لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۵ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۸:۱۷

نهاد‌های حامی رسانه‌ها؛ «طالبان با خبرنگاران بازداشت شده، برخورد نامناسب دارد.»


به دنبال نگرانی‌ها از بازداشت زندانی کردن و شکنجه‌ی خبرنگاران افغان از سوی حکومت طالبان در افغانستان، سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان (ای جی اس او) می‌گوید که استخبارات طالبان با چهار خبرنگار تازه بازداشت شده "برخورد بسیار نامناسبی داشته و حتی آنان را شکنجه کرده‌اند".

این نشان‌دهنده همان سانسور شدید و استبداد رسانه‌ای است، ما از حاکمان فعلی جداً تقاضا می‌کنیم که فضای آزاد اطلاعات را باز بگذارند و بیش از این بر خبرنگاران و رسانه‌ها محدودیت وضع نکنند.

این سازمان با نگرانی از از بازداشت این چهار خبرنگار افغان در ولایت‌های تخار و غزنی، گفته که طی یک هفته گذشته، بار دیگر آزادی بیان و فعالیت رسانه‌ها با تهدید جدی مواجه شده‌است.

بصیر احمد دانشیار معاون این سازمان روز پنج‌شنبه «۱۵ می» در مورد به رادیو آزادی گفت: "این نشان‌دهنده همان سانسور شدید و استبداد رسانه‌ای است، ما از حاکمان فعلی جداً تقاضا می‌کنیم که فضای آزاد اطلاعات را باز بگذارند و بیش از این بر خبرنگاران و رسانه‌ها محدودیت وضع نکنند، این طبیعتاً سبب می‌شود که جامعه به تاریکی سوق داده شود و بیش از این فضای رسانه‌ای را تنگ‌تر نسازد."

سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان همچنان روز چهارشنبه «۱۴ می» با نشر خبرنامه‌ای خواهان رهایی هرچه زودتر آن‌ها از سوی استخبارات حکومت طالبان شده‌است.

دراعلامیه‌ای این سازمان آمده است که چهار خبرنگار به نام‌های سلیمان راحل خبرنگار، هنرپیشه و فعال شبکه‌های اجتماعی در ولایت غزنی و سه خبرنگار دیگر به نام‌های سید منیر هدف، اسدالله تیموری و نصرت‌الله ابراهیمی در ولایت تخار توسط استخبارات طالبان بازداشت شده‌اند.

این سازمان افزوده که نزدیکان سلیمان راحل خبرنگار در ولایت غزنی به آنان گفته که هیچ‌گونه اطلاعی در مورد علت بازداشت و سرنوشت او ندارند.

تلاش کردیم با خانواده‌های خبرنگاران بازداشت شده صحبت کنیم، اما مؤفق نشدیم.

خلیل همراز سخنگوی استخبارات حکومت طالبان در مورد خواست و نگرانی نهادهای یاد شده بخاطر رهایی این خبرنگاران به پرسش‌های رادیو آزادی پاسخ نداد.

سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان با نگرانی از این وضعیت نگاشته که این اقدامات نه‌تنها امنیت فیزیکی و روانی خبرنگاران را به خطر می‌اندازد، بلکه تلاشی است برای خاموش ساختن جامعه، ایجاد رعب و وحشت و جلوگیری از نشر اطلاعات واقعی.

سازمان یاد شده تأکید کرده که در واقع چنین رفتارهایی از سوی استخبارات حاکمان کنونی، به‌طور جدی بر فعالیت آزاد خبرنگاران تأثیر منفی می‌گذارد و نه‌تنها فضای کاری آنان را محدود می‌سازد، بلکه جامعه را نیز دچار آسیب‌های جدی می‌کند.

همزمان با این سازمان عفو بین‌الملل اعلام می‌کند که طالبان حمید فرهادی، خبرنگاری را که با یکی از رسانه‌های افغانستان در تبعید همکاری می‌کند، به خاطر کار مسالمت‌آمیزش در بخش حقوق بشر بازداشت کرده و باید او را "فوراً و بدون قید و شرط" آزاد کنند.

این سازمان گزارش می‌دهد که طالبان آقای فرهادی را به تاریخ ۲۸ مارچ سال جاری بدون توضیح و یا اطلاع قبلی از زندان پلچرخی به زندان به گفته این نهاد "بدنام" بگرام انتقال داده‌اند.

بر اساس اعلامیه این سازمان، حمید فرهادی در سوم سپتامبر ۲۰۲۴ از سوی استخبارات طالبان بازداشت و بعداً در ۱۹ همان ماه بدون دسترسی به وکیل، از سوی محکمه طالبان به دو سال حبس محکوم شد.

با توجه به شرایط فعلی فشار بر خبرنگاران نه‌تنها به حرفه اطلاع‌رسانی آسیب می‌رساند، بلکه حق دسترسی مردم به اطلاعات را نقض می‌کند.

شماری از خبرنگاران افغان این‌گونه بازداشت‌ها را نگران‌کننده و تأثیرگذار بالای کار خبرنگاران و جامعه رسانه‌ای عنوان کرده‌اند.

شکیب یکی از این خبرنگاران در کابل با اشاره به بازداشت‌های اخیر به رادیو آزادی گفت: "با توجه به شرایط فعلی فشار بر خبرنگاران نه‌تنها به حرفه اطلاع‌رسانی آسیب می‌رساند، بلکه حق دسترسی مردم به اطلاعات را نقض می‌کند."

شماری از خبرنگاران افغان همچنان می‌گویند که افزایش این‌گونه فشارها بر خبرنگاران در افغانستان حتی باعث فرار تعداد زیادی از آن‌ها از کشور شده‌است.

یکی ازین خبرنگاران افغان در پاکستان که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نام‌اش را در گزارش بگیریم گفت: "از همان شروع شماری از خبرنگاران از سوی گروه حاکم بازداشت، شکنجه و حتی در زندان انداخته شدند که این سبب شد شماری از خبرنگاران به کشورهای همسایه بروند. من هم که دو سال می‌شود در پاکستان هستم در این‌جا با مشکلات زیادی روبه‌رو هستم."

مرکز خبرنگاران افغانستان پیش از این خاطر نشان کرده که افزون بر این خبرنگاران، ۱۰ خبرنگار یا کارمند رسانه‌ای دیگر نیز در بازداشت حکومت طالبان هستند یا دوران محکومیت‌شان را در زندان می‌گذرانند که از این میان شش تن به مدت هفت ماه تا سه سال به زندان محکوم شده‌اند.

XS
SM
MD
LG