان ملل (UNODC) از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۸ میلادی همه ساله گزارش مشترک را در رابطه به وضعیت مواد مخدر در افغانستان نشر میکردند، اما در سال جاری دولت افغانستان گزارش مستقلی را در این رابطه نشر کرد و اما گزارش ملل متحد به دلایل نامعلوم تا حال نشر نشده است.
هاشم الکوزی عضو کمیسیون مبارزه علیه مواد مخدر مشرانو جرگه میگوید، بیشترین کشت کوکنار در مناطق تحت کنترول طالبان صورت میگیرد و با توجه به مزارع کوکنار در هلمند، کاهشی در آن به وجود نیامده است.
آقای الکوزی میگوید که کاهش کشت کوکنار به همکاری دهاقین نیاز دارد.
آقای الکوزی میافزاید: "برای کاهش هرچه بیشتر کشت کوکنار باید به دهاقین قناعت داده شود و تخمهایی در اختیار دهاقین قرار گیرد که بدیل خوب کوکنار باشد. وقتی بدیل مناسب کوکنار معرفی نشود، هیچگاه دهقان از روی زور از کشت کوکنار دست بر نمیدارد. زیرا دهقان از روی مشکلات مالی و فقر به کشت کوکنار رو آورده اند."
از دو هفته به اینسو عملیات تخریب مزارع کوکنار در مناطق تحت حاکمیت دولت در ولایات ننگرهار و هلمند آغاز شده، اما کشت زارهای وسیع آن در مناطق تحت نفوذ طالبان در هلمند که ۸۵ فیصد کوکنار افغانستان در آن کشت میشود، دست نخورده باقی مانده و نیش زدن آن آغاز شده است.
گزارش: مرسلین ارسلا