دیدبان حقوق بشر: آزادی ۴۰۰ زندانی طالبان سبب تأمین صلح نخواهد شد
سازمان دیدبان حقوق بشر در مورد احتمال آزادی ۴۰۰ زندانی طالبان که بحث روی آن در لویه جرگه مشورتی صلح جریان دارد اظهار نگرانی کرده است.
پاتریشا گاسمن مسئول بخش آسیای دیدبان حقوق بشر میگوید او فکر نمیکند که این جرگه با آزاد کردن ۴۰۰ زندانی طالبان صلح را در افغانستان تامین کند.
پاتریشا گاسمن
خانم گاسمن دیروز جمعه (۱۷ اسد) در صحبت با رادیو آزادی گفت: "طوری که موافقه دوحه نتوانست صلح را در افغانستان تامین کند، لویه جرگه هم بیشتر از آن صلح را تامین کرده نمیتواند. در افغانستان، جنگ بخاطر تخطیها گرمتر شده. مردم در این جنگ اطفال خود را از دست داده اند، زمینهای آنها غصب شده. آنها هم از سوی سربازان طرفدار حکومت و از سوی جنگجویان طالبان اذیت شده و رنج دیدهاند. سیاستمدارانی مانند آقای اتمر اکنون صدای خود را برای حمایت حقوق بشر بلند کرده اند تا حمایت مردم را برای بقای قدرت خود جلب کنند. اما وقتی که آنها در قدرت بودند برای حقوق بشر چه کردند؟ از یک لویه جرگه که آقای سیاف در آن جای مهم دارد و از او تمجید میشود شما چگونه میتوانید انتظار احترام به حقوق بشر را داشته باشید. برای آوردن صلح پایدار به یک تعهد جدی حقوق بشر و تامین عدالت و حسابدهی نیاز است."
از سویی هم مقامهای حکومت افغانستان گفته اند که این ۴۰۰ زندانی طالبان دوسیه های جنایات سنگین جنایی دارند و در رابطه با سرنوشت آنها لویه جرگه مشورتی صلح تصمیم میگیرد.
محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان دیروز جمعه (۱۷ اسد) در سخنرانی خود به مناسبت افتتاح جرگه مشورتی صلح گفت طالبان به او گفته اند با آزاد شدن ۴۰۰ زندانی باقیمانده آنها در ظرف سه روز به میز مذاکرات مستقیم با حکومت حاضر میشوند.
به اساس موافقۀ که بین امریکا و طالبان در ۲۹ ماه فبروری امضا شد حکومت باید ۵ هزار زندانی طالبان و این گروه یک هزار زندانی حکومت را رها میکردند.
اما موضوع رهایی ۴۰۰ زندانی اخیر در لیست طالبان زمانی جنجال ایجاد کرد که حکومت گفت این زندانیان دوسیه های جرایم حق العبدی دارند و از این سبب آغاز مذاکرات بین افغانان به تعویق افتاد.
سیما سمر
سیما سمر وزیر دولت افغانستان در امور حقوق بشر روز جمعه (۱۷ اسد) به رادیو آزادی گفت در این مورد باید با خانواده های قربانیان مشوره صورت بگیرد: "یک تعداد از این افراد که مشکلات قتل و مسایل دیگر دارند. این حق العبدی است. حق العبدی را هیچکس بخشیده نمیتواند، یعنی حقوق قربانیان را کسی دیگری بخشیده نمیتواند و امیدوار هستم که در این رابطه یک راه حل پیدا شود و از خود قربانیان مشورت صورت بگیرد."
آیا لویه جرگه مشورتی میتواند در مورد رهایی ۴۰۰ زندانی طالبان تصمیم بگیرد؟
در لویه جرگه مشورتی به شمول ۷۲۰ خانم ۳۲۰۰ نفر اشتراک دارند و ریاست آن به عهده عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه ملی میباشد.
لویه جرگه مشورتی صلح
بحثهای این لویه جرگه در مورد رهایی ۴۰۰ زندانی طالبان و مسایل دیگر مربوط به صلح (امروز شنبه ۱۸ و فردا یکشنبه ۱۹ اسد) هم ادامه خواهند داشت.
گروه طالبان با تشکیل این لویه جرگه مشورتی مخالفت نشان داد. سهیل شاهین سخنگوی دفتر سیاسی گروه طالبان در قطر روز جمعه به رادیو آزادی گفت: "۴۰۰ زندانی طالبان باید بخاطر شروع سریع مذاکرات مستقیم بدون تشکیل این جرگه آزاد میشدند."
رئیس جمهور اشرف غنی گفته است که به تصامیم این لویه جرگه احترام خواهد گذاشت.
زلمی خلیلزاد نماینده خاص امریکا برای صلح افغانستان لویه جرگه مشورتی را برای صلح افغانستان یک فرصت تاریخی خوانده است.
یک تعداد کشورها و سازمانهای دیگر جهان نیز از تشکیل لویه جرگه مشورتی صلح استقبال کرده و ابراز امیدواری کرده اند که این جرگه بتواند شرایط را برای تأمین صلح دایمی در افغانستان فراهم کند.
عبدالله عبدالله از بلقیس روشن معذرت خواست
عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان میگوید، برخورد فزیکی با بلقیس روشن عضو ولسی جرگه افغانستان پذیرفتنی نیست.
بانو روشن از منتقدان حکومت و حامیان بینالمللیاش، دیروز در جریان سخنرانی رئیس جمهور غنی در لویه جرگۀ مشورتی صدای اعتراض بلند کرد و گفت که "به طالبان باج داده نشود."
بعداً تصاویر نشان داد که زنِی هنگام تلاش برای بیرون کردن خانم بلقیس از تالار جرگه او را نقش بر زمین میکند.
آقای عبدالله که ریاست لویه جرگه مشورتی را به عهده دارد در گفتوگو با تلویزیون دولتی افغانستان گفت، که این رویداد او را متأثر کرده است: "از طریق همین تربیون معذرت میخواهم از خانم روشن. این روش را جز روش و ارزشهای که نظام ما استوار است نمیدانیم و غیر قابل قبول است و باید مورد بررسی قرار بگیرد."
نظر خواهی از اعضای لویه جرگه مشورتی صلح.
عبدالله: نظر لویه جرگه رهایی ۴۰۰ زندانی طالبان بگونه مشروط است
عبدالله عبدالله رئیس لویه جرگۀ مشورتی صلح میگوید که کمیته های پنجاه گانۀ این جرگه عمدتاً به این نظر هستند که ۴۰۰ زندانی طالبان به گونۀ مشروط رها شوند.
روند ارائۀ گزارشهای کاری و پیشنهادات این کمیته ها امروز به پایان رسید.
آقای عبدالله سپس در سخنرانی که از تلویزیون ملی به طور زنده پخش شد گفت:
"در مورد آزادی زندانیها، عموماً به این نظر بودند که ۴۰۰ زندانی آزاد شوند اما شرایطی باید گذاشته شود، شرایط هم یاد آوری شد که تضمینهای بینالمللی گرفته شود و آنها [زندانیان] دوباره به جنگ نروند."
لویه جرگه مشورتی صلح با اشتراک بیش از سه هزار تن دیروز رسماً افتتاح شد و قرار است فردا به پایان برسد.
حکومت افغانستان گفته که چهارصد زندانی طالبان، دوسیه های جرمی سنگین از جمله قتل، قاچاق مواد مخدر و فساد اخلاقی دارند و رئیس جمهور صلاحیت رهایی آنها را ندارد.
طالبان اما این اتهام را رد کرده و بر رهایی زندانیان باقی ماندۀ شان تأکید کرده اند.
آنها گفته اند که پس از تکمیل روند رهایی زندانیان شان، در مذاکرات بین افغانان اشتراک خواهند کرد.